+People. Implantant la cultura productiva a l’empresa

Aquesta entrada també està disponible en: Español

+People és una consultoria, amb base a Santiago de Xile, que te com a objectiu portar la productivitat personal al món de l’empresa. Christian Reyes, un dels seus socis fundadors, ha volgut compartir la seva experiència amb nosaltres fent un repàs al seu projecte i la seva metodologia de treball en forma d’entrevista. 

Com ens definiries + People? Com una consultoria que pretén millorar la forma de treballar de les empreses, com a formadors que ensenyen a treballar millor en el pla individual i organitzacional o com uns coaches que guien als seus clients en un procés d’aprenentatge, descobrint junts quins són els seus punts flacs i aquelles aèries on millorar.

Alguns dels nostres clients ens han anomenat els “psicòlegs digitals” i precisament en aquesta declaració és l’essència de + people, que existeix per impulsar a persones i per tant a les empreses a ser més productives, canviar els seus hàbits de treball i així tenir una millor qualitat de vida

És freqüent trobar-se amb consultories que ajuden a les empreses a treballar millor, en el pla administratiu i financer, però centrar els objectius de millora en el terreny productiu -combinant eficiència i tecnologia- no ho és tant. Com neix l’empresa?

L’empresa neix precisament per aquesta mancança que esmentes. D’una banda les empreses creuen que és suficient amb incorporar tecnologia per fer de la seva gent més productiva o col·laborativa. D’altra banda també s’enfronten el problema de la comunicació i la productivitat amb “capacitacions” per crear habilitats que en essència requereixen que es canviïn hàbits i practicar primer

Nosaltres creiem que la tecnologia estén les capacitats humanes, sempre que canviem els hàbits de les persones.

Què és el que us porta a centrar en els temes de productivitat i eficiència?

Investigant en profunditat en els temes de productivitat i els nous paradigmes del treball i el treballador del coneixement, evidenciem que les activitats bàsiques de les persones són 2: pensar i conversar.

I si aprofundim aquests 2 conceptes hi ha estudis que diuen que les 6 activitats crítiques són:

  • Ús del correu electrònic
  • Anàlisi d’informació
  • Recerca d’informació
  • Publicar informació
  • Compartir i comunicar
  • Crear continguts

Aquestes 6 activitats ocupen un 98% del nostre temps a la setmana i signifiquen molts costos “ocults”. Per tant ocupar d’aquests temes creiem fermament que fan que les persones millorin la seva autogestió, això tingui impacte en el seu “benestar” i per tant impacte en el rendiment de les empreses.

Hàbits, treball en equip i tecnologia són tres factors per transformar la nostra forma de treballar Com incidiu en cada un d’ells en els vostres plans d’acció per millorar-los?

Per millorar cada un d’ells s’ha de treballar en conjunt. Si aprofitem de millor manera les tecnologies que donen suport la nostra tasca diària i si permetem que cada tecnologia canviï les nostres pràctiques de treball i per tant en el temps els nostres hàbits, tindrem bones possibilitat d’incidir en el treball personal i en el grupal. D’aquesta manera evidenciem que treballar en aquests 3 aspectes impacta en el tot.

En l’especificació dels vostres productes formeu a través de tallers Explica’ns en què consisteixen i com s’estructuren?

Les nostres intervencions podríem dir es formen de dues grans components:

1. Els tallers, que estan compostos per un taller Kick Off que té per propòsit d’”espavilar” a les persones respecte a la situació actual de confort que tenen respecte a la productivitat, qualitat de vida i les tecnologies. I comptem amb un set de tallers (la quantitat depenen dels objectius del servei) per cobrir els aspectes de la tecnologia i les pràctiques de treball que instal·larem a les persones

És important esmentar que en aquesta primera part realitzem avaluacions de productivitat, col·laboració i qualitat de vida que ens permeten treure la foto de la situació actual i ens donen el paràmetre dels canvis necessaris

2. Seguiment, Igual que un gimnàs tradicional, on es manté o enforteix el nostre estat físic. El gimnàs de la productivitat és un espai permanent per reforçar, desenvolupar i aprendre noves pràctiques de productivitat, qualitat de vida i col·laboració. Aquest és l’espai en el qual tanquem les bretxes d’aprenentatge.

Tornant al vostre catàleg de productes, oferiu dues gammes diferenciades. + Temps, + Comunitat i + Cultura de la impecabilitat i una segona línia relacionada amb l’organització i la productivitat a través de la tecnologia utilitzant. Ens pots comentar breument en què consisteix cada un d’ells? Utilitzeu tecnologia Microsoft, quin plus ofereixen els seus productes que no ofereixin altres?

