Consultoria Productiva: Jeroen Sangers

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Si tens un blog sobre una temàtica concreta i ets capaç de mantindre una  qualitat en el contingut i una constància en la publicació crearàs un producte atractiu. Per donar un pas més enllà és necessari difondre el contingut. Amb l’arribada del 2.0 s’han emergit un gran nombre d’experts, Jeroen Sangers n’és un. A partir del seu blog ha creat una identitat digital i s’ha guanyat una reputació. Des de fa algun temps ha arrancat el seu propi servei de consultoria per ajudar a millorar la capacitat productiva dels professionals.

1. El servei de consultoria no és la teva ocupació principal, tenim entès que treballes en el departament internacional d’una empresa de software. Que t’empeny a posar en marxa el servei de consultoria? Ha suposat quelcom difícil a nivell administratiu? Quin ha sigut el principal obstacle?

La consultoria és una cosa que ha sortit de manera molt natural. Des de que he començat el bloc (El Canasto) he rebut moltes preguntes dels meus lectors i últimament vaig rebre més peticions de lectors que volien una solució professional i personalitzada. Finalment he decidit crear una web on explico quines solucions puc oferir.

Treballo en gran part durant les primeres hores del matí. Són les hores més tranquil·les i per això idònies per fer sessions de consultoria. Si no treballo amb clients em dedico a escriure articles del bloc o fer recerca.

El principal obstacle ha estat donar-me d’alta a hisenda, simplement perquè no sóc molt‘compatible’ amb formularis i l’administració en general. Sembla que estan fets perquè ningú els pugui entendre… Per sort hi ha molta informació a Internet i una línia de suport eficaç.

2. Que has necessitat per arrencar el teu negoci? Quines eines utilitzes i de quina infraestructura et vals? Ha  sigut necessari realitzar alguna inversió inicial?

He necessitat molt poca cosa a causa del fet que faig consultoria a distància. Amb un portàtil,Skype, un telèfon i una connexió a Internet ja en tinc prou. Avui en dia és més fàcil que mai començar un negoci.

3. La manca de productivitat és quelcom que en els últims temps està en boca de tothom com un dels problemes més rellevants dels treballadors del nostre país.  El teu servei de consultoria pretén ajudar a la gent a millorar la seva productivitat en l’àmbit professional, podries comentar-nos quin camí segueixes per millorar l’eficiència dels teus clients? (pots comentar els aspectes que treballes amb els clients i quins so els problemes més comuns)

Òbviament, cada client és únic i sempre intento oferir una solució personalitzada. Però en general, primer vull aconseguir que els meus clients tinguin més control sobre la seva vida fent un bon ús d’un bloc de notes, el calendari i la llista d’accions. Altres temes importants en aquesta primera fase són la gestió del correu electrònic i la reducció d’interrupcions.

En la segona fase, tracto més de temes estratègics com la planificació i gestió de projectes, establir metes a curt i llarg termini i les revisions del sistema de productivitat.

4. Comenta’ns el model de negoci que utilitzes, apliques unes tarifes fixes per hora? Factures segons els objectius que assoleixi el client?

Jo faig servir un model que he nomenat la “Valoració a posteriori”. Crec que el preu que un client paga a un consultor ha d’estar relacionat al valor que ha rebut i per aquesta raó no vull fixar un preu abans de les sessions de consultoria. En la meva opinió, és més just fer una avaluació juntament amb el client després d’haver finalitzat el programa. D’aquesta manera jo estaré obligat de concentrar a lliurar valor, i el client pagarà només pel que realment ha rebut.

5. Quin és el perfil dels professionals que reclamen els teus serveis? Empreses, professions lliberals, autònoms, particulars… En el cas de treballar per  empreses, ens pots comentar les diferencies que hi ha a l’hora d’assessorar-les respecte a professionals autònoms o particulars?

Hi ha de tot, però en general són empresaris, comercials o professionals de grans empreses que em contacten per la consultoria. Les empreses estan més interessades en presentacions o formació en grup.

6. Per acabar, ets considerat un expert en productivitat personal, de fet el teu blog va ser un dels primers al nostre país sobre el tema. Que creus que converteix a una persona en expert i el capacita per guia a altres en un sector com la productivitat? Com creus que podem distingir els veritables experts d’aquells que és dediquen a vendre fum?

És difícil reconèixer un expert de veritat. Crec que el que destaca un expert és el treball que ha fet. Per sort, avui en dia en plena època de xarxes socials és bastant fàcil verificar referències; si hi ha un professional que no fa el que diu, sortiran immediatament comentaris en els blocs, Facebook i Twitter.

En el meu cas particular, la meva garantia està en el model econòmic de la “Valoració a posteriori”. Aquest model només funciona si realment sóc capaç d’aportar valor pel client.

Pots ficar-te en contacte amb en Jeroen a través de jeroensangers.com