Perquè bloguejar?


Imatge via Vicki’s pics sota llicencia Creative Commons

Crear un blog és obrir una finestra a la xarxa per donar-nos a conneixer. Tant si és un blog on mostrem quelcom relacionat amb la nostra faceta professional, com un dedicat qualsevol de les nostres aficions, estem donant informació sobre nosaltres, sobre qui sóm, que fem o que ens agrada. En el meu cas, aquest és el tercer blog que obro, el primer amb una temàtica propera al meu món professional. Els precedents – avui ja tancats- estaven dedicats a aficions com l’escriptura o el món de la tecnologia. En cadascun d’ells, tot i no mostrar la meva identitat d’una forma tant oberta com en l’actual –utilitzant el meu nom com a títol – mostrava quin eren els meus interessos sobre els temes en qüestió. El tema que tractem, com el tractem, la forma en que escrivim … Petits detalls sobre nosaltres, que sumats a la resta d’informació que oferim obertament a la xarxa, ajuden a fer-nos una idea més exacta sobre qui som realment.

Suma valor a la nostra identitat en xarxa. Ajuda a crear-nos una reputació, a posicionar-nos dins d’un àmbit concret en la xarxa, i dins dels buscadors. Dediquem temps, energia per crear contingut sobre un tema sense esperar –en un principi- cap compensació econòmica. Demostrem interès per un tema. Si el blog esta relacionat amb la nostra faceta professional, pot representar un afegit en un procés de selecció de professional, o en la cerca de referències sobre nosaltres per part de tercers.

De blog a referència personal en la xarxa. Un cop arrancat el blog pot convertir-se en la nostra pàgina web en Internet. En el nostre punt de contacte principal, des del qual donar accés als nostres perfils en les varies xarxes socials. Si sumem aquest fet, al nombre de contactes que ens pot comportar la potencial relació amb els nostres lectors, i amb altres autors de blogs amb els que intercanviar contingut, i arribar a acords de promoció, trobem una altra via per augmentar el nostre capital social.
La nostra experiència.  Escriure un post és una de mostrar el nostre domini sobre un tema. Mostrar – a qui ho vulgui – la nostra experiència sobre el que estem parlant, parlant sobre el viscut de primera ma, a la vegada que aprofundim en el contingut en qüestió. En la fase de recopilació d’informació, quan ens documentem sobre quelcom, aprenem i consolidem el nostre coneixement.  Trobem noves fonts de consulta, coneixem nous punts de vista que ens enriqueixen, a nosaltres, com a persona, i al nostre blog.  O pel contrari, entrem en noves àrees i posar en practica la teoria que s’ha assimilat. Un cas particular: estic aprenent sobre els sistemes de promoció i difusió de contingut. El blogging te una faceta, sovint amagada per les tasques més destacades com la redacció i el disseny, la promoció. La publicació d’un post representa el 50% de la feina, la seva publicitació representa la resta de la carrega de treball. Fins al moment deixava orfe de dedicació aquest 50% final, poc a poc i gracies a l’experiència compartida bloguers estic arrancant en aquest àmbit.
Finalment, com a hobby. Perquè no? escriure es quelcom divertit, creatiu. Un blog et dona l’oportunitat de construir quelcom on cultivar les teves aficions, dedicant-hi les teves hores de lleures. Pot convertir-se en una font de diversió. En definitiva, podem bloguejar per compartir, per fer créixer el nostre coneixement o com plataforma de relació. Una forma per crear el nostre propi contingut en la xarxa.