Evernote com a plataforma productiva

Aquesta entrada també està disponible en: Español

S’estan movent coses a planeta Evernote. L’aplicació s’ha convertir en un suport eficient en l’àmbit domèstic, així com  pels freelance i micropimes, però  encara falta per posicionar-la com una opció de primer ordre  en el món de l’empresa, convertir l’aplicació en una plataforma productiva.  Però fins el moment la prioritat ha sigut mantenir un programari que ha crescut horitzontalment, creant una opció per les plataformes d’escriptori i mòbil més populars, amb l’intenció d’arribar a com més usuaris millor. Ningú posa en dubte la feina feta fins a la data, però és evident que encarà en queda molta per fer en quan a millorar l’usabilitat del de l’aplicació, ampliar la internacionalització,  potenciar la web etc… La qüestió és com pensa generar Evernote un impacte similar al món corporatiu a l’aconseguit  al públic generalista.

Fa algun temps es va obrir l’aplicació als desenvolupadors amb la publicació d’una API que havia de permetre una millor interacció de aplicacions de tercers amb  Evernote. L’objectiu era millorar l’intercanvi d’aplicacions entre aplicacions, millorant l’eficiència i l’experiència d’usuari. Però al oferir l’API de la teva plataforma a la creativitat d’una comunitat de desenvolupadors, el més segur és que es sobrepassin expectatives obtenint productes i funcionalitats que inicialment no previstes.  Una prova és el concurs per a desenvolupadors convocat per Evernote i que a dia d’avui ja te els seus finalistes, entre ells una empresa espanyola Zendone, que ofereix un producte per implementar  GTD utilitzant l’aplicació de l’elefant com a plataforma base.

Evernote es queda amb el desenvolupament de la plataforma, la millora de la base, perquè tercers desenvolupin aplicacions especialitzades  o integrin funcionalitats d’Evernote en el seu programari. Aplicacions treballant en xarxa, allunyades del model monolític on un proveïdor ens proporcionava una aplicació o un paquet d’aplicacions que ho feien tot. Col·laboració entre diferents parts que aporti un avantatge a ambdues parts, ¿us sona el model?

El fet d’integrar-se en aplicacions o marques conegudes de programari y maquinari crea una relació simbiòtica entre Evernote i els desenvolupadors/fabricants. Un doble ganxo, per una part el proveïdor afegeix un atractiu més al producte per tal de captar clients/usuaris d’Evernote, a la vegada que aquest capta usuaris de la marca que s’interessen per desplegar tota la funcionalitat del producte. Una menció especial per totes aquelles aplicacions per smarthphones creades específicament per enviar qualsevol tipus de contingut, (notes, imatge o àudio)  amb una qualitat superior a la de l’aplicació, basant el seu atractiu en potenciar quelcom que ja existeix.

A dia d’avui Evernote és una aplicació en creixement, en desenvolupament, que encara rep  diners de fons de risc per continuar el projecte. Però quan un veu com s’assegura el futur a mig-llarg termini amb una injecció de capital de 50 milions, i dona un cop d’ull a la llista d’empreses que entre la seva funcionalitat inclouen compatibilitat amb Evernote (entre elles SAP) s’adona que això és un projecte sòlid. A la seva web podeu trobar una recopilació de les utilitats de tercers més destacades.

Ens apropem a un futur que segons sembla estarà orientat a la gestió de tasques i d’esdeveniments, algunes suggerències de millora que vareu fer els lectors en el post sobre l’ultima actualització es podrien implementar a mig plaç, jo ja l’espero amb candeletes i vosaltres?

Deixa el teu comentari o envia-me’l al meu compte a twitter @davidtorne