Aquesta entrada també està disponible en: Español

Aquest és un post molt especial per dos motius. 

El primer és que es tracta del post celebració dels 13 anys del blog. Continuo amb el costum de publicar una forma de millorar la teva productivitat personal cada any, podeu recuperar els post dels anys anteriors aquí (11 formes essencials per millorar la teva productivitat, Descobreix el teu propòsit).

El segon motiu i més important és que aquest és l’últim post que publicaré en exclusiva al blog. A partir del mes de setembre començaré a enviar només per subscriptors la newsletter: 

Acció: productivitat personal (clica per subscriure’t)

Els post més destacats és publicaran un o dos mesos després aquí al blog.

Si ja eres subscriptor, no pateixis, rebràs la newsletter sense fer res i et podràs donar de baixa quan vulguis. Si no ho ets i vols subscriure’t clica el link de damunt o utilitza la caixa que hi ha al final del post.

Tornant al post d’aniversari, aquest any he escollit un tema complex i poc intuïtiu relacionat amb la creació d’hàbits:

Per canviar, canvia la teva identitat.

Com canviem els hàbits els mortals

Quan una persona és planteja canviar, canviar la seva forma de fer, canviar els seus hàbits en definitiva, tria un dels dos camins següents:

  • Definir el resultat que vol obtenir
  • Canviar el procés com realitzar-lo. 

Pensem per exemple en l’hàbit de la lectura. Tots volem llegir, bé de fet no, el que volem és haver llegit i gaudir del resultant de la lectura, però això és un altre tema. 

Volem llegir i que fem? Plantejar-nos llegir cada dia a una hora determinada, o si enfoquem el tema des de l’altra perspectiva – resultats – llegir-nos 1 llibre al mes.

Quina és la més assertiva? Per mi canviar el procés. Treballar en el teu sistema sempre és millor que treballar en un objectiu. Quan treballes el sistema treballes a major profunditat o dit d’una manera, fixar-se resultats és més superficial.

Canviar la identitat

Però existeix un nivell més profund i amb unes repercussions molt més àmplies. Canviar la identitat. 

Enlloc de llegir cada dia simplement converteix-te en un lector.  I que fa un lector? Doncs llegir.

Com t’has quedat? “David això és una obvietat”. Ho sé però no és tan clar com sembla. 

Canviar la identitat vol dir canviar les teves creences: com et veus a tu mateix, com veus als demés, els teus judicis sobre tu i els altres. Les creences, suposicions i prejudicis que tens estan associats amb aquest nivell.

Però perquè canviar la teva identitat?

Si ets capaç de crear un sistema, seràs capaç de crear hàbits. Si ets capaç de incorporar un hàbit a la teva identitat seràs capaç de mantenir-lo i fer que et defineixi.

Com ho faig? Com canvio la meva identitat?

Fins aquí paraules grandiloqüents i promeses de canvi però falta explicar el com. Com canvio quelcom tan inmóvil com la meva identitat?

La manera més pràctica de canviar qui ets és canviar el que fas. Cada cosa que fas és un vot per la persona a esdevenir.  Per tant canviarem a través de l’acció. 

A través de petites accions modificarem el nostre comportament i identitat. Canviem que fem però poc a poc i com un corrent d’aigua que canvia la forma d’una pedra, canviarem com ens veiem. 

Les accions, la seva repetició i la nostra persistencia canviarà la imatge i les creences sobre nosaltres mateixos. Ens convencerà de que som algu diferent.

Decideix qui vol ser i que vols representar. A partir  d’aquí passa a l’acció, a través d’accions i nous hàbits erosiona la teva imatge actual, dóna-li forma per arribar a ser qui t’has plantejat.

  • Vols ser un lector? Troba un llibre que t’agradi o vulguis llegir.
  • Vols ser un lector? Porta sempre un llibre amb tu.
  • Vols ser un lector? Troba un moment per llegir cada dia.
  • Vols ser un lector? Llegeix una o dues pàgines quan tinguis 10 minuts lliures.

La forma més directa – i més fascinant – és a través de l’acció. Canviar la imatge que tenim de nosaltres mateixos a través de petites victòries. A mesura que les conquerim canviarem com ens veiem. 

Integrar el canvi en la teva identitat et dona quelcom més que motivació et dona propòsit, una referencia a la que tornar quan la fatiga o el mal humor t’empenyin a tornar als vells comportaments.Canvia a millor, canvia la teva identitat, comença amb una petita acció.

Foto de Iulia Mihailov en Unsplash