Preparar la teva sessió de treball

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via Blumpy sota llicència Creative Commons

Una de les claus per treure un major rendiment a les nostres sessions de treball és aconseguir un estat continuat de concentració. Imaginat que ets capaç de fixar la teva atenció en un tema durant dues hores sense interrupcions i coneixent tots els detalls de la tasca a desenvolupar. Si això és possible, ho tens tot al teu favor per obtenir una plusvàlua productiva considerable. Voldria dedicar el post d’avui a repassar les condicions necessàries per apropar-nos aquest estat de gracia, centrant-me en  els preparatoris de tot el que envolta el treball per evitar la interrupció i la dispersió.

Soc del parer que les sessions de treball es poden  dividir en dos tipus: Les preparatòries i les productives. Les primeres serveixen precisament per disposar tot el necessari per que les sessions productives es realitzin sense cap mena de interrupció, com a mínim les menors possibles. Particularment també les utilitzo per intentar gaudir a l’hora de treballar, motivant-me i afegint algun toc personal que em permeti mantenir-me relaxat mentre treballo. La següent enumeració és un repàs d’alguns dels punts a tenir en compte quan treballem davant del nostre ordinador.

Adequar el nostre set de treball a les condicions de la tasca a realitzar. Per exemple, si comptem amb un equip amb dos monitors, a l’hora de redactar un text, de llegir o de centrar-nos en una acció que requereix la focalització en una sola aplicació, apagarem la pantalla auxiliar i treballarem en un monitor. Evitarem la temptació d’ocupar-lo amb un vídeo de YouTube o una aplicació musical. En canvi, si treballem interactuant amb varies aplicacions:  preparant una presentació a la vegada que editem imatges o vídeo  per aquesta, o requerim de la consulta d’altres documents, treballarem amb els dos monitors.

Busquem programari que potencií la nostra productivitat. Per exemple, durant l’escriptura d’un text podem recorre a programes com Focus Writer o Omm Writer. Editors minimalistes sense detalls innecessari  que provoquen la dispersió de l’usuari.

Controlar les situacions ambientals. Apagar tots els notificadors de les nostres aplicacions, de fet si no es necessari per la feina en qüestió apaguem el so.  El mòbil millor apagat que silenciat, i en quan al telèfon fix i a la fauna que conviu amb nosaltres demanar-los hi una mica de respecte. Això si  amb bones maneres. Per tancar el punt voldria afegir un apèndix per als estudiants: Si no compteu amb un búnquer a casa on us pugueu aïllar aneu a estudiar al a biblioteca.

NO A LES XARXES SOCIALS. Repetiu amb mi  fins la sacietat “No a les xarxes socials”. Ni xarxes socials ni cap altre servei mata estones. Si no tenim una voluntat a prova de bomba podem recorre a plugins pel nostre navegador com StayFocusd que faran la feina bruta per nosaltres.

Preparar la sessió de treball. Com comentava a l’inici del text és crucial no tenir que dedicar temps a buscar notes, aplicacions o algun recurs, sobretot si aquest es troba a la xarxa. Al obrir el navegador la nostra flama productiva s’apaga. Per això es cabdal dedicar temps a preparar tots els detalls. Una bona opció és obrir una llista en el nostre sistema d’arxiu i consulta per guardar tot el necessari. Si treballem en un emplaçament en concret podem disposar d’una llista de control  on enumerar totes les accions a realitzar des del lloc en qüestió, o si treballem en un projecte preparar un desglossat de totes les tasques, definit cadascun dels passos per no caure en la trampa de dedicar part de la nostra força de treball a decidir quina és la següent acció.

Per acabar i com a toc personal, podem escollir una peça musical que ens acompanyi mentre duem a terme la nostra feina. Res estrident, una musica que quedi en segon pla i  que afavoreixi la concentració i la relaxació. Si aconseguim entrellaçar tots aquest factors haurem aconseguit construir un entorn 10. Quins són els vostres secrets per mantenir-vos enfocats en els vostres assumptes? I per relaxar-vos a la vegada que treballeu? Estic obert a qualsevol sugerència en forma de comentari, m’encantaria que compartíssiu la música que escolteu mentre treballeu …