Cuida el teu entorn productiu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

He escrit alguns post parlant sobre l’entorn de treball, fa algun temps vaig parlar dels factors que ens ajuden a construir el nostre ecosistema productiu, coses que aparentment no tenen una relació amb els processos que ens permeten aprofitar millor la nostra jornada però que representen una base sobre la qual construir la nostra productivitat de forma solida.

Doncs bé, en el post d’avui torno a aquest tema.  Parlo sobre 3 factors que podem minar les nostres ganes de FER. El nostre objectiu és crear un entorn que ens ajudi a treballar d’una forma més eficient i no el contrari, un entorn amb problemes s’acabarà convertint en un factor d’augment de les nostres debilitats productives.

Imatge via Mr. Thomas sota llicència Creative Commons

El text conte 3 qüestions clau: gaudir amb la feina, cultivar les relacions al entorn professional i evitar l’estancament.  Son només 3 exemples d’aquelles coses a cuidar per no sortir-nos del camí:

Gaudir fent

No t’oblidis de gaudir amb el que fas. Si com deia Jobs en aquell famós discurs a Stanford et preguntes si t’agrada fer el que fas i durant molts dies la resposta és no, replanteja-ho. La forma com ho fas o el que estàs fent en si mateix. Canvia, si sempre fas  una cosa de la mateixa manera i deixa de funcionar – ja no t’engrescaprova de fer-la d’una forma diferent.

Gaudir motiva. No hi ha res pitjor que anar a treballar a disgust o que  arribi el diumenge per la tarda i hagis de fer front aquella sensació de desgana, de llast, que et fa desitjar evitar l’inici de la setmana. Definitivament no és un estat que predisposi a la millora de la teva productivitat, ni tant sols a provar coses noves pel simple plaer d’experimentar.

Cuida les relacions en l’entorn laboral

Les relacions amb els companys de feina, però també amb els caps i els clients. Més enllà de la confiança i la comoditat de les relacions ja assentades has de tenir en compte dos factors per conservar – o augmentar- la qualitat del teu entorn de treball:

  • Mantenir la relació viva amb aquells companys que fa temps que treballes, ja sigui parlant i interessant-te pels seus temes, professionals en un principi i si hi ha confiança amb els personals, per evitar que s’estanqui el vostre contacte.  És un mitjà facilitador per rebre feedback a nivell professional, en forma d’ajuda o consell.
  • Ajudar a incorporar al col·lectiu els nous membres de l’equip. Ja sigui amb un mestratge professional, o de forma més casual per presentar-li algun company o amb paraules de suport en els moments adequats.

Tingues clar que una cosa és un company de feina i una altra és un amic. Concebo els dos conceptes com a coses diferents. Si treballes amb una persona des de fa temps però aquesta relació no transcendeix a l’àmbit privat no es pot considerar amic. No caiguem en mals entesos i esperem quelcom d’algú pel simple fet de tenir ‘només’ confiança amb ell.

A part col·loco les relacions tòxiques a la feina amb qualsevol dels actors amb qui interactuem (companys, caps, clients) però si no tallem aquestes situacions ens portarà a la desmotivació i al rebuig. El més fàcil és buscar suport en aquells que tenen una major experiència en el nostre grup de treball, companys o caps, per rebre consell o per pactar mesures per rebaixar la tensió amb l’altra part. Aquest és un tema que mereix un post o un blog apart.

Evitar l’estancament

En l’anterior post sobre el tema parlava de sortir de la nostra zona de comoditat, col·locar-nos en situacions incomodes, afrontar petits reptes que al solucionar-los ens fessin créixer. Doncs quan parlo d’evitar l’estancament vull dir quelcom similar però en un pla funcional.

Una rutina aporta ordre, però si no hi ha cap factor que aporti quelcom nou és converteix en estancament i finalment en erosió. Treballar sempre en el mateix i de la mateixa forma  merma la nostra flexibilitat. A la llarga haurem perdut la oportunitat de preparar-nos per un nou lloc de treball, a la mateixa empresa o fora d’ella. A curt termini  ens desmotiva, mata les ganes de FER coses, fins i tot fora del àmbit professional.

En una situació com aquesta, sense possibilitat de canviar el nostre rol dins l’empresa, i sense voler saltar al mercat laboral – tot i que potser seria la millor opció – busca aquest dinamisme que falta pel teu compte, ja sigui mitjançant formació en el teu àmbit o buscant l’espurna en els altres punts de suport de la teva vida, el personal i el teus projectes fora de la feina.

En el seu dia jo em vaig decidir a començar aquest blog, o anteriorment a cursar estudis superiors, en ambdós casos m’ha permès obtenir uns redits en forma de un major bagatge, perspectiva i energia per fer quelcom més a la feina que no pas el que tenia assignat.

Una cosa és parlar de productivitat i una altra molt diferent de tot el que l’envolta. Quines son aquelles coses del vostre entorn que us resten? Aquelles que son capaces de trastocar el vostre focus en la feina i l’ànim? Que feu per que aquests factors no es converteixin en un problema? Deixeu-me el vostre comentari al post o envieu-me un tweet @davidtorne