Paper i llapis

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via Kristian D. sota llicència Creative Commons

Entre els objectes que porto a la bossa sempre hi ha un quadern i un bolígraf. Si es tracta d’una eina d’ús comú a l’hora de recopilar idees i tasques pendents,  és per ser una de les formes més elementals i senzilles de fer-ho, i el que és senzill funciona. Tothom ha pres notes, ha llistat tasques pendents i ha fet algun croquis sobre paper per planificar algun projecte de certa complexitat. No fa falta seguir cap mètode de flux de treball, simplement és cosa de sentit comú.

A dia d’avui podem trobar PDA o Smarthphones amb software per capturar notes o per gravar veu sofistiquen el sistema, però la simplicitat d’escriure en un bloc i gestionar-ne el contingut a posteriori encara no s’ha superat. Un simple bolígraf que sigui agradable al tacte a l’hora de escriure, amb un quadern amb espiral de filferro per poder arrancar les fulles és l’ideal, el més flexible. Una altra opció són els quaderns de tapa dura amb un paper de major qualitat. Si gaudim amb l’escriptura és l’opció per la que ens hauríem de decantar.  En els dos casos de tamany reduït, per portar en una butxaca i  tenir-lo sempre a ma.

Un altre tema és la planificació. Pluja d’idees i mapes mentals. Per qualsevol esboç d’aquesta categoria un full DIN A4 per poder esplaiar-nos a l’hora de traçar línies i esquematitzar el pensament. Pel que fa al bolígraf, la única condició és que ens permeti  escriure d’una forma clara, de traçada lleugera i sense abocar un excés de tinta que eviti un ràpid assecat.

Si dediquéssim un minut a pensar quan i perquè ens aturem a reflexionar davant d’un paper en blanc i les fiquéssim en comú coincidiríem en la  majoria. Com ja hem dit les més mencionades serien accions de recopilar, revisar i puntejar tasques pendents i revisar idees. Queda però un altre punt en la llista prou important per comentar-lo una mica més a fons:

Escriure ens serveix per assentar idees i raonar-les. Molts cops quan donem voltes a un problema, el fet d’intentar-lo plasmar sobre paper ens  permet estructurar els nostres pensaments i crear un corquis de resposta. El realment interessant és el procés que vivim a mesura que anem escrivint, com fragments del problema ens venen a la ment i els anem unint, canviant la nostra perspectiva sobre la qüestió en estudi.  Focalitzant la nostra ment sobre un tema en concret facilitarem que emergeixin tots els detalls que hi tenen algun vincle. Ficar sobre paper les nostres idees les materialitza i  ens ajuda a composar-les y madurar-les.

El fet de trencar la nostra rutina diària, focalitzar la nostra atenció en un assumpte pot representar un plus productiu. Si habitualment treballem davant d’un equip informàtic, la nostra ment agrairà el fet de descansar de la rutina, ens relaxarà, ajudant-nos a concentrar-nos en el tema que tenim entre mans.

Per mi treballar amb paper i llapis és sinònim de clarificar idees i d’augmentar el meu rendiment. Si a més us  dic que gaudeixo escrivint suposo que no caldrà que us digui res més. I vosaltres, quines eines utilitzeu per recopilar i planificar? El bolígraf i un bloc són part de les vostres eines productives o és un hàbit que heu abandonat? Podeu compartir les vostres opinions en forma de comentari.  ; )