Madurar el nostre blog

Via Jorge Quinteros sota llicència Creative Commons

Ja fa quatre mesos que vaig obrir el blog. Poc a poc, l’he anat omplint de continguts, millorant el seu disseny. Madurant-lo en definitiva. No és el primer blog que obro i administro, en les iniciatives prèvies, dedicades a altres facetes de la meva persona com la meva afició a l’escriptura, o a la realització d’un seguiment de l’actualitat tecnològica vaig iniciar-me en aquest món, cometent els primers errors i aprenent d’ells. En l’experiència actual he intentat corregir-ne alguns d’ells, intentant establir una freqüència de publicació adient al meu ritme de vida, treballant més el posts, i cuidant els detalls en la presentació de la informació.
És tracta d’una carta de presentació en la xarxa. Un blog personal, la URL del qual és el meu nom, factor que incrementa el pes del que es publica. No tant sols una via per donar sortida a la creativitat, en forma de text escrit, més aviat un camí per aprendre, per ampliar coneixement sobre tot allò que envolta el món del desenvolupament, les xarxes socials, o com esta canviant l’activitat professional en els nostres dies. En el present post m’agradaria repassar el camí recorregut, reflexionant sobre algunes decisions preses, i en una segona part exposar quins són els següents passos que vull donar.

Com he dit, quan vaig iniciar el projecte, volia crear una carta de presentació de la meva persona a la xarxa. Des de feia temps, tenia registrat el meu nom amb una extensió comercial (.com), fins ara l’havia utilitzat per realitzar una simple redirecció als meus anteriors blogs. Actualment és la URL pròpia del web, convertint-se així en la meva referència en la xarxa, no tant sols per la nomenclatura sinó per l’enllaç que es realitza des d’aquí als meus perfils en totes les xarxes socials on sóc present (Twitter, Facebook, LinkedIn, Xing). Prendre la decisió de crear un blog on utilitzar de forma pública la identitat d’un mateix, sense pseudònims i parlant de la pròpia experiència,  va ser la primera decisió. Es tracta d’una responsabilitat, carregant de majora transcendència el contingut. Qualsevol comentari o crítica s’associa automàticament amb l’autor. Per altra banda, hem permet donar una informació implícita sobre qui sóc jo, no es restringeix només al currículum penjat en una xarxa social professional, deixa entreveure temes d’interès del creador i del seu caràcter, veient com els enfoca. Factors que l’apropen al lector.
El blog esta hostatjat en el servei Blogger de Google. El vaig escollir perquè hem permetia prioritzar el contingut en front de les tasques de disseny. Amb un mínim aprenentatge i esforç pots modificar una de les plantilles ofertes per defecte per personalitzar el teu blog, les quals resten obertes per poder modificar el seu codi i els estils CSS que utilitzen. Si li sumem la gratuïtat del hosting, potenciat per serveis paral·lels oferts per Google, com Youtube o PicasaWeb per emmagatzemar contingut multimèdia, el resultant és un servei de gestió de contingut senzill que permet a l’usuari estalviar temps en tasques d’administració i disseny, per poder-lo dedicar a la creació de contingut. Evidentment la utilització d’un gestor com WordPress dona control total a l’usuari, deixant-lo manipular l’estructura d’arxius del blog o la base de dades on emmagatzemem la informació, i és el següent pas natural a l’hora d’evolucionar un blog.
En aquests tres, quatre mesos, que porto treballant en el blog, una de les facetes que ha augmentat la seva qualitat han sigut els posts.  No tant sols la part escrita, si no el conjunt que forma l’escrit, l’edició del contingut, i les imatges que ajuden a il·lustrar-lo. Inicialment vaig començar aprofitant alguns textos que tenia de l’anterior blog, rescrivint-los per tal de no perdre contingut relacionat amb la temàtica del nou projecte D’aquest punt fins ara els posts han guanyat amb coherència i forma. Són més extensos – no vol dir que siguin millors- i més treballats. Una de les meves activitat és acumular informació de com escriure per un blog, gracies a blogs com Problogger o Bloguismo. Relacionat amb aquesta faceta, esta la selecció de temes sobre els quals escriure, en un principi volia escriure sobre tot allò que envolta el desenvolupament, les repercussions professionals i en la vida professional que pot tenir la meva feina. A mesura que he anat desenvolupant el blog ho he ampliat a tot allò que pot rodejar la vida professional, tocant aspectes relacionats amb la productivitat, i com les xarxes socials estant canviant la nostra forma de relacionar-nos. Modelant template de blogger s’han eliminat tots els elements que marcaven la web com un blog Blogger. Es va escollir un disseny el més simple possible per donar major rellevància als diferents Widgets per indexar el contingut, i a la secció de contingut on s’ubica els posts del blog. Sóc partidari d’invertir temps en modificar el disseny fins a un punt, marcar-se un límit, i quan s’hi arriba començar a pensar en desenvolupar una altra plantilla .
El blog, al igual que el seu autor, evoluciona i madura. Els estàndards de qualitat augmentant i arriba un moment on no n’hi ha prou en el plantejament inicial, s’ha de donar un cop de timó, un canvi de sentit. Aquest canvi pot ser una migració de CMS i de hosting per continuar creixent, o una reestructuració de continguts del blog, especialitzant-nos en una temàtica més especifica que la tractada fins al moment. En el proper post m’agradaria explicar quins canvis realitzar a la llarga en el desen
volupament i administració del blog.