Sobre l’entorn de treball

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Hem passo tot el dia davant de la pantalla implementant, revisant i debugant codi. Ara mateix estic dedicat a labors agraïdes que hem fan gaudir de la feina, però també he passat per etapes que m’han fet tastar la part més desagraïda d’aquesta feina. En el present post volia oferir uns comentaris sobre els requisits que hauria de reunir el nostre set de treball. Pot semblar absurd, però l’acondicionament del lloc on passem una part important del dia és cabdal a l’hora de contribuir a augmentar l’atractiu de la feina.

1. Seguir sempre unes normes de seguretat laboral. No treballem amb explosius, ni penjats d’una bastida, però hi ha unes normes bàsiques de posturació i de posició que hem de seguir. Mantenir el nostre monitor a uns 40 cms de distancia, treballar en una postura on l’esquena estigui recolzada en un angle recte i les cames no estiguin penjant, fer petites pausa cada dues hores… Personalment creia que es tractava de mesures de menor incidència, petits detalls, poc a poc m’he anat adonant que els petits detalls sumen i en el cas del desgast físic pot acabar amb seqüeles i danys crònics.
2. Comptar amb un equip que proporcioní qualitat de treball. Parlem dels recursos necessaris per realitzar les nostres tasques d’una forma àgil. No és el mateix dedicar-se al disseny web, a la programació de gestió o treball multimèdia. L’equip ha de ser part de la solució, no del problema. Alguns cops m’ha tocat treballar amb autèntiques cafeteres. Alenteixen el ritme i s’ha d’operar amb un nombre reduït de programes carregats ala mateix temps. Al escurçar-se el temps destinat a la tasca augmenta l’estrès. Un equip deficient pot ajudar a potenciar aquest malestar.
3. Un entorn agradable, net i ordenat. No estic parlant de que estiguem acostumats a programar enmig d’una cort de porcs, quasi tots complim unes normes higièniques mínimes. Més aviat hem refereixo a comptar amb un entorn sense elements innecessaris. A mi, se m’acostumen a acumular una gran quantitat de papers i estris al voltant del ordinador, el popular sistema d’arxivament per sedimentació + les col•leccions d’objectes inútils aparcats per aquí per que no se on col•locar-los o a qui endossar-los. Un entorn sense elements innecessaris és un entorn amb menys distraccions i problemes potencials.
4. En relació amb els punts anteriors és recomanable comptar amb tots aquells elements que ens faciliten la vida i converteixen el nostre set de treball en un lloc més agradable. Petits detalls com una bona cadira d’oficina que permeti mantenir una postura natural – sense tensionar esquena i coll – un conjunt d’eines que ens permetin organitzar un sistema d’arxius, per trobar tot el que hom necessita sense perdre el temps buscant i evitar crear situacions de nervis/estes quan no es troba, o petits detalls en l’equip com comptar amb dues pantalles per augmentar la productivitat i donar la sensació d’estar davant d’un equip per a un professional.
El programador és un esser que neix, implementa, depura, corregeix… i en aquest procés es va deteriorant fins acabar en un frenopàtic. És important polir detalls com els cometats per a no convertir l’entorn de treball en un factor que ens resti.