Aquesta entrada també està disponible en: Español

Quan decideixes canviar els teus hàbits el més important és decidir per on començar. Encertar al donar el primer pas ens reforça per donar els següents.

He preparat una llista d’hàbits amb opcions assequibles per començar guanyant confiança i assegura una bona experiència.

Cada bloc inclou la dificultat (Alta/Mitja/Baixa), per on començar i com replantejar la implementació fer si no funciona el primer pas.

Començo per un conjunt de tres hàbits que t’ajudaran a millorar la teva administració personal, i que et servirien per aplicar GTD a la teva vida. La resta van més enllà, complementen altres aspectes de la teva vida.

Triomfar al implementar els primers hàbits et donarà la confiança per reptes majors – @davidtorne Click To Tweet

Capturar

Anota tot el que t’arriba (en paper o una app) i diposita-ho en safates d’entrada. Desocupa la teva ment i evita interrompre el que estàs fent.

  • Com començo: Acostuma’t a portar una llibreta i un boli sempre damunt i anota tot el que se’t passi pel cap. Fes-ho sense desenvolupar el tema, anota només tres o quatre paraules per recordar-ho quan ho tornis a llegir.
  • Que faig si no surt bé: Comença per acomodar-te a dur la llibreta i el boli sempre damunt. Pensa on el pots dur perquè no se’t oblidi i quan estàs a l’oficina deixa’l sobre la taula. Fes-ho fins a convertir-ho en part de la teva rutina.
  • Dificultat: Baixa

Processar

Buida les teves safates d’entrada. Revisa tot el que has registrat i les teves safates d’entrada (mail, evernote, slack…) dedicant atenció a cada element dipositat, decidint que fer amb ell. Per cada element defineix una acció, arxiva’l o elimina’l fins buidar-les totes.

  • Per on començo: Revisa el teu mail un o dos cops al dia i deixa el teu inbox a zero llegint tots els correus, definit acció a realitzar i arxivant/eliminant la resta. Faràs un processat d’una sola safata.
  • Que faig si no surt bé: Fes el mateix amb les teves anotacions. Processa totes les notes que prens durant el dia. Solent ser menys i et permeten obtenir beneficis com no oblidar els detalls que es van presentant.
  • Dificultat: Mitjana.  Per fer un processat complet cal temps i dedicació.

Revisar

Al final de la jornada processa les teves safates d’entrada, punteja i actualitza la teva llista de pròximes accions a realitzar i dona un cop d’ull a l’agenda per veure que tens per demà.

  • Per on començo: Al final de cada dia dona un cop d’ull a la llista de pròximes accions i actualitza-la elimina el que ja s’ha fet i incorporant el nou que hagis de fer. Dóna que hi ha per demà a l’agenda.
  • Que faig si no surt bé: Redueix la teva revisió diària a anticipar el que faràs demà revisant les teves tasques pendents i l’agenda.
  • Dificultat: Baixa

Limitar el teu temps en xarxes socials

Deixa de fragmentar la teva jornada amb connexions furtives a twitter o deixant escapar el teu temps d’oci amb youtube de forma incontrolada.

  • Per on començo: Fixa’t un moment al dia per dedicar-hi temps, 30 minuts per exemple. Instal·la un bloquejador d’apps al smartphone que només et permeti utilitzar-les durant aquest temps.
  • Que faig si no surt bé: Desinstal·la les apps del mòbil i consulta les teves xarxes des de l’ordinador. Torna a intentar a implementar l’hàbit.
  • Dificultat: Alta. Les apps socials poden provocar una adició sense base química.

Deixar de fer a una hora determinada

Fixa’t una hora límit al final de la jornada per deixar de banda totes les qüestions que t’obliguen a mantenir-te actiu, a realitzar alguna activitat, a pensar. Es tracta de desconnectar.

  • Per on començo: Posa’t una alarma per cada dia laborable. Quan soni, apaga el teu ordinador i tots els dispositius electrònics que utilitzes.
  • Que faig si no surt bé: Busca una activitat substitutiva que et permeti mantenir-te ocupat quan soni l’alarma i sigui un pas intermedi per desconnectar. Llegir, meditar, pasejar.
  • Dificultat: Baixa

Treballa de forma deliberada

Separa una o dues hores un dia a la setmana per dedicar-les a activitats exigents. Ja sigui en la teva feina, en els teus projectes personals o per aprendre quelcom nou. 

Treballa de forma deliberada, buscant l’aïllament i l’atenció total. Crea i cultiva la capacitat de treballar sense interrupcions.

  • Per on començo: Estableix un dia a la setmana per treballar de forma deliberada. Comença dedicant 1 hora a activitats exigents. La resta de dies prepara la sessió per evitar interrupcions.
  • Que faig si no surt bé: Prova a canviar l’àmbit de la feina, si ho feies en el terreny professional aplica-ho primer als projectes personals.
  • Dificultat: Alta

Passejar

Troba temps durant la setmana deixant de banda tot el que estiguis fent i surt a l’aire lliure de forma pausada i gaudint del entorn. Abandona l’espai tancat i el torrent d’activitat continua en el que estàs immers.

  • Per on començo: Fixa un dia, una hora i un lloc per sortir per fer una llarga passejada. Registra-ho a la agenda i tracta’l com si fos un compromís professional.
  • Que faig si no surt bé: Cerca algú amb qui compartir l’activitat. Així crearàs un compromís.
  • Dificultat: Baixa

Crear nous hàbits pot ser emocionant però també esgotador. Quan comences val la pena parar-se a pensar en quins et poden aportar un major retorn.

En la meva opinió val la pena començar pels més senzills d’aplicar. Et permetran comprovar l’impacte que suposa un petit canvi en la teva rutina, gaudir de l’experiència i el retorn del esforç, motivant-te per continuar.

Quina és la teva primera elecció? Què és el primer que canviaràs?

Photo by pixpoetry on Unsplash