3 coses que has de saber per millorar la productivitat

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Quan penses com millorar la teva productivitat, una de les primeres idees que sovint tens és recórrer a tècniques, estratègies o sistemes o implementar noves eines. No obstant això, millorar la teva productivitat és quelcom una mica més complex que aplicar unes quantes tècniques i res més.

Al meu entendre, si realment vols augmentar els teus resultats i aconseguir fer més en la teva vida, hi ha 3 conceptes clau que has de tenir en compte: claredat, hàbits i flexibilitat.  Si segueixes llegint descobriràs com enfocar-los per crear el teu propi sistema de productivitat. De què serveix esforçar-se per ser més productiu si no tens clar què vols aconseguir? Quin sentit té aconseguir més temps lliure si no tens cap propòsit?

Imatge via jinax sota llicència Creative Commons

Per aconseguir aquesta claredat necessites definir objectius (SMART) específics, mesurables, que et motivin i que tinguin una data límit.

La productivitat, com moltes altres coses, és qüestió d’hàbits.

Si fas el que sempre has fet aconsegueixes el mateix de sempre. No ens enganyem, si vols aconseguir resultats diferents i millorar la teva productivitat has de fer les coses de manera diferent, i això passa per canviar els teus hàbits de treball.

La flexibilitat és clau a l’hora de millorar la productivitat, ja que encara que tinguis els teus objectius clars i estiguis disposat a canviar els hàbits de treball, el camí per arribar-hi no ho està tant.

De la mateixa manera que un míssil es mou a esquerra i dreta abans d’arribar la seva diana, també has de corregir la teva trajectòria mentre et mous al teu objectiu.

Per ajudar-te en el camí és important tenir un mètode d’organització que et funcioni i sigui eficaç. N’existeixen de diferents que poden ser-te útils i que funcionen per varis perfils d’usuari:

  • Si tens moltes tasques entre mans i necessites una gran organització perquè tot tingui sentit, GTD (Getting Things Done) pot resoldre el teu problema.
  • Si t’agrada mantenir la gestió al mínim i utilitzar un sistema de llistes que simplifica en passos tot el que necessites fer, Autofocus pot ser-te útil.
  • La tècnica Pomodoro pot ajudar-te si prefereixes treballar en petits períodes de temps, controlats per un temporitzador, per evitar les distraccions.
  • “No trenquis la cadena” – Consisteix a crear una cadena de dies productius ratllant el que fas en el teu calendari Necessites ser consistent en els teus hàbits? “No trenquis la cadena” pot ser el teu mètode.

Pots començar provant alguns abans de decidir quin és el que millor s’adapta a les teves necessitats, o que més t’agrada.

Que alguns dels teus intents no funcionin, no vol dir que hagis fallat. Només considera cada prova, cada experiment com una experiència de la que pots aprendre, i no només un intent fallit.

Si algun sistema et resulta difícil, pren-t’ho amb calma. Si no et funciona, deixa’l i intenta alguna cosa diferent. Si no et serveix del tot, fes servir només una part. Queda’t amb els que et funcionin millor i aplica’ls sempre que puguis.

Per què no barrejar diferents tècniques, sistemes o filosofies per crear el teu propi mètode d’organització?

Personalment, m’agrada l’anomenat per alguns “mètode Frankenstein”, que consisteix en un sistema propi construït a partir de peces i trossos de múltiples mètodes que creen un flux de treball que funciona per a mi. És un mètode personalitzat nascut a base d’anar adaptant diferents filosofies i fer canvis fins a trobar el que em resulta útil.

T’interessa millorar la productivitat?

Tingues en compte que encara que tenir un mètode d’organització pot ajudar-te en el teu camí, ser més productiu implica un compromís de la teva part, una certa reestructuració dels teus propis models mentals i els teus hàbits. Per descobrir millors formes de gestionar la teva feina i millorar la teva productivitat, és important tenir una idea clara de què vols aconseguir. Comença a aplicar aquests principis en la teva vida avui mateix i gaudeix d’un demà millor.

Quins elements creus que són importants a l’hora de millorar la productivitat? M’ interessa la teva opinió sobre això! Si us plau, deixa els teus comentaris.

Sóc Rosa Ortiz, autora del bloc Como Organizar Tu Trabajo. Ajudo persones com tu a millorar la seva organització i productivitat a través dels meus articles o amb el meu recent servei de consultoria (info@organizatutrabajo.com)