  • + temps: Millors hàbits de planificació, coordinació, col·laboració i gestió a través de l’ús adequat del Outlook
  • + Temps va ser el producte amb el qual vam néixer i el que va donar les bases per innovar en productes com + comunitat i + cultura de impecabilitat, que en realitat vénen a cobrir necessitats menys generals.
  • + cultura de impecabilitat: Instal·lar hàbits de productivitat perquè les persones es focalitzin en els seus objectius i KPI ‘s fent millors coordinacions i seguiment de tasques. Per això treballem amb 3 tecnologies, Outlook, Smartphone (la majoria de les vegades Blackberry) i l’OCS (eina de missatgeria instantània i de reunions virtuals de Microsoft)
  • + comunitat: Instal·lació de nous hàbits de cooperació per compartir i connectar experts a través de comunitats “Like Facebook”. Per això utilitzem algunes eines de xarxa social per a empresa, Yammer, Sharepoint de Microsoft

Ara bé, perquè utilitzem intensivament tecnologia Microsoft, la resposta és molt senzilla. En el món empresarial les tecnologies de “productivitat” més utilitzades fan referència a l’Office, Sharepoint i OCS. Les eines de Microsoft s’han especialitzat des de fa anys i s’han integrat nativament a les nostres activitats, això li dóna un plus, no només pel que fa a participació de mercat com a actiu tecnològic.

Entre vostre equip es troba Karin Hernández. M’ha cridat l’atenció la seva funció dins de la companyia, la d’assistent de productivitat. “Segons la seva descripció es dedica a donar suport als nostres clients per fer els canvis necessaris que necessitin per assegurar els canvis d’hàbits que signifiquin un augment en la productivitat” Quin és exactament el seu rol en el procés d’aprenentatge i de quins recursos es serveix ( de quina manera treballa) per fer-ho?

L’assistent de productivitat, neix recordant la idea del “ajudant de office” el clip o gosset que apareixia per oferir la seva ajuda cada vegada que estàvem treballant en Office.

Atès que nosaltres embarquem als nostres clients a una preparació contínua, és a dir entren al Gimnàs de la productivitat, requerim de certes persones perquè contínuament estiguin mesurant el seguiment i tancant les bretxes d’aprenentatge.

Aquestes persones com Karin H. tenen un contacte directe i diari amb cadascuna de les persones intervingudes, ens ajudem del bloc, twitter, l’email també i una xarxa social, per interactuar amb ell.

Els recursos que utilitzem són molt variats i no responen a un sol patró, sinó que per contra d’acord al tipus de persona que atenem, podem utilitzar mitjans digitals (papers, links, missatges) o mitjans més tradicionals (llibres, reunions facetoface, presentacions, guies d’ús, etc) La idea és estar a sobre de les persones i identificar les seves mancances i fortaleses per realitzar els canvis perseguits

En entrar a la vostra web el primer que un veu és la frase “Promovem cultures de productivitat i qualitat de vida que millorin l’acompliment organitzacional”. Tota una declaració d’intencions, però fins a quin punt creus que els coneixements i les habilitats que desenvolupeu en els vostres clients són capaces de crear un canvi cultural sobre la concepció de treball? Creus que s’assimilen amb facilitat conceptes com els resultats davant del temps treballat, o distingir conceptes com el que és important i el que és urgent?

Per explicar això t’explicaré una història: Hi ha la teoria del centèsim mico, que diu que producte d’una investigació en micos de certa illa del Japó, va ser examinat perquè no menjava, es van anar adonant que en realitat el menja estava brut, és a dir plen de terra i fang, els micos davant d’això sempre el rebutjaven. Després de cert temps, a una mona jove se li va acudir portar-lo al riu i renta’l abans de menjar-se’l després va ensenyar als altres micos joves a fer el mateix, gairebé com jugant. Els micos grans no van aprendre a fer-ho, excepte aquells que tenien fills joves, els qui van ensenyar el truc als seus pares.

A poc a poc, més i més micos van anar aprenent el nou comportament, i un bon dia, tota la colònia estava rentant el menja. Es diu que quan es va arribar al mico 100 es va generar la suficient massa crítica per a partir d’aquest dia, els micos d’altres illes, sense contacte amb els anteriors, també hagin après a rentar les patates.
Nosaltres sabem que no hi ha aprenentatge 100% que no tots aprendran tot i assimilessin tot, també sabem que en cada equip hi ha un primer mico, com la mona, que té la capacitat d’impulsar i provocar els canvis en altres.

En aquest sentit és que creiem que si aconseguim que les persones assimilin un 25% (per això seguim des de formes tradicionals a altres més disruptives) del transmès, amb el temps i la repetició, aquest comportament es transmetrà a altres i amb més temps estarem afectant la cultura de les empreses.

És a dir si canviem unes quantes pràctiques, després provoquem la seva viralització i contagi, en un temps estarem canviant les formes de ser de les persones (els gens) i si això s’expandeix per tots haurem canviat la cultura.

No és simple … però aquí aquesta l’essència de la nostra motivació, fer una cosa que sabem afegeix molt valor i que avui és una bogeria digna d’una aventura de Don Quixot.

Gracies a Christian  i a la gent de +people pel seu temps. Els podeu seguir a través del seu blog i el seu compte a twitter @maspeople o el seu facebook