Construeix el teu ecosistema productiu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

El més habitual en aquest blog, o en qualsevol altre de productivitat personal, és parla del que incideix directament sobre la productivitat, processos, metodologies, eines… avui he