El factor acústic

Aquesta entrada també està disponible en: Español

L’entorn de treball és una dimensió essencial de la nostra capacitat productiva. Per tots aquells que treballem en una oficina, amb altres companys o sols, el nostre entorn es pot convertir en quelcom que jugui en contra nostra.  El so ambient és un dels factors més rellevants d’aquesta area. Fer-ne un ús correcte i ser conscient del que representa a l’hora de treballar pot convertir en quelcom més que ens empenyi , que faciliti el que estem fent en aquell moment. El post recull una sèrie de consideracions per tenir present aquest factor i saber aprofitar-lo.

Imatge via Peter sota llicència Creative Commons

Busquem  un ambient acústic idoni, fugint de l’estridència. La música a un volum massa alt, o el soroll que generen les converses dels nostres companys de treball, influeixen en el nostre rendiment i benestar. Treballar  tot el dia en un ambient carregat per nivell acústic massa elevat consumeix la nostra energia – força de treball i capacitat de concentració – més ràpid que en condicions de recolliment.

Hem de saber treballar en silenci. Hi ha moments que necessitem la màxima concentració, és important  eliminar de l’entorn qualsevol factor que pugui jugar en contra nostra. Per exemple apagar la radio mentre estem revisant desfasament en els imports de la nostra declaració de la renta evitarà que ens carreguem. En moments de tensió, silenci i focalització.

La música pot ser un recurs per trencar la monotonia de tasques repetitives i suavitzar els moments en que ens toca fer-ne  de menys agraïdes. L’efecte és el contrari, una via per evitar capficar-nos en el que fem, o per evitar caure en el tedi.

Quan treballem individualment, o si podem recorre a un reproductor MP3 a la feina, hem d’utilitzar la música que millor ens funcioni per cada tasca. Segons la tensió i la focalització que requereixin en triarem una més accelerada o més melòdica…  No oblidis que el procés també inclou trobar el volum adient per cada tipus de tonada.

Un cop localitzada la música que ens funciona, creem les nostre playlist. Llistes de cançons adients per ser utilitzades per moments de treball, o per relaxar-nos i desconnectar un cop ja haguem acabat. Així evitarem perdre temps seleccionant les cançons cada cop que apliquem aquest sistema. Amb perles com Spotify i iTunes, ara és més fàcil que mai.

Treballar per mantenir el respecte cap als companys i a l’inversa. És un tema recurrent que va apareixent quan toquem diferents aspectes de la productivitat que impliquen al grup. Si treballem en una oficina és probable que hi hagi disparitat de criteris a l’hora de seleccionar la música o l’emissora de radio que s’escolta. Un altre problema és el volum, la sensibilitat de cada individu és diferent. El factor acústic pot ser un punt que creí discòrdia, mantinguem-nos en guàrdia.

Si vols escoltar música decanta’t per cançons, llistes de reproducció o música gravada en general. La radio pot resultar menys monòtona, però per aquest mateix fet pot  enganxar-nos en un moment determinat. Una entrevista, un programa d’humor o quelcom inesperat poden interrompre el teu ritme de treball.

Evitar els clips musicals. Si vols treballar, tot i que no requereixi focalitzar de forma intensiva, evita youtube o similar. Tot i tenir l’explorador en segon terme la temptació és immensa, acabaràs caient, i un cop davant de la imatge en moviment perdràs la concentració i la noció del temps. Ai senyor, quantes tardes perdudes…

Avui enlloc de demanar-vos un comentari explicant la vostra experiència, m’agradaria que deixéssiu quin tipus de música, quin grup o solista, utilitzeu per treballar millor o per desconnectar. Estaria bé poder composar una playlist amb tot el que incloguin els vostres comentaris.

Podem seguir parlant de productivitat personal des del 2.0, em pots trobar a twitter @davidtorne, o a Google+.
Pots fer-me arribar els teus dubtes sobre GTD, Evernote o qualsevol tema relacionat amb la productivitat personal a través de Qüestiona’m