Què passaria si Evernote tanqués?

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Fa unes setmanes llegia a hipertextual una inquietant notícia sobre Evernote. Sembla que els números no quadren i s’han ajustat costos a base d’acomiadaments i tancaments d’alguna de les seves seus. En aquest moment va venir al meu cap una pregunta inquietant Què passaria si Evernote tanqués? Què seria de la meva magatzem digital en el núvol?

Els serveis als quals confiem la nostra informació semblen estar sustentats per companyies robustes que garanteixen la seva integritat, seguretat i persistència, però hauríem de tenir en compte que no té perquè ser així.

Aquest post intenta donar resposta a com manejar una situació de “pànic en el núvol”.

Possibles escenaris de tancament

Hem de tenir en compte que qualsevol servei d’emmagatzematge en el núvol en una situació de ‘fallida’ permetria als usuaris accedir i recuperar les seves dades. Si ens posem en un escenari extrem, com el viscut per  Megaupload intervingut per una qüestió legal – cas no equiparable amb un servei com Evernote- o en un cas de fallida sobtada de la companyia que deixés de prestar servei d’un dia per l’altre, ens queda el recurs del procés de sincronització del servei diposita la informació del compte en cadascun dels dispositius.

Malgrat això no tenim perquè haver descarregat tots els elements guardats en local. En els dispositius mòbils es guarden les capçaleres – títol – de la nota i tot el contingut en els equips d’escriptori. No obstant això, a diferència de serveis com Dropbox o Google Drive no descarrega els arxius adjunts. Només disposem d’una còpia si els hem agregat o obert des del equip en qüestió.

“Mantinguem un equip d’escriptori sincronitzat de manera permanent i realitzem una extracció i còpia dels arxius adjunts. És l’única manera per no perdre res de forma inesperada “

Una situació més real és la d’un procés progressiu en què l’empresa vagi donant signes de debilitat, ajustant costos i reassignant recursos. Acomiadaments, tancament de seus, però també abandó de projectes secundaris per centrar-se en les activitats principals.

Els usuaris tenen marge per a ‘llegir’ la situació amb prou temps per prendre decisions i buscar alternatives si ho creuen necessari. Sempre hi hauria un temps de gràcia perquè puguis reconduir la situació, fins i tot si la situació fos imminent un confia en la integritat de les persones darrere del servei per posar sobre avís a l’usuari, donar-li un temps de gràcia per a recuperar la vostra informació …

… I per part d’altres serveis similars – Microsoft OneNote – la creació de vies per a la migració del contingut a través d’una passarel·la com la que disposa Evernote (Arxiu> Importa> Microsoft OneNote) per captar la informació del seu homòleg.

En definitiva després del primer gran disgust disposaríem de marge de maniobra per reconduir el torrent d’informació que un té al núvol.

Puc recuperar tota la meva informació?

Com t’he comentat la teva informació continuarà parcialment accessible sempre que mantinguis un equip amb tot el contingut sincronitzat. Si es talla l’accés del servei – per tancament o problema tècnic – segueixes disposant de la teva aplicació en local per accedir a la teva informació.

He comentat la necessitat de realitzar una còpia periòdica dels teus arxius adjunts. Hem delegat la responsabilitat d’això en el servei però hauríem de mantenir una còpia en local (veure següent secció), de la mateixa manera que de les llibretes que tinguem en mode offline.

Si el servei desapareix hauríem de buscar una alternativa amb garanties en el núvol però tenint l’aplicació en local pots continuar operant o fins i tot introduint-ne de nova, encara que sigui un sense sentit.

Recuperar la informació a través d’una exportació

Amb clic al botó dret sobre la icona notes de la barra lateral, accedim a l’exportació de notes. A través de la funcionalitat podem configurar una extracció d’informació del compte a través d’un dels formats oferts. (.hmtl, .mht o .enex).

En una exportació és important no oblidar configurar la informació addicional agregada a la nota: Etiquetes, URL o altres atributs …

Per a això disposem del botó opcions de l’exportador.

Et recomano aquest article de Meritxell Viñas en TotemGuard sobre com exportar la teva informació.

Recuperar els arxius adjunts

Per recuperar només els arxius adjunts pots recórrer a la solució una mica casolana de seleccionar totes les notes i prémer l’opció Guardar arxius adjunts del menú de context o del panell de selecció múltiple que s’activa en l’espai on habitualment visualitzem el contingut d’una nota.

El que perdem

El diferenciador d’Evernote enfront d’altres serveis d’emmagatzematge al núvol és el de barrejar diferents capes de contingut per enriquir la informació. Text de la nota + arxius adjunts + metainformació per a la seva classificació + atributs relatius a la seva creació i edició + possibilitat de vincular contingut a través d’un sistema d’enllaços propis.

El gran inconvenient en un escenari de trasllat del teu magatzem al núvol seria la pèrdua de part del valor afegit creat a través de la metainformació.

Molt probablement el servei destinatari escollit no pugui processar totes les capes esmentades perdent part del que recull, del valor afegit de les teves dades. Per no parlar del dispendi en energia creant una estructura sostenible i perdurable en el temps [Això és una nota personal per a mi :-)].

Ens queda confiar que la comunitat d’usuaris i programadors d’un pas endavant per ajudar en la transició. Un dels primers post que vaig escriure sobre Evernote va ser sobre com exportar els teus links d’Delicious a Evernote a través d’una eina creada per un usuari d’ambdues aplicacions. Sóc un ingenu ho sé, però estic segur que davant un escenari fatalista apareixerien recursos – gratuïts o de pagament – per donar resposta a aquests problemes.

Una mica d’optimisme

Després de tant tremendisme dir que tot i els acomiadaments i ajustos segueixo confiant en l’aplicació, en el seu projecte, la seva funcionalitat però també com corporació sòlida [espero no haver de menjar-me aquesta frase] que permeti seguir evolucionant el servei aportant el valor que fins el moment ha aportat als seus usuaris.

He escrit el post pensant en Evernote però podem aplicar a qualsevol dels serveis en què ens recolzem per crear un magatzem al núvol. Has pensat que faries si pintessin bastos? Has deixat Evernote? M’interessa especialment la teva opinió

photo credit: Valparaíso en llamas. via photopin (license)