Com acabar amb un mal hàbit

Entres a qualsevol lloc a fer un cafè i et trobes un munt de gent amorrada al seu Smartphone fent coses tan importants com puntejar per trenta-dosena vegada el seu correu, llegir els tweets d’aquell mordaç twitstar o cremar els  MB de la seva tarifa de dades revisant les imatges del seu timeline a Instagram…

No m’entenguis malament estimat lector, les xarxes i els dispositius mòbils ens enriqueixen si les fem servir com déu mana. Però també ens canvien, ens empenyen a fer les coses de diferent manera, a canviar hàbits, algunes vegades empitjorant-los. Si n’he d’escollir un com a cas típic escolliria precisament el punteig reiterat als dispositius móbils.

“El punteig continuat del correu electrònic i les xarxes és l’exemple perfecte de com un mal hàbit entra en la nostra vida sense que ens adonem.”

Em sembla el millor dels exemples per explicar-li a algú que és i com es crea un mal hàbit:

 1. Sense barreres. Tens un dispositiu al palmell de la mà que t’obre una porta a tot el món. Amb un sol gest el treus de la teva butxaca i ja estás en línia.
 2. T’ incentiva. Pots accedir a coses noves i estimulants a cada connexió. El incentiu que t’empeny és aquesta recompensa immediata que et sacia cognitivament.
 3. Són accions simples de repetició continuada. El procés és simple, no requereix d’esforç i si et fixes acaba sent com un acte reflex. Seure i trobar-te amb el mòbil a la mà.
 4. No es percep com quelcom perniciós. Perquè ha de ser dolent? És una cosa casual, que la persona decideix fer quan per omplir un moment lliure … La repetició continuada passa de inadvertida a inevitable i en aquest moment és quan un s’adona que té un problema.

No hi ha res més que un conjunt de petits canvis en repetició que s’acaben convertint en un comportament nociu.

Com acabar amb el mal hàbit

En primer lloc has de ser conscient del que està passant. En el fons ho saps, mires als altres i et semblen uns zombies però és el mateix que fas tu. Digues-ho en veu alta per començar, comparteix-ho amb algú amb el que tinguis certa confiança i demana-li que t’expliqui com et veu. Rep el seu feedback sense disgustos, agraint la seva opinió. És una bona forma per augmentar la teva determinació …

No ho plantegis com una tornada al que feies abans, no és realista. Quan eres una persona que compartia taula amb els seus amics sense quedar bocabadat davant el seu Smartphone potser era per què no havia Smartphones o dispositius amb connexió de dades. Ja ho sé, és desolador. Planteja-ho com una recerca d’un nou equilibri.

Crea barreres per utilitzar el dispositiu. Si vas a la cantonada potser no necessites emportar-te el mòbil, o millor encara, quan arribis a la teva cita apaga’l. Si et necessiten poden enviar-te un missatge de text o de veu. Perllongar aquesta posició et permetrà eliminar la necessitat, diluir l’automatisme creat.

Comença per alguna cosa petita. Aquestes situacions comencen per una cosa tan ridícula com utilitzar el telèfon com a despertador i al aixecar-te aprofitar l’aturada de l’alarma per consultar el correu. O associar la parada de mig matí per prendre cafè amb el moment per accedir a les teves xarxes socials. Canvia la situació per dissociar-ho, deixa d’utilitzar el teu mòbil com a despertador.

Una altra forma d’enfocar-se fer alguna cosa diferent amb el dispositiu. En lloc de portar-te el mòbil a la màquina de cafè  fica’l a la butxaca interior de la teva abric. Quan arribi l’hora del teu cafè matiner i sorgeixi aquella necessitat d’agafar l’aparell fes-ho per moure’l a un altre lloc. És un gest significatiu, una afirmació d’un mateix: “Ho vull però no permetré que em robi el meu temps de descans”.

