Porta la teva oficina amb tu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Accés a la informació i portabilitat del nostre lloc de treball arreu, avui és possible. Més enllà de disposar d’un equip informàtic, de tamany reduït i lleuger, i un sistema de connexió innalambrica a la xarxa, concebo l’entorn de treball mòbil com quelcom que ens permet portar amb nosaltres tot el necessari per desplegar la nostra activitat professional, els nostres projectes i les nostres idees. No parlo només de maquinari, també de com gestionem el flux de treball, i de com utilitzem el canvi d’ubicació per augmentar la creativitat i les situació de bloqueig.

Imatge via Ed Yourdon sota llicència Creative Commons

Perquè treballar amb un entorn de treball mòbil?

Un portatil o netbook, un smartphone i quelcom que et permeti connectar-te a Internet de forma remota, no necessites res més per traslladar la teva activitat a qualsevol punt. Suma-hi el software adequat i ja tens una oficina portable.  Tot i no ser exactament el que necessitis, has de buscar allò que et permeti desplaçar-te amb els teus recursos sense que representi una carrega.

Però no és només això, anem una mica més enllà. En l’economia del coneixement ja no existeixen límits com horaris i emplaçaments, tot això cau davant del que és realment important: Orientar la nostra activitat als resultats. Ja no treballem per temps, treballem en projectes que han de donar els seus fruits, productes o serveis que el client adquireixi i pels quals se’ns remunerarà. És lògic pensar que hem de promocionar i reforçar tot allò que millori aquesta nova forma de treballar.

Disposar d’una oficina portable deixa la nostra productivitat sense limitacions imposades per el lloc i el moment. A part de les conseqüències més evidents, com evitar aplaçar accions i decisions per no disposar del que ens fa falta, podem fer un salt qualitatiu aprofitant les nostres millors hores del dia – quan estem més en forma –   per aplicar majors nivells d’energia i la creativitat a la nostra feina.

Com ho puc fer?

Quan parlo d’un equip informàtic portable em refereixo a quelcom que no ens causi molèsties en els desplaçaments, i que pugui donar cobertura a les nostres responsabilitats. No cal un equip molt potent, s’ha de adaptar a la nostra feina forà del entorn habitual. Jo utilitzo un portàtil per escriure durant les hores lliures (és massa pesat, el canviaré per un netbook). Si treballes amb un software potent o que merma l’eficiència del teu equip, munta’l en un servidor i habilita una  connexió per VNC o escriptori remot. Aprofita tots els teus recursos al 100%.

La segona modalitat de treball everywhere és per aquells que es desplacen, o no compten, amb un equip. Podem emular-ho amb aplicacions al núvol des de Dropbox o Skydrive per els nostres documents, fins a entorns de treball complert al núbol ((Google docs o Office 365). En aquest cas ens veiem condicionats completament a disposar de connexió a Internet i el maquinari de tercers. Si preparem una presentació o realitzem una visita a un client, haurem d’acordar l’ús del seu equipament per realitzar les tasques que pertoquin.

El núvol ens permet introduir-nos en altres àmbits com el treball des de casa. Fa temps que em pregunto si no seria possible treballar des del meu despatx a casa. Com analista programador necessitaria una connexió a un servidor des d’on poder utilitzar l’entorn de desenvolupament, una aplicació web de tickets per l’atenció d’incidències, un ftp per intercanviar fitxers i una via per mantenir el contacte amb els clients (Skype, missatgeria instantània etc…).  Recursos que barats i fàcils de aconseguir, o que abastables per una pyme. El gran entrebanc és la mentalitat que equipara rendiment amb presencia física en el lloc de treball.

La tercera modalitat és per tots aquells que no poden o no volen deslocalitzar la feina. Per tots ells una proposta, canviar la ubicació per estimular la nostra activitat i descarregar la nostra ment. Canvio d’ubicació, canvio de xip. El fet de poder abandonar el nostre cubicle i desplaçar-nos a l’exterior condiciona el nostre estat d’ànim, fa que ens oblidem del context de l’oficina, i de la seva carrega emocional.

En el meu cas, com a persona que passa un gran nombre d’hores davant del ordinador, em resulta molt eficaç per planificar, fer tasques de disseny i de caràcter creatiu. En les meves sessions outdoor no me’n porto cap ‘gadget’, únicament un quadern i un boli. Em desplaço a la terrassa del meu immoble, si s’escau a un parc par proper, i centrant-me en el quadern aprofito per analitzar tot allò que no acaba de funcionar en la meva rutina, o algun projecte que necessita ser analitzat des d’un nou punt de vista.  Durant l’hivern desplaçat a una cafeteria o una biblioteca, no és tant efectiu però segueix sent una forma de fer un break.

Un punt de vista per evitar associar desplaçament amb caiguda del rendiment. Si treballeu pel vostre compte, sou dels que la feina us obliga a viatjar, o simplement treballeu freqüentment a fora, m’agradaria conèixer el vostre punt de vista sobre el tema, com treballeu, quines eines utilitzeu etc… Us convido a deixar el vostre comentari.

Recorda que pots seguir les meves divagacions sobre productivitat a twitter (@davidtorne) o enviar-me les teves preguntes a Qüestiona’m.