Perquè canviar a WordPress?Imatge via arrayexception sota llicència Creative Commons

Actualment el meu servei per bloguejar és Blogger (que redundant) de Google. Gratuït i tot facilitats. Tot i les seves avantatges exposades anteriorment hem passa pel cap canviar a un altre sistema a mig termini. Es tracta d’un CMS massa tancat, fantàstic quan ets un principiant o si el disseny del blog no et preocupa en excés. Però quan les inquietuds com a dissenyador empenyen comences a mirar cap a enfora, busques altres opcions. Després de comparar diferents CMS, m’he acabat decidint pel popular WordPress. Perquè? A continuació teniu els 8 principals.

  1. Control total. Dona el control total a l’usuari, en quan a administració. Deixa al descobert l’estructura de fitxers, permetent-ne l’edició, afegint i treien els complements que desitgem. Un altre avantatge és la possibilitat de gestionar la base de dades mySQL que emmagatzema el contingut del blog.
  2. Popular i de codi obert És tracta d’un projecte de codi obert que compta amb una gran comunitat d’usuaris que ajuden a desenvolupar recursos per utilitzar dins l’entorn. La seva popularitat fa que puguem trobar tot tipus d’informació sobre l’entorn, com tutorials pel seu ús i per la seva administració.
  3. Temes i widgets. Comptem amb una gran llibreria de temes gratuïts dissenyats per seguidors del CMS o Widgets per potenciar la funcionalitat del nostre blog.
  4. Escalable i gratuït. Podem utilitzar-lo en blogs de qualsevol tamany, i amb qualsevol tipus audiència, molt amplia o reduïda.  WordPress permet gestionar-ne el contingut sense necessitat d’haver d’actualitzar a cap versió de pagament amb majors prestacions.
  5. Multiusuari i senzill d’utilitzar. Podem crear blogs on hi escriguin múltiples usuaris. Incorpora un entorn d’edició senzill i intuïtiu, on els administradors podran obrir l’edició de contingut a tots aquells que ho desitgin únicament creant-los-hi un compte.
  6. Multiplataforma. Podem instal·lar-lo a qualsevol tipus de servidor, Linux o Windows. Existeixen paquets multiplataforma que ens permetran instal·lar-lo en el nostre localhost per  tal de realitzar els nostres projectes a nivell local.
  7. Utilitats interessants. El sistema compta amb una utilitat per importar els post del nostre blog actual per tal que no perdem gens d’informació. Un altra recurs interessant, és la possibilitat de fer ping automàticament amb serveis d’indexació de blogs com Technorati.
  8. Hosting independent. A diferencia de Blogger, WordPress ens permet escollir el hosting que desitgem. El paquet s’acoblarà en qualsevol servidor que haguem contractat. Un procés simple d’instalació i una mínima configuració podrem començar a operar.
Tots el motius són importants, però si n’he de triar un hem quedo amb la llibertat que ens dona a l’hora de gestionar el contingut, d’administrar el sistema, i de les possibilitats que ofereix en quan a desenvolupament de temes. És molt atractiu per a tots aquells amb coneixements de PHP, la possibilitat d’amotllar els temes a les nostres necessitats, amb un grau de llibertat impensable des de blogger. El present blog s’acabarà migrant – un dia o altre – a WordPress. Inconvenients, per exemple pagar un hosting, però a la vida no es pot tenir tot, oi?