2.0 Reflexió inicial

El món de la computació, quin món més genial. Sobretot per la gent introvertida. Me’n recordo que una de les coses que hem va fer decantar per la professió de programador va ser aquesta relació mística entre home i maquina… Perdoneu, crec que n’he fet un gra massa. Un obre un blog i als dos dies acaba creient-se Tom Wolf… La imatge del informàtic-programador tancat a casa seva, o en el seu cubicle davant l’ordinador, absort en tasques creativocomputacionals sempre existirà, però darrera el topic sempre hi ha la veritat. En el cas de la programació hi sol haver un equip. Professionals de desenvolupament, de suport, de disseny, la punta del iceberg. La segona onada social són els clients, els nostres amics . El fet social hi és present – sobretot en la informàtica de gestió – és indispensable. El que hom no és pot imaginar és el pes específic del fet social en un sector com aquest.

Ús preguntareu a que be aquesta parrafada de filosofia barata? Senzill, en l’última setmana he assistit a un parell de jornades sobre xarxes socials i sobre el món professional 2.0 tot el que hi ha i tot el que ha de venir. Dissabte passat, vaig assistir a les jornades sobre xarxes socials organitzades per ASPID sobre el present i futur d’aquest fenomen. Una visió general sobre el que representen actualment. Molt recomanable la conferencia de Ramon Arnó, especialista en dret i noves tecnologies, comentant els aspectes legals al donar-se d’alta en una xarxa social, tot el que el que apareix en les condicions d’alta que hauríem de llegir però que no ho fem. Generalistes, però enriquidores, presentant l’usuari com un creador de contingut, un emissor, no com el receptor d’informació que havia sigut fins al moment dins del món tradicional…
La segona entrada guiada en aquest món, s’ha produït gracies al programa alumni de la UOC. Rosaura Alastruey, experta en networking, ens ha presentat els canvis en el món laboral que representa el món 2.0. Alguns ja estan aquí, però el més fort esta per arribar. Amb una conducció impactant, hem revisat totes aquelles vies per destacar per sobre de la resta de candidats. Com mostrar el nostre talent. Un seminari més específic, però més colpidor. Potser per que el que s’hi tractava ens afectava més directament.
Tinc molt per escriure sobre el tema, sobre les jornades en si, sobre les eines… La quantitat d’informació s’acabarà convertint en una serie de posts a publicar en les pròximes setmanes, el que hem servirà per ampliar coneixements i per mostrar-vos les novetats en el 2.0.
Ho deia al principi del post. Al llarg del temps m’he anat adonant que estem en una professió on les habilitat comunicatives, les habilitats socials per crear una xarxa de contactes, en el món acadèmic, professional dona un valor afegit al professional. El factor xarxa, pot convertir al implementador de codi en quelcom més, en algú amb un camp d’acció més ampli, algú poder de decisió…