Get Things Done a l’escola

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Vaig coincidir amb Mari Angeles Gutiérrez durant les jornades GTD celebrades el passat mes d’octubre. Ella, professora de formació professional, va comentar-me algun dels beneficis que li havia reportat la implantació del sistema, i com estava intentant introduir alguns principis de la productivitat personal a les seves classes. Aquest últim punt va ser el que realment va cridar l’atenció. Vaig decidir sotmetre-la a un breu interrogatori per mostrar la seva experiència i mostrar com les seves iniciatives il·lustren un dels gestos que poden un ser canvi de cultura productiva. Aquí teniu el resultat del nostre diàleg.

M ª Ángeles podries fer una breu presentació de qui ets, a què et dediques i com gestiones la teva activitat abans de conèixer Get Things Done. Quins eren els grans problemes als quals t’enfrontes? Com els resolies?

Des que recordo he volgut ser mestra. Em va enganxar la dinàmica de la FP, pràctica i propera a l’alumne i vaig acabar fent classes a l’escola que m’havia format.

Fa 22 anys exercint com a professora de FP. Les assignatures que imparteixo han anat canviant al llarg d’aquest temps segons normativa vigent, però en general, les d’especialista en Gestió Administrativa.

La meva gran passió ha estat sempre APRENDRE, aquest mecanisme humà que ens permet la MILLORA en tots els aspectes. M’interessa saber com s’aconsegueix, quines són les tècniques que el propicien, quins mecanismes ens ajuden, quins elements el entorpeixen …

Per això, durant tot aquest temps i moguda per aquest esperit, he anat formant-me en l’aprofundiment de mètodes, estratègies, tècniques … que afavoreixin un aprenentatge significatiu primer a mi i després en els altres. No puc ensenyar el que no sé, és més, no puc ensenyar el que no crec.

El meu natural no és organitzat, encara que sí desenvolupament un alt sentit del deure. Si uneixes les dues qualitats tens davant teu a una persona inquieta per fer la seva feina el millor possible, però amb necessitat d’aplicar algun mètode que permeti realitzar totes les tasques que assumeix, de vegades en excés. Era curiós que dedicant-me a la meva passió en forma de treball, caminava sempre “patint” pel mateix, encara que era una cosa normal en mi, era evident que havia d’haver una altra manera, havia d’haver “altres mons” i sens dubte havien d’estar aquí, però jo no els veia.

Com descobreixes GTD i quines són les circumstàncies i que et motiva a incorporar al teu dia a dia?

Un familiar, coneixedor de les meves inquietuds, a la tornada d’un dels seus viatges professionals, em va portar un llibre anomenat “Productivitat sense estrès“, la seva lectura va ser reveladora.

El vaig devorar en poc temps, em semblava fascinant, era el que buscava, era el que necessitava.

No només encaixava perfectament amb la meva filosofia de treball encaminada sempre a l’acció, sinó que ampliava les meves perspectives, em permetia SOMIAR … Tu que coneixes el mètode saps al que em refereixo.

Em va seduir la seva practicitat, però sobretot el seu positivisme i que genera una alta motivació personal i millora la teva autoestima. Amb l’ús del GTD et converteixes en el veritable “controlador” de la situació. Convindràs amb mi que aquesta manera de pensar és molt addictiva.

Tots els usuaris de Get Things Done comenten, independentment del grau de penetració del mètode en les seves vides, que hi ha un abans i un després en com gestionen la seva activitat i com això repercuteix en la qualitat de vida. Què en penses Quins aspectes han sofert aquest canvi? Has notat una millora més enllà de la teva vida professional, repercuteix en el personal?

Aquest descobriment va canviar la meva forma de treballar i la forma de enfrontar-me a les altres tasques que m’imposo fora de la feina. Crec en ell i per tant li sóc fidel. Suposa un alliberament de l’amarga càrrega que portem quan no es té el control sobre el que et passa.

Un canvi tan important no podia romandre en l’anonimat. Necessitava explicar la “bonaventura” als altres. Va canviar la meva forma de treballar, van canviar les meves classes, va canviar la meva organització domèstica, va canviar la meva vida …

Vaig començar per canviar la distribució del meu despatx, per eliminar de la meva taula totes les safates i deixar només una. Aparèixer carpetes de colors amb el nom dels meus projectes. En el meu suro, un flux de GTD en colors i plastificat aconsegueix que, totes les mirades es tornin a ell. Constantment em pregunto durarà més de 2 minuts?. Per tot em passeig amb un rellotge en forma de tomàquet

Una cosa que va començar com una resposta a una inquietud personal s’ha convertit en una alternativa paral·lela a la meva feina de docent. En l’actualitat ja he impartit classes de productivitat en diverses entitats els camps professionals són molt diferents: funcionariat públic, seguretat i sanitat.

