Videocurrículum: La imatge en la selecció de personal


Imatge via ifranz sota llicència Creative Commons

Accessible, ràpid i fàcil, són tres adjectius imputables a qualsevol servei ofert a través de la xarxa amb certa repercussió. Imagina’t aplicar aquests valors al nostre CV. Que tenim? Un videocurrículum. Una peça de vídeo on es condensa la nostra experiència professional i formació acadèmica en pocs minuts (de 2 a 5 minuts). Més impactant per al receptor que un currículum escrit. Un clar exemple de com una imatge val més que un text sobre paper. Una presentació visual, ajudarà a la persona que el visualitza a fer-se una idea més aproximada de qui som.
Un videocurrículum és el complement ideal al nostre currículum escrit. Ens permet llençar un flash per cridar l’atenció dels encarregats del procés de selecció, mostrant-nos com persones proactives, amb inquietud per les noves tecnologies. Especialment recomanable per a persones amb facilitat pels idiomes, els hi permetrà demostrar el seu domini de les llengües que dominin canviant l’idioma en que realitzen la presentació.

De cara a la realització, s’ha de tenir en compte que passen a tenir un major pes  l’aparença, la comunicació verbal i no verbal. Cuidar la presencia, mostrant la imatge que oferiríem si ja fóssim part de l’equip. És important comptar amb un guio, del que i com s’explicarà, però sense perdre la naturalitat. Ha de ser quelcom casual, proper a l’aptitud per afronta una entrevista de treball. Pel que fa als preparatius previs, tenir en compte la preparació del set/escenari on realitzarem la gravació, sent un fons neutre el més recomanable.
Per a un professional de r.r.h.h. pot ser útil com a fet diferenciador d’un candidat, un complement al seu CV tradicional. Amb el temps que es visualitza un CV podria analitzar i descartar-ne tres en paper, o davant de la pantalla de l’ordinador. El videoCV no compta amb un format estandarditzat on el personal de r.r.h.h. revisi els punts clau identificables en un CV tradicional.
Els enllaços mostrats a continuació mostren diversos serveis que permeten pujar i oferir en línea el nostre vídeo CV. Es mostren en dos grups, serveis a l’estat espanyol i d’altres països. Pel primer cas, pot ser una bona forma més propera d’introduir el nostre vídeocurriculum  en el mercat. En tots dos grups, podrem cercar exemples de com realitzar un videocurriculum apropant-nos a un estàndard:

Serveis a Espanya:

Altres serveis :

Com a reflexió final, voldria parlar d’una impressió personal. L’últim cop que vaig estar buscant feina, hem va ser de gran utilitat accedir a les pàgines web de l’empresa per recavar-ne informació. En un cas concret vaig trobar un vídeo perfil de la companyia. Hem va causar un impacte notable, el fet de trobar un vídeo on un directiu i un cap tècnic parlaven de l’empresa, de la feina que realitzaven, del entorn de treball i dels seus plans de futur, hem va semblar enormement positiu. Va fer que veges les cosses d’una altra manera, creant una certa empatia respecte a la companyia. És tractava d’un vídeo molt ben realitzat, tant en la forma com en el contingut. El que hem porta a pensar que en un futur, l’ús de l’imatge jugarà un paper molt més important en les relacions laborals. A dia d’avui, es valora molt més un perfil amb foto en una xarxa social de caràcter professional (Xing, LinkedIn, Viadeo), o el clàssic currículum amb foto crida més l’atenció davant d’un informació només amb negre sobre blanc. Per part de les dues parts, empresa i professional que ofereix els seus serveis, es generaran continguts per donar una major informació i tractar de crear una corrent d’opinió favorable, creant una sensació de proximitat.  No se quines seran les noves formes d’oferir els nostres serveis en la xarxa,  però segur que es potenciarà l’utilització de l’imatge com a via per humanitzar i apropar, en el cas de l’empresa, i per crear marca personal, per part del professional.