La nutrició com a factor productiu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via mismisimos sota llicència Creative Commons

Qui m’havia de dir quan vaig començar a escriure sobre productivitat que un dia escriuria posts tan sugeneris com aquest.  Vull parlar de la importància del menjar i la dieta en la nostra productivitat. Quan, com i que menjar, per potenciar el nostre rendiment. Que m’ha portat aquí? Molt senzill, la pròpia experiència. No he fet un postgrau sobre nutrició, ni res similar. A la tornada de les vacances vaig decidir canviar algunes costums. Una d’elles era la de deixa de prendre tanta cafeïna, i l’altra regular millor la meva dieta. En el següent text explico quines mesures he pres i com han afectat el  meu rendiment.

Menjar bé és al nostre rendiment quelcom similar a les hores de son. Si una nit dormim poc, l’endemà ens en ressentirem. De la mateixa manera, si  durant un període perllongat mengem malament es evident que repercutirà en la nostra salut. Si mermen les nostres forces, merma la nostra predisposició al treball. No pretenc advertir del perjudici d’uns mals hàbits nutricionals, més aviat parlar  de com uns petits canvis en la nostra rutina poden millorar el nostre benestar,  ajudant a mantenir el nivell d’energia que utilitzem per treballar i  que es desgasta durant la jornada.

El primer punt és de SENTIT COMÚ. No saltar-se cap àpat. S’ha acabat quedar-se els migdies a l’oficina. Una de les decisions més importants que he pres des de que treballo en el món de les TI és que cap problema ni cap client em farà perdre mai més l’hora de dinar.

Distribuir millor la quantitat ingerida durant el dia. Començar el dia amb un esmorzar de veritat, res d’un cafè amb llet i ja esta. Començar el dia amb força és important, però pot resultar difícil per a tots aquells que no tenen arrelat l’hàbit . Si com jo, sou dels que aprofiteu fins al últim moment al llit,  haureu de fer front a dos reptes en un.  No ha de ser res complex, una tassa de cereals (amb llet o iogurt) o un petit entrepà amb un suc. Ràpid de preparar i de menjar. Us asseguro que notareu una major vitalitat  en el tram inicial de la jornada.

Pel que fa al dinar, abstenir-se de menjades copioses. Si no ho evitem, acabarem amb una  molèstia sensació d’excés de carrega i somnolència durant la tarda, desprès d’un d’aquells dinars complerts. Estem minant la nostra sensació de benestar. Podem reforçar l’empenta que ens dona un bon dinar combinant-ho amb altres hàbits que ens ajuden a desconnectar durant el migdia: Una migdiada, o si no en tenim ocasió, donar un tomb abans de reincorporar-nos a la feina. Un punt a part per deixar de banda durant un moment el soroll de la jornada laboral.

Recomanar incorporar un break per menjar a mig matí i a mitja tarda. Preferiblement quelcom similar a una barreta de cereals o una cosa dolça amb la intenció de tornar a pujar el nivell de glucosa per arribar en condicions al mig dia i al final de la jornada.

L’últim apunt es apostar per la qualitat. Incorporar coses tant exòtiques com la fruita, verdura, cereals i els llegums de forma regular als nostres àpats.  Reduir l’excés de cafeïna i teïna. El cafè i el te en moments claus del dia, al matí i desprès de dinar, si en consumim en excés els nostres nervis se’n ressentiran.  Potser no experimentem cap millora a curt termini, però ho hem de veure-ho com una inversió a mig-llarg plaç.

Són apunts que cauen pel seu propi pes. En el seu dia me’ls van fer a mi i jo inicialment  no els vaig prendre seriosament, però gradualment he anat incorporant-los i  m’han aportat una millor qualitat de vida que repercuteix directament, i indirectament, en la meva forma d’afrontar la feina. Segur que tots vosaltres teniu alguna practica o algun consell  per millorar la vitalitat i el benestar per afrontar la jornada de treball, tots tenim aquelles petites rutines relacionades amb el menja, o no, que ens fan resistir durant 8 hores al peu del canó. Si les voleu posar en comú podeu fer-ho a traves d’un comentari : )