 

Sé que intentes incorporar tècniques de productivitat personal al dia a dia dels teus alumnes. Podries comentar-nos que activitats realitzeu i com creus que ajuden a modelar la forma de treballar dels joves

És impossible que les creences personals, les inquietuds, i fins i tot, les teves debilitats no surtin a la llum en un treball com el de la docència. Es pretén que sigui molt personal, individualitzat, proper, motivador, pràctic … però com aconseguir això sinó et mostres autèntic i coherent amb el que són els teus valors personals, només des de la teva congruència podràs transmetre veritat als altres.

Per això tot el que explico, organitzo o planifico es manifesta sota el prisma del GTD. Per exemple:

  • Utilitzen l’agenda escolar. L’enfocament és molt clar, distingir entre compromisos amb tercers i compromisos amb un mateix. Establir una llista de pròximes accions i aprofundir en el tema de la procrastinación.
  • Planificació de tasques en classe. Sempre que he de donar-los temps per a realitzar una sèrie de tasques, ia les planifico en funció de l’ocupació de la Tècnica Pomodoro. L’explico en profunditat i la posem en pràctica. No només pretenc que la desenvolupin en aquest moment, sinó que aprenguin a utilitzar-la quan estàs a casa fent els seus deures.
  • Planificar treballs. Hi ha tasques escolars que són més denses i que suposen que l’alumne hagi de realitzar més d’una acció. Els recomano primer, un mapa conceptual per aclarir els passos que han de donar. Després esmicolar cadascuna de les idees en accions que quedaran reflectides o en l’agenda o en el llistat d’accions pròximes.
  • Els venciments dels lliuraments de treball són curts. És preferible dividir el lliurament en venciments més pròxims, que fer-ne una molt extensa que obligui a que el venciment sigui llunyà i per tant afavoreixi la procrastinación.
  • Autoreflexió. Quan finalitzen determinades tasques, els proposo una reflexió sobre el treball i esbrinar quines accions s’han dut a terme, tal com pretenien originalment i quins no. És un exercici molt profitós perquè, els que s’impliquen, aconsegueixen conèixer més aspectes de com es produeix el seu aprenentatge i tenen una perspectiva diferent sobre el mateix, no hi ha dubte que els permet la millora personal. Finalment han d’analitzar i posar en marxa aquelles accions de millora que augmentaran l’aprenentatge o en milloraran el treball.

Explícitament no els va indicar que és GTD, però està implícit en cadascuna de les activitats que realitzen.

Quins seran els teus propers passos en aquest sentit, seguiràs introduint petites píndoles en la seva rutina, o us plantegeu fer un pas més ambiciós? Has fet proselitisme del sistema entre els teus companys de feina? A quallat, o et mirar com una freak amb una afició rara?

Penso seguir així, de fet estic preparant una tutoria (ja l’han aprovat en l’Equip Directiu) per quan el curs estigui més avançat sobre GTD. Pel que fa al meu entorn, la meva cap ja és una iniciada en GTD, i en nombroses ocasions comentem les nostres experiències, dificultats o debilitats… Hi ha alguns professors que em pregunten com puc portar tantes responsabilitats i sempre els contesto que treballant molt i utilitzant un mètode per gestionar les meves tasques. Tots finalitzen dient: “quan tinguem un moment m’ho expliques ….”

I en el teu cas particular, quines característiques de GTD de queda per dominar i pretens incorporar a la teva manera de gestionar la teva activitat?

L’aspecte del GTD que més em costa són les revisions que van més enllà del dia a dia.  És a dir, al cap del dia, sí que marc el que s’ha fet, el pendent, la novetat …
però em costa reflexionar per contemplar a més llarg termini … la immediatesa em supera.

Per acabar m’agradaria que mengi mestra em contestessis una pregunta que porto temps fent-me. Si a les escoles s’ensenyen tècniques d’estudi per què no s’ensenyen tècniques d’organització? A part de resultar un complement que ajudi a ordenar l’activitat de l’alumne podries esmentar altres aspectes en els que els permetés millorar.

No tinc cap dubte que així seria. De fet és la premissa que em mou a introduir tècniques d’organització en el seu context. Els resultats són encoratjadors i els alumnes es mostren molt agraïts.

Donar-li les gràcies a Mari Angeles pel seu temps i convidar-vos a vosaltres a compartir la vostra experiència via comentari.