Branding: Movistar 2.0

Tweet

La promoció de l’empresa i de la marca fa temps que ha arribat a les xarxes socials. La sensació de proximitat, el baix cost que suposa per a l’empresa i les oportunitats d’arribar a segments de públic allunyats del perfil tipus de la companyia empenyen a entrar en el món 2.0.   El cas de les grans companyies és un punt i a part en les tendències socials. Amb fama de poca empatia davant l’usuari, la seva llibertat de moviments en les xarxes socials pot resultar difícil adaptació S’imposa un canvi de mentalitat. En el següent post es comenta el cas de Telefónica, com a sigut la seva entrada en el 2.0, i el perquè del canvi en l’ús de la marca Movistar.

Telefónica ha unit els seus serveis d’Internet i telefonia mòbil sota la marca Movistar. En primer lloc es tracta de de reunir dos serveis sota un mateix nom serveis que cada cop tenen més a veure un amb l’altre. Estem apunt de normalitzar l’accés a la xarxa a través de dispositius mòbils. La maniobra els ha de permetre reconstruir i regenerar la imatge de la marca pràcticament des de zero, allunyats de les connotacions negatives de la  marca Telefónica.

L’entrada de la marca al 2.0, per una part és un canal per rebre el feedback del clients, tot i que siguin critiques, l’important és com les canalitza la companyia. Si no hi presta atenció, o no realitza el seguiment adequat, continuarem tenim la imatge de la gran companyia que ignora al consumidor i el sotmet als seus interessos. Dona als clients un canal per fer públiques les seves opinions i els permet avaluar els punts febles, tant dels seus productes, com de la seva política de comunicació. El que se’n diu realitzar una escolta activa. Tot i així l’estratègia desplegada en les xarxes socials ha de ser complementaria a la realitzada en els mitjans tradicionals. El segment de població que es busca atraure és diferent al que podem captar a traves d’anuncis en prensa i TV. Dit d’una altra manera, no es busca clients o consumidors dels productes i serveis de Movistar, es busquen fans de la marca.

Telefónica entra a les xarxes socials perquè és el que li toca fer. En certa manera podem dir que si no estàs dins del moviment 2.0  és com si no existissis, o dit d’una altra manera, per certs segments de la població deixes de comptar. La teva companyia passa a formar part d’una llista d’opcions que l’usuari no tindrà en compte en una primera valoració, passaran per davant aquelles opcions de les quals trobem opinions a la xarxa, ja sigui en xarxes socials o reviews del producte que busquem penjat a Youtube per un usuari.  En aquest sentit han comes un error quan han bloquejat els comentaris en el seu Facebook.

Si Movistar concep els canals socials únicament com una via de promoció, es perllongarà la seva fama de companyia hermètica on el consumidor és un element secundari. Pel contrari, si pot augmentar el grau d’atenció, el seguiment del problema, l’apropament al consumidor buscant la seva participació, pot començar a donar el tomb a la seva imatge.