Facebook: La xarxa social

El següent post és el comentari del llibre Multimillonarios por accidente – El nacimiento de Facebook, i de la pel·licula sobre el qual es basa la pel·lícula La red social.

Fa unes setmanes vaig veure la pel·lícula la red social, la versió cinematogràfica sobre la creació de Facebook. Fer un film sobre un empresa d’Internet em semblava quelcom arriscat, “Acabarà sent una parodia, amb els tòpics de sempre sobre el món de la computació” si us dediqueu a aquest món ja sabeu de que parlo, i si no només fa falta que penseu en les pel·lícules – de sèrie B- que s’han fet sobre el tema. Vaig entrar amb escepticisme a la sala i en vaig sortir gratament sorprès.  Un relat sobre la creació d’una start-up que s’acabaria convertint en una de les grans tòtems de la xarxa. Dies després, visitant una llibreria del centre de Lleida, vaig trobar el llibre de Ben Mezrich en la que es basa el llibre.

Pel·lícula i el llibre no són gaire diferents. El llibre és una versió més detallada del que es veu a la pantalla. En els dos casos la línea principal de la història és la creació de Facebook, des dels dormitoris de Harvard, fins a l’arribada a California, passant per la incorporació al projecte de Sean Parker (fundador – creador de Napster) i el distanciament –  i posterior expulsió – d’Eduardo Saverin (cofundador). La pel·lícula, però, dona un major protagonisme als processos judicials contra Mark Zuckerberg, utilitzant-los com a fil conductor de la història. A través d’aquests  se’ns presenten els principals conflictes que ha de fer front en Mark i a base de flashbacks, nodreix la història de la informació passada necessària per entendre el que passa en l’actualitat, i perquè la companyia s’ha convertit en el que és avui en dia. Per no extendrem en excés explicant el detall argumental aquí  us deixo els punts que més m’han sorprès del llibre, el film i la història en si.

A destacar de la història:

Com neix Facebook . És Facebook fruit d’un plagi? Durant el relat queda clar que no,  com també deixa entreveure que és molt possible que la idea original derives d’una pàgina en desenvolupament anomenada Harvard Connect, en la que Zuckerberg s’implica en el seu disseny i posteriorment abandona.

El retrat de Mark Zuckerberg. Una persona asocial amb molts problemes per  relacionar-se i empatitzar amb els demes. Fins aquí pot semblar normal.  Una  persona amb talent que dedica tot el seu temps a la computació sota el risc de sacrificar la seva vida social. El retrat va més enllà, presenta al personatge central de la història com una persona freda, pel qual no representa cap daltabaix prescindir dels seus companys per tirar endavant el seu projecte vital.

La creació del projecte. Destaca el repàs de les diferents etapes de l’empresa, des de la creació en un dormitori d’una Universitat, al seu creixement i incorporació de nous membres a l’equip, la cerca de recursos econòmics, la refundació com a Start-up, l’entrada de Capital de risc… Molt descriptiu del camí a recórrer per una empresa d’èxit en el món de les TI.

L’atractiu de Facebook. Us heu fixat com enganxa Facebook? Llibre i pel·lícula deixen entreveure els detalls de com un servei web convencional es converteix en quelcom viral: Aplicar l’exclusivitat (t’han de convidar per entrar en la xarxa d’amics d’un usuari), el fet de poder entrar en la vida privada dels nostres companys i amics, el fet de  mostrar sutilment detalls de la teva intimitat (si estàs en una relació, o  quin tipus de contactes busques), marca la diferencia amb serveis ja existents.

A destacar del llibre:

Aprofundeix més en la història que la pel·lícula. Ofereix un detall i una precisió que una pel·lícula no podrà oferir mai a l’hora de relatar. Es tracta d’una obra molt recomanable per lectors joves que els atrau el món d’Internet i que no estiguin habituats a la lectura. La seva estructura interna, amb capítols de poques pàgines, permet que el lector pugui acabar cadascun dels blocs dedicant moments no massa extensos a la lectura.

A destacar de la pel·lícula:

La descripció dels personatges és molt més intensa. La incapacitat de socialitzar de Zuckerberg o la paranoia de Parker queden millor retratats en imatge que sobre la pàgina escrita. Una pel·lícula molt descriptiva, fidel al llibre i ben guionada, la converteix en un film entretingut no només per aquells que ens atrau aquest món, també per al públic en general.

Si m’obliguen a escollir entre la pel·lícula i el llibre, probablement em quedaria amb la pel·lícula. Un gran relat interpretat per actors que despleguen el seu talent convertint-la en una història creïble. Però remarcant que el llibre és un bon esquer per a lectors no habituals.