Hàbits productius per gestionar les teves despeses

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Aquí teniu un post rallant l’offtopic. Quan et capbusses en el món de la productivitat , assimiles una sèrie de principis que sense adonar-te’n ets capaç d’aplicar a altres àrees de la teva vida. En els últims mesos m’he adonat com he anat incorporant qüestions com les compres, l’administració de les finances o fins i tot les perspectives de salut i benestar en el meu sistema de llistes.  Em fixo uns objectius i al traçar el camí per fer-los realitat utilitzo la tècnica de descomposició en fites, projectes i accions …  Vull mostrar-vos com es pot aplicar el control a diferents facetes de la vida. En el post d’avui teniu alguns exemples que podeu fer vostres per tal de gestionar les despeses.

Imatge via xJasonRogersx sota llicència Creative Commons

Programa les teves compres

Objectiu passar el menor temps possible en els establiments i augmentar l’assertivitat en el procés.  No permetem que el fet de comprar/consumir es converteixi en una activitat d’oci, en un vici.  Mantinguem una llista per la nostra compra periòdica i una altra per adquisicions poc freqüents, com electrodomèstics, mobiliari, regals d’aniversari... Per cadascun de les tipologies ens permetrà recopilar el que necessitem, organitzar-ho segons context (’emplaçament i l’horari), processar-les en forma de revisió prèvia a la compra, obtenint estalvi de temps, evitar oblits i mantenir una previsió de la despesa a realitzar. Portar a un altre aspecte de la nostra vida principis de GTD com recopilació, organització etc…

Fes que el context i la informació juguin a favor teu. Prefereixo fer la meva compra en botigues de barri, a part d’un tracte més personal eviten distraccions a l’hora d’escollir producte i acabar comprant allò que no es necessita. Per altra banda podem jugar amb els descomptes de les grans superfícies. Bescanviem el temps d’estudi de les ofertes per estalvi.

Saber distingir entre gasto i inversió

Que és allò que ens reporta un plus productiu, ens fa més fàcil la feina o ens n’estalvia? Una inversió. Ja sigui enforma de maquinari, programari o formació per millorar els nostres processos, parlem d’una inversió. Molts cops concebem com a despesa coses que a mig plaç ens estalvien temps i diners, el problema esta en com mesurar el retorn que ens aportarà una adquisició. Parem-nos a reflexionar abans de tirar endavant una compra o la contractació d’un servei, preguntem-nos quin plus ens aporta. Hauríem de desenvolupar l’hàbit  d’avaluar el que necessitem i fer  la compra a posteriori, tenir en compte quins dels nostres hàbits productius poden millorar i quins empitjorar, Ex: millora del temps de resposta vs noves formes d’interrupció del flux de treball. Aprenguem a no deixar-nos enlluernar per la publicitat i el marketing, analitzem amb sentit crític les promocions y les ofertes.

Moment anècdota : Fa setmanes que la meva companyia telefònica em persegueix  per a que canvií el meu terminal per un smartphone. M’hi nego, no vull pagar una tarifa de dades que no utilitzaré per a res i que molt probablement m’enganxi encara més a Internet, les xarxes socials, el correu… i en definitiva a la procastinització.

Una àrea de responsabilitat finances personals

Practiquem GTD o no tots tenim clar que hem de dedicar temps a la nostra administració financera. Dins d’aquesta area de responsabilitat s’haurien de generar projectes destinats a tasques de manteniment com l’administració i estudi de moviments dels nostres comptes corrents, la cerca de fons d’inversió o altres formes per treure rendiment al que ja tenim etc… Molts ho fem, és indispensable, però igual que en el  sistema de diversos horitzons de perspectiva ens hauríem de fixar objectius d’un a dos anys, o a més llarg plaç (això ja no és tant comú). Si volem controlar el nostre deute, estem plantejant crear una família i traslladar-nos de casa, volem iniciar un negoci o començar a preparar el nostre pla de jubilació (que necessariament no ha de tenir la forma de pla de pensions) hauríem de fer ús d’un sistema que ens aportes ordre, mètode i claredat d’acció.  No estic parlant forçosament de GTD però  hi pot jugar un paper important.

De la mateixa manera que vols ampliar  els teus coneixements i habilitats sobre productivitat personal pots recorre a blogs sobre finances personals per obtenir una nova perspectiva, però si et marques una fita a mig-llarg termini val més que recorris a un professional que t’orienti i et formi,  t’estalviaràs mals de cap.

Un cop entesa la mecànica d’una disciplina com GTD, fins al punt d’interioritzar-la i poder fer-ne ús de manera irreflexiva, som capaços d’abstraure els mecanismes que la fan funcionar i aplicar-los a tot el que se’ns plantegi. Aquest és un dels arguments que demostra que GTD, i els hàbits que genera la cerca de la productivitat personal no tant sols ajuden a millorar professionalment, també aporten una nova perspectiva a l’hora de fer front als problemes. Són una via per redissenyar el nostre estil de vida.