Lectura: En la cabeza de Steve Jobs

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via lalagonca sota llicència Creative Commons

A qui no li fascinen els productes d’Apple? Tot i que no en siguem usuaris, i el nostre raonament ens empenyi cap a opcions més moderades de preu i amb unes prestacions adequades a les nostres necessitats, és innegable que l’empresa de la poma fabrica uns productes d’una alta qualitat, donant molta importància al disseny i l’experiència d’usuari. S’ha creat un culte a la marca al voltant dels punts forts dels productes i al màrqueting.
En el culte a la poma hi hem d’incloure l’admiració per el seu ideòleg i líder, Steve Jobs (CEO de la companyia). Gran part de l’exit de la companyia – sobretot desprès de la seva tornada – es deu a la seva forma de ser i de treballar. Fa poc va caure a les meves mans En la cabeza de Steve Jobs de Leander Kahney, un llibre que realitza una fugaç repassada 221 pàgines sobre la forma de ser, i de treballar d’aquest home. No és tracta de la clàssica biografia, simplement construeix una aproximació al personatge, com és Jobs i de quina forma aplica els seus valors a la seva companyia.

EN LA CABEZA DE STEVE JOBS: LA MENTE DETRAS DE APPLE
de KAHNEY, LEANDER
EDICIONES GESTION 2000
ISBN: 9788498750195

La seva lectura m’ha dut a descobrir la vessant més neuròtica del personatge. Per la gran majoria de gent, desconeixedora de l’entorn de la companyia, la imatge del CEO d’Apple és la d’un tio proper i amistós. Tot fatxada. Una idea concebuda a partir de les seves aparicions publiques. En realitat es tracta amb un maniàtic perfeccionista amb una fixació extrema pel disseny i la usabilitat. L’altra faceta és la de dèspota. Propaga la por a ser despatxat entre els empleats per millorar-ne el seu rendiment. Son dos aspectes anecdòtics del llibre que donen una imatge parcial del personatge, però serveix per fer-se una idea del que no és. El típic llibre que canta les excel·lències del líder. Interessant com repassa dos dels cassos d’exit de l’empresa, la creació de l’Ipod i dels Apple Stores. Una visió ràpida que dona una idea del esforç i complicacions darrera del producte. La historia de com Apple va passar de vendre productes a vendre una experiència, una filosofia de vida.
La literatura empresarial o corporativa ens mostra les diferents formes de treballar en el món de l’empresa, o el saber fer dels grans personatges que d’alguna forma han aportat quelcom a través de la direcció de la seva companyia, de l’aplicació d’un innovador model de negoci, etc… Si no és un gènere del que no heu llegit res – o poca cosa – ús el recomano. Evidentment seleccionant el llibre amb compte, sinó de ben segur que quedarà a mig llegir. Una historia sobre emprenedoria sempre és atractiva i motivacional.