Deshabituar-se és dur però si aconsegueixes mantenir-te conscient del que està succeint, de com t’arrossega la necessitat d’usar el mòbil en cada moment de lleure i aconsegueixes incorporar barreres físiques que t’impedeixin accedir amb facilitat al dispositiu encaminaràs la dissolució del mal hàbit.

Per ser sincer el fet d’acotar les situacions on utilitzar el dispositiu a un servidor l’han portat a una nova dimensió de tranquil·litat. A vegades, al realitzar el camí del canvi et trobes aquests regals inesperats.

Creus que el comentat en aquest post et pot ajudar a combatre altres mals hàbits? Si és així m’agradaria que m’ho comentessis.

Opt In Image
Comença ARA!
Productivitat intel·ligent

Articles del blog + Newsletter amb contingut exclusiu al teu mail.

Rep l'ebook 'Els meus objectius. De la idea a la realitat' de regal per aprendre a definir les teves fites.

 • Usa Tu Android

  Detrás del uso compulsivo del móvil hay algo más. Al igual que tras el consumo compulsivo de alcohol, sustancias adictivas o TV echen lo que echen. Hay la necesidad de cubrir una carencia, de no enfrentarse a uno mismo, de no hacerse preguntas, de buscar la vía fácil y rápida para todo, de llenar el vaso de la vida no importa con qué, de evitar las relaciones reales porque las virtuales requieren menos esfuerzo y compromiso… Yo no voy a apagar el móvil cuando vaya a una cita, porque puedo recibir una llamada de la madre de mi hijo con algún problema serio. O puede que un familiar mío sufra un accidente. Por lo que tampoco voy a desconectar la mensajería instantánea. Lo que tampoco pienso hacer es interrumpir una cita, reunión o simple charla para contestar o revisar temas que se pueden posponer o carecen de interés. Para eso recomiendo un smartwatch, con un simple gesto de 2 seg puedes ver si lo que entra es importante o no. Imagino que estos consejos serán válidos para alguien muy activo socialmente que reciba decenas de notificaciones por hora. En ese caso tal vez desconectar pueda ser una opción. Pero hay llamadas que no pueden esperar y mensajes que requieren acción inmediata. Lo veo peligroso eso de desconectar. Tal vez lo ideal sea filtrar. En mi caso en la hora de la siesta solo me entran las llamadas de mis familiares directos, de nadie más

 • Muy interesantes tus comentarios acerca del filtrado, sin embargo piensa que para mucha gente la consulta continuada tiene un componente compulsivo que solo se pueden superar dejando el dispositivo de lado. No hablo de interrupciones causadas por terceros sino por uno mismo.

  Momentos en que uno esta sin nada que hacer y se decanta por dedicarse a su teléfono en lugar de a la persona que tiene en frente o simplemente a no hacer nada.

 • Usa Tu Android

  Coincido contigo en que si ya hablamos de usos abusivos se impone un correctivo, donde la restricción de dispositivo hará más bien que mal

  En cuanto a lo de no hacer nada en lugar de estar con el dispositivo. Lo veo muy relativo. Si no hacer nada es perder el tiempo; yo prefiero echar unas lecciones de inglés de 5 minutillos o leer RSS interesantes. Si por no hacer nada, te refieres a que hay espacios en los cuales se debe reposar la mente, la vista o se debe estar con las personas importantes y no estar pegado todo el día a la pantalla, entonces volvemos a coincidir

  Te sigo hace tiempo y siempre un placer leerte y conversar. Larga vida y yo que te lea

 • Ya no solo es un tema de un mal habito sino de mala educación. Yo personalmente no soporto estar con alguien y este todo el rato mirando a su móvil comprobando el Whatsapp y el Facebook.
  Eso en mi pueblo se llama ser un maleducado. ¿Estas conmigo o con tu móvil.?
  Por otra parte, un mal hábito se corrige con una cosa: un buen habito.

  Saludos,