Posicionament a la xarxa

En un post anterior vaig parlar de l’importaciá del ús dels nous recursos que la xarxa posa a disposició del professional per potenciar la seva presencia a Internet. En les següents línies donarem un pas més per entrar en el nou món professional, on els responsables de RR.HH. van en busca del talent, del que destaca per sobre de la resta. Parlo del posicionament a la xarxa. L’època en que un professional era ben considerat pel seu curriculum o per la posició que ocupava en l’empresa on treballava s’ha acabat. En l’actual societat de la informació, on les distancies són practicament insignificants i les ofertes de feina reven una resposta massiva a través de la xarxa, les nostres habilitats passen a un segon terme. Diferenciar-se de la resta

“Sempre s’ha dit que hem de saber-nos vendre. Ja no n’hi ha prou. Hem de fer que ens comprin”

El primer pas per obtenir punts extra en un procés de selecció és disposar d’una posició a la xarxa. Internet representa una via alternativa per trobar informació sobre una persona per tal de contrastar la informació que entreguem com a currículum o carta de presentació. Posicionament en la xarxa = Indispensable. Ús heu buscat alguna vegada a Google? Si hi apareixeu, en quina posició ho feu? i per a quin motiu?. És important crear contingut i mantenir-lo en moviment per fer-lo apareixer en la primera pàgina de resultats. Per tal d’aconseguir-ho disposem d’eines com xarxes socials i eines per al blogging i el microblogging. LinkedIn, Xing, Viadeo però també xarxes d’ús generalista com Facebook i mySpace per exemple, diuen molt de nosaltres. En el cas d’aquestes últimes estar alerta de no públicar contingut compromes i en cas que aparegui a causa de tercers intentar retirar-lo.
Quan fem referencia a moure el contingut, ens referim a realitzar un manteniment del nostres perfils públics a la xarxa. Publicar amb regularitat al nostre blog, una o dues entrades per semana per exemple. Un blog ens permet presentar-nos com algú que te passió per la seva feina, que hi dedica un afegit a més de les hores de la seva setmana laboral. Si el promocionem adequadament i aconseguim un cert nombre de seguidors podem ser reconeguts com uns entessos en la materia o com a mínim fer escoltar la nostra opinió. Un altra proposta per a un blog professional seria donar a conneixer el nostre treball, a través de la publicació del coneixement adquirit o oferint petites mostres o exemples dels nostres projectes. Si el meu sector és el de la imatge o el so puc oferir alguna petita peça dels meus montatges, si hem dedico la programació alguna petita peça del meu software.
Si utilitzem un servei de microblogging la frequencia d’actualització haurà de ser major i amb un contingut de qualitat, res de comentaris explicant el que estem fent cada 10 minuts, millor oferir contingut relacionat amb la nostra activitat professional, noticies i comentaris sobre el sector o re-difondre posts dels usuaris que seguim. Pel que fa a les nostres Xarxes socials, mantindrem els nostres perfils actualitzants cuidant la forma i contingut. Comptar amb una bona foto és més que recomanable, tot i que només sigui per donar una falsa sensació de proximitat amb l’usuari visitant del perfil.
Una reitereacio de temes ja tractats en anteriors posts, però que serveixen com a primer pas en la creació de la nostra marca personal. Per acabar recopilem punts importants pel nostre posicionament a la xarxa:
1. Tenir presencia en les diferents xarxes socials professionals i d’ús general.
2. Networking. Teixir una xarxa de contactes.
3. Registrar un domini amb el nostre nom. Tot i no comptar encara amb una pàgina personal, ens assegurem   l’adquisició de la nostra marca personal.
4. Crear un blog o pàgina personal per difondre contingut professional sobre la nostra persona.
5. Indispensable dominar la promoció. Com més enllaçat sigui el nostre blog/Web més amunt en el resultats de les cerques apareixerem.
6. Trobar formes complementaries per a difondre contingut. Per exemple, tenir un compte a Twitter i postejar freqüentment sobre la nostra activitat i interessos.
7. Controlar els homolegs. Hi ha algú que es digui com jo i que apareixí en la mateixa cerca? Pot entrar en conflicte amb els meus interessos?