BBVA en xarxa: La Sala de prensa social

Imatge via JorgeMiente.es sota llicència Creative Commons

Segon post de la sèrie BBVA en xarxa. Si en l’anterior analitzàvem com la companyia utilitza el blogging com a eina per vendre imatge de marca, en el següent analitzem la transformació de la seva pàgina web per incorporar l’aspecte social per compartir la informació i participar dient la nostra. Ens centrem en l’anàlisi de la sala de prensa del grup, on els recursos 2.0 tenen una major importància.

Sala de prensa

La companyia a convertit la sala de prensa en un veritable centre de difusió de contingut multimèdia. Ens donen el contingut, la possibilitat de subscrivir-nos-hi i els mitjans per compartir-lo.  Des de la pàgina principal podem accedir a funcionalitats per  subscriure’ns via mail i rss per rebre el contingut o per seguir l’activitat del press room des de twitter.

La pàgina http://prensa.bbva.com/ compta amb una presentació atractiva on els medià incorporats trenquen l’avorrida sobrietat de la clàssica pàgina de prensa que utilitza només text i el logo corporatiu per difondre la informació.  Destacar la seva funcionalitat, ofereix al usuari un menú navegable, des d’on podem accedir a tota la informació corporativa i financera del grup, i un buscador accessible des de la pàgina principal per filtrar la informació per tipus, data i paraules clau. La indexació i la rapidesa amb que ens donen accés és clau a l’hora de valorar el servei.

La pàgina compta amb una secció de multimèdia on centralitza les imatges, vídeos i arxius de so.  No es tracta de podcast o videocast, més aviat de canals on concentrar els materials de les seves accions promocionals. Curiosament l’empresa a optat per emmagatzemar tot el contingut en serveis propis, i no utilitza xarxes socials com Youtube o Flirckr, el que ajudaria a augmentar la seva presencia en la xarxa.

La sala de prensa posa a disposició de l’usuari una secció de kits de prensa on s’ofereix recopilacions de material  i notes de prensa sobre un tema en concret. Als kits si suma l’apartat de presentacions, amb material utilitzats en sessions informatives. Els dos apartats proporcionen informació de referència necessària perquè l’usuari  no hagi de buscar altres fonts.

Com a contrapunt dos detalls que mermen la brillantor del servei.  La falta d’un servei per al contacte amb el servei de prensa del banc, actualment se’ns ofereix un formulari de contacte convencional, totalment impersonal i asíncron.

Nota de prensa social

En cadascuna de les notes publicades comptem amb una barra per compartir el contingut publicat amb les principals xarxes  socials (meneame, facebook, twitter).  Dins de la nota trobem un apartat de documents adjunts que qualsevol pot descarregar  i visualitzar. Les notes de prensa són massa planeres, no van acompanyades de material multimèdia, vídeo o àudio, el material adjunt es limita a imatges i documents pdf.

Adaptació del lloc web corporatiu a l’entorn social

A diferencia de la sala de prensa la pàgina del grup i la pàgina local per Espanya no integra les eines 2.0.  Són pàgines on se’ns dona informació del banc, dels seus productes i serveis. Si el client vol contactar amb el banc a través d’aquests sistemes a de recorre al formulari de contacte. No existeix una via directa, com comentaris, valoracions a través d’un sistema de rating…

Una implantació desigual dels recursos socials a les webs del grup. Mentre que la sala de prensa virtual, punt per la difusió d’informació del grup, compta amb un gran ventall de possibilitats les pàgines estrictament d’empresa, on es presenta l’empresa, els seus productes i serveis és restringeix la presencia d’eines per compartir informació, cosa poc comprensible, i de participació del usuari. En aquest últim cas quelcom comprensible si no vol veure embrutat el seus punts de trobada a la xarxa amb opinions negatives. Probables pel fet de ser una gran corporació. Millor utilitzar mitjans que permetent la opinió dels usuaris de forma totalment controlada, per exemple enquestes o votacions en línea sobre l’actualitat i els productes del banc, on aquest tria les respostes. Eliminant el risc i protegint la seva imatge.