5 formes de configurar el teu estiu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Arriba l’estiu, aquella època tan desassossegada del any on ens vegem obligats a agafar-nos uns dies, o setmanes lliures, per tal de no perdre la poca cordura mental que ens queda després d’una temporada de treball intens. Si estàs preparant les teves vacances, sobretot si no marxes lluny de casa, hi haurà un munt d’activitats i temes pendents que t’estaran esperant. Que et sembla si els repassem i ens posem sobre avis per no acabar superats per les circumstancies.  Espero que les següents línies ens  serveixin per racionalitzar i agafar-nos-ho tot amb més calma.

Imatge via radioher sota llicència Creative Commons

Projectes en espera o demorats

Som molts els que durant l’any ens veiem obligats a prioritzar entre tasques i deixem ‘per més endavant’ les de menor prioritat. Temes no essencials però que milloren el resultat d’un projecte, o de la nostra imatge com a professional. Un exemple seria aquell autònom que durant l’any desenvolupa la seva activitat diària – que li dona de menjar – i durant el temps lliure millora la seva imatge corporativa a través del disseny del seu blog o web, preparant material pels cursos que ofereix, creant un nou logo, estudiant nous productes i serveis a oferir etc… Si ho fas per sistema estàs convertint-ho en un costum tòxica que contaminarà el teu temps de descans

A mi em toca treballar en alguns canvis de disseny i concepte en el blog, i alguna sorpresa més que arribarà durant l’any vinent.

Revisar la nostra llista d’Algun dia/Potser

És l’època ideal per fer una revisió a fons de la teva llista Algun dia o Tal vegada, on emmagatzemes tasques que no entren en els teus plans actuals però que en el seu dia vas decidir que mereixien la teva consideració, o idees més properes a la categoria de desitjos  que a la de projectes reals. Primer de tot fes una revisió a fons de la llista descartant el que ja no tingui cap significat per a tu. Després selecciona curósament allò que vols fer  – perquè en tens ganes – durant els teus dies de descans. Llegir aquell llibre, crear un blog professional, introduir-te en el món de la cuina…

Preparar objectius i projectes per l’any vinent

Crec fermament que l’època de vacances és el temps ideal per realitzar una reflexió a fons dels nostres objectius i de la nostra situació actual. La setmana passada parlava de les revisions en nivells de perspectiva relacionats amb objectius i visió de futur, doncs ara és el moment per implementar-les i per modificar el nostre pla de treball. Decidirem que és el que volem aconseguir durant la propera temporada i a quins projectes dedicarem amb el nostre temps. Tingues en compte que una de les implicacions és revisar el temps del que disposes i si has d’ajustar el teu planning d’activitats.

Estar amb la família, amb els teus

Son dies per la qualitat més que per la quantitat. Pots passar temps amb aquelles persones que habitualment queden relegades a un segon pla per la teva feina. Pots dedicar temps en QUANTITAT Els teus amics, els teus pares, parents que no viuen a prop teu, gent que no veus habitualment o amb la que has de quedar explícitament per tindre-hi contacte. Pots dedicar temps en QUALITAT als teus fill i parella per viure conjuntament i intentar aprofundir en el coneixement del ja mencionats moment actual i perspectiva de futur.

No fer res, gaudir

Les vacances son això, des d’estar tombat sobre la sorra mentre et crema el sol, fins a no tenir presa per aixecar-te al mati. Prendre’t les coses amb més calma, viure més lentament.  Els punts anteriors no haurien de convertir-se en una obligació, en una nova forma de rutina, tot el que tingui a veure amb la teva activitat professional  limita-ho a dues o tres hores al dia la resta dedica-te-les a tu i als teus. Recony t’ho mereixes.

La resta de temps la pots dedicar a aixecar-te tard, a estar amb els teus fills, a llegir, passejar, fer migdiada … a aquelles petites coses per les que no tens temps habitualment i aporten qualitat al teu temps i sentit a la teva vida. No tot es treballar.

Una de les coses a les que penso dedicar-me durant el meu descans estival és al buidat mental. Em dedicaré a practicar la inactivitat, en posició horitzontal o fent els meus passejos em concentraré a no pensar en res, a observar, a mirar a l’horitzó… Potser així m’oblidi de tots els problemes acumulats durant l’any, o que enuncien els mitjans de comunicació sobre la situació actual i que em saturen tant.

Pels que encara les tingueu pendents espero que tingueu unes bones vacances, les gaudiu al màxim i aconseguir desconnectar. Sisplau no caigueu en l’error  de tupir les hores del dia amb activitats per aprofitar el temps. Descansar és una part essencial de la nostra productivitat però sovint la percebem com una oportunitat perduda per fer quelcom. No caiguis en el parany.

Per als que ja les heu acabat, dir-vos que continuaré publicant durant el mes d’agost. No és un gran consol, però podrem continuar parlant sobre productivitat, GTD, Evernote… i les nostres cabòries.