Utilitzant el NO en positiu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via Cayusa sota llicència Creative Commons

No. Un no ho pot absorbir-ho tot. Les peticions dels clients, dels companys, i dels caps –si en tens- arriben implacablement i s’han de processar. Se’ls hi ha de donar resposta, algunes es poden assumir, però altres s’hauran de demorar i altres simplement no les podrem  realitzar. Algun cop ens veurem obligats a dir NO. Fer-ho és quelcom difícil, ja sigui per motius d’orgull o perquè ens sentim cohibits davant l’emissor de la petició. En el següent post et dono arguments de què aporta en positiu una resposta negativa.

No t’han d’imposar una feina ni la seva temporització. Tot i que l’altra part (client, cap o company) ho cregui indispensable, no tens perquè deixar el que estàs fent per atendre la seva petició. Penso que l’única cosa que pot fer que deixis tot el que tens entre mans per centrar-te en un assumpte inesperat, és que la persona en qüestió no pugui continuar realitzant la seva feina, ni cap altra d’alternativa, seria l’únic cas justificat.  Sempre es pot  incorpora a la teva llista Inbox i d’aquí a següents accions en el moment de processar … no creus?

Per respecte a tu mateix.  Valorar-te a tu mateix i que la resta et valori, ja siguin companys o clients. Si enlloc de deixar-te endossar feina – per necessitat o desídia de  l’altra persona – sense protestar, dónes una negativa dràstica però justificada, mostrant la teva capacitat per programar una solució mostraràs als demès les teves capacitats i això ajudarà a demostrar la teva vàlua i el teu caràcter. Per fer-ho realitat segueix la filosofia d’oferir solucions enlloc de posar problemes.

Per mantenir el control i la iniciativa. La negativa inicial, seguida per la decisió pertinent mostra que tens el control de la situació, que controles el teu flux  de treball. Si enlloc d’això acceptes assumir la tasca de forma incondicional, el teu planning passa a estar contaminat per entrades no previstes de terceres persones. Ja no controles – totalment– la teva llista de tasques, altres et marquen que fer i quan fer-ho, el que pot representar una distorsió a l’hora de planificar les tasques que et són pròpies. Motivat pensant que en el món professional es fa una divisió entre juniors i sèniors, i per passar d’un grup a un altre és indispensable mantenir sempre el control i la iniciativa.

Per mantenir la qualitat de la teva feina. Més tasques a realitzar durant la jornada equival a dedicar menys temps a cadascuna, o augmenta les hores de treball. Segons la llei de Parkinson la feina s’allarga fins ocupar tot el temps disponible, en altres paraules: la necessitat farà que prioritzem i que finalitzem les tasques amb una qualitat suficient. Però per utilitzar Parkinson al nostre favor necessitem un mínim de temps per cadascuna, sinó se’n ressent la qualitat. Podem allargar el temps de treball, és una opció, però si ho fem de forma perllongada se’n ressentirà la nostra vessant no professional…

Per mantenir la qualitat de vida. Un dels objectius de la productivitat no és treballar més, si no fer més en el temps que disposes. En l’anterior punt parlava del fet de perllongar la jornada laboral per finalitzar temes pendents.  Ets conscient del perjudici que et pot reportar en altres àmbits de la teva vida? Pots assumir aquest cost? Un NO en el moment just evitarà dedicar una energia i temps que haurien d’estar dedicant a coses molt més importants, com ara la família o els amics. La feina no ens ha de fer oblidar que també hem de viure. (Un eslògan barat però sincer)

No parlo només de donar un NO dràstic i total, també parlo de no donar un si sense cap condició, deixar clar que no és farà ara i que s’haurà d’acoblar a les nostres obligacions. Tot i que la jerarquia pesa molt i que li costa poc intimidar, un NO seguit d’un raonament a vegades és la millor opció per ambdues parts. Que en penses? Quin motiu afegiries a la llista? Que fas tu quan et veus entre la espassa i la paret? És un tema molt extens i en un futur espero escriure més sobre el tema, però ara et toca a tu, il·lustra el post en forma de comentari amb la teva experiència, o fes-me arribar les teves impressions a través del meu compte a Twitter @davidtorne