Lectura: En la cabeza de Steve Jobs

Imatge via lalagonca sota llicència Creative Commons

A qui no li fascinen els productes d’Apple? Tot i que no en siguem usuaris, i el nostre raonament ens empenyi cap a opcions més moderades de preu i amb unes prestacions adequades a les nostres necessitats, és innegable que l’empresa de la poma fabrica uns productes d’una alta qualitat, donant molta importància al disseny i l’experiència d’usuari. S’ha creat un culte a la marca al voltant dels punts forts dels productes i al màrqueting.
En el culte a la poma hi hem d’incloure l’admiració per el seu ideòleg i líder, Steve Jobs (CEO de la companyia). Gran part de l’exit de la companyia – sobretot desprès de la seva tornada – es deu a la seva forma de ser i de treballar. Fa poc va caure a les meves mans En la cabeza de Steve Jobs de Leander Kahney, un llibre que realitza una fugaç repassada 221 pàgines sobre la forma de ser, i de treballar d’aquest home. No és tracta de la clàssica biografia, simplement construeix una aproximació al personatge, com és Jobs i de quina forma aplica els seus valors a la seva companyia.

EN LA CABEZA DE STEVE JOBS: LA MENTE DETRAS DE APPLE
de KAHNEY, LEANDER
EDICIONES GESTION 2000
ISBN: 9788498750195

La seva lectura m’ha dut a descobrir la vessant més neuròtica del personatge. Per la gran majoria de gent, desconeixedora de l’entorn de la companyia, la imatge del CEO d’Apple és la d’un tio proper i amistós. Tot fatxada. Una idea concebuda a partir de les seves aparicions publiques. En realitat es tracta amb un maniàtic perfeccionista amb una fixació extrema pel disseny i la usabilitat. L’altra faceta és la de dèspota. Propaga la por a ser despatxat entre els empleats per millorar-ne el seu rendiment. Son dos aspectes anecdòtics del llibre que donen una imatge parcial del personatge, però serveix per fer-se una idea del que no és. El típic llibre que canta les excel·lències del líder. Interessant com repassa dos dels cassos d’exit de l’empresa, la creació de l’Ipod i dels Apple Stores. Una visió ràpida que dona una idea del esforç i complicacions darrera del producte. La historia de com Apple va passar de vendre productes a vendre una experiència, una filosofia de vida.
La literatura empresarial o corporativa ens mostra les diferents formes de treballar en el món de l’empresa, o el saber fer dels grans personatges que d’alguna forma han aportat quelcom a través de la direcció de la seva companyia, de l’aplicació d’un innovador model de negoci, etc… Si no és un gènere del que no heu llegit res – o poca cosa – ús el recomano. Evidentment seleccionant el llibre amb compte, sinó de ben segur que quedarà a mig llegir. Una historia sobre emprenedoria sempre és atractiva i motivacional.
 • Núria Costa

  Hola David!

   

  Precisament ara estic
  llegint la biografia d’Steve Jobs, un llibre de Walter Isaacson, que tracta
  tant la vessant professional com personal d’aquest personatge. El vaig llegint
  a poc a poc i reconec que em salto estrofes més tècniques (ni idea d’informàtica,
  etc.) perquè m’interessa més saber quin tipus d’individu estava darrera
  aquesta gran companyia. I vet ho aquí la meva sorpresa quan vaig descobrir que
  no, que, com molt bé comentes, no era el tipus amistós i proper que semblava. Al
  contrari d’això, era un tipus extramadament especial: hipòcrita, excessivament fred
  a vegades, excessivament emocional d’altres i un dèspota que sempre es volia
  sortir amb la seva.

   

  Deixant de banda la
  persona i focalitzant-me en l’àmbit professional, crec que una molt bona
  qualitat que tenia era el perfeccionisme, ja que sempre l’empenyia a millorar
  els seus productes; una altra, el saber motivar, ja que això va ajudar els seus
  equips a tirar endavant quan les coses no anaven de tot bé. Igualment, quan
  parlava desprenia l’entusiasme que desprenen les persones que creuen en el que
  fan, de manera que es solia posar la gent a la butxaca (contactes, clients, etc).

   

  En una frase: un
  llibre motivacional per tothom, especialment pels emprenedors.

   

  Salut!

   

  Núria

  Educacioaunclic.com