Consells productius

L’anterior post potser va quedar una mica genèric. Un cop d’ull al problema de la monotonia en la feina del programador. Una visió general, destacant el problema de la monotonia a la feina. A continuació ens centrem en les mesures per trencar el tedi i fer la feina una mica més suportable quan ens trobem immersos en tasques avorrides, repetitives o que simplement no són del nostre gust.
Fa uns mesos vaig descobrir el blog d’Alberto Pena, expert en productivitat. He anat seguint els seus articles i he anat recopilant alguns consells que poden servir per trencar la rutina de la feina, mantenir la concentració i a treure un major rendiment al nostre temps. El blog d’en Berto Pena és diu ThinkWasabi. Hi podeu ampliar coneixements sobre el món de la productivitat. A mi m’ha servit per identificar hàbits perniciosos i per descobrir practiques per mantenir la meva concentració en la feina. Us en cito unes quantes:

  1. No fer més d’una tasca a la vegada. No dispersar la nostra atenció en varies tasques a la vegada. Trenca el nostre ritme de treball i en merma la qualitat.
  2. Identificar i classificar les tasques. Saber quines són les més importants i dur-les a terme en el moment més ideal del dia. Si realitzem una tasca repetitiva no és gaire bo fer-la després d’una menjada copiosa o al final de la nostra jornada. És fàcil que en els dos casos distraguem la nostra atenció i rebaixem la intensitat de treball amb més facilitat.
  3. Dividir les tasques en subtasques més petites. Si hem de realitzar treballs costosos o extensos sempre serà millor dividir-los en tasques més petites. Ens ajudarà a millorar el seguiment de la feina i a fer-la més amena.
  4. Fer petits descansos. Periòdics o entre tasques. Aquestes petites ruptures amb la rutina ajudaran a conservar l’atenció en la nostra feina. No caure en la trampa d’Internet per desconnectar de la feina. Fer un parèntesis és bo, però fer-lo connectant-nos a una xarxa social, sense trencar amb el nostre set de treball i continuant amb una activitat que implica un ordinador no és un trencament de veritat.
  5. Eliminar del nostre entorn de treball les distraccions, físiques i virtuals. Hem de comptar amb un entorn de treball amb les eines adequades i sense xorrades que puguin distreure la nostra atenció i fer-nos perdre temps.
  6. Si treballem en el món de la Informática procurar viure desconnectats del ordinador els caps de setmana i els nostres moment d’oci. Cada dia ho tinc més clar, l’ordinador i Internet es mengen el meu temps lliure. Viure apartat d’aquesta maquina el cap de setmana ens ajudarà a no cremar-nos al afrontar el nostre dia a dia a la feina.
La productivitat és un tema cabdal i aplicable a la quotidianitat. Val la pena aprendre més sobre el tema i porta a la practica aquells punts que ens sigui possible.