Fonamenta l’èxit dels teus projectes

Aquesta entrada també està disponible en: Español

No em pregunteu com però hem interioritzat que el concepte planificar es restringeix a enumerar les tasques que hem de realitzar, en quin ordre hem de realitzar-les i dins de quin període de temps. Tinc raó, o no? Podem dir que és una cosa que hem après a través de la nostra experiència, preparant les nostres tasques escolars treballem amb una data de lliurament, treballant en un projecte a la nostra empresa rebem un planning amb el que hem de realitzar, desglossat i seqüenciat.

Imatge via Drift Words sota llicència Creative Commons

Si aprenem tècniques per administrar projectes aprendrem diferents mètriques per mesurar el cost i administrar el treball, per exemple PMBOOK i diagrames de GANTT. Però hi ha una sèrie de coses que s’escapen del que es considera comú i que poden donar-nos un plus important al afrontar el repte:

  • Contestar la pregunta Què ha de succeir perquè el projecte es converteixi en un èxit rotund? Ens indicarà aquells punts a complir perquè puguem dir que hem triomfat. No obstant això no ens hem de quedar aquí, ho hem de visualitzar. La imatge de la consecució del resultat, ja sigui mitjançant el pensament, o si el treball és més complex, mitjançant una descripció per escrit. ENS MOTIVARÀEn ambdós casos identifiquem el concepte a terme o el problema a solucionar de forma genèrica.
  • Que se’ns demanda i que queda fora d’aquesta demanda. Entrem en el detall de les especificacions del projecte. D’una banda descrivim quals són aquelles coses que hem de tenir en compte, aquelles sobre les quals actuarem mitjançant les nostres accions, però alhora hem de marcar una línia que defineixi clarament el que deixem fora. Aquesta línia de vegades és tènue i no definir-la a l’inici del projecte pot induir a l’error, malbaratant temps i esforç en accions que acabaran en res.
  • Siguem flexibles en planificar i dinàmics en redistribuir les tasques quan estiguem en marxa. No assumim el calendari com un DOGMA. A dia d’avui amb tants factors que disgreguen la nostra rutina, en forma d’interrupcions i assumptes que alteren el nostre pla de treball, sumats als problemes de caràcter tècnic que retarden de per si l’execució de les tasques, converteixen les dates límit en una mera declaració d’intencions.
  • L’equip, sempre l’equip. Busca el seu COMPROMÍS i la seva COMPLICITAT. Si ets cap de projecte crea un ambient participatiu on tothom pugui aportar el millor que sap fer, escolta la seva opinió sense oblidar que tu ets el que mana. Si ets un membre de l’equip, dóna el millor de tu i parla amb els altres si creus que pots aportar alguna cosa diferent, o si hi ha alguna cosa que et deixa sortir. Una declaració d’intencions a realitzar abans de començar i renovar en cada reunió de seguiment.
  • L’home orquestra ha mort, TREBALLEM EN XARXA, sempre hi ha un equip darrere. Recolza’t per marcar la diferència. Encara que siguis tu l’únic que treballa en un projecte al voltant tens persones que t’ajuden, estiguin presents físicament o a la teva xarxa de contactes. Abans d’iniciar un projecte identifica les situacions clau, els possibles problemes i les persones què et poden donar suport per resoldre’ls.

En definitiva administrar projectes no és tan sols preparar una taula seqüenciada de tasques, marcant les seves dates límit i resar perquè es compleixin. Més enllà de tot això hi ha una sèrie de factors que poden ajudar-nos a aconseguir l’èxit, o enviar-nos al fracàs si no els tenim en compte.

I tu què opines? Quan afrontes els teus projectes et pares a avaluar aquestes qüestions? Segur que tens els teus propis trucs. T’asseguro que a la resta dels lectors i sobretot a mi ens agradaria conèixer-los. Sigues generós i deixa un comentari amb el teu píndola de saviesa.

Post patrocinat pel servei  Go4IT mission. Entra al seu web i coneix els seus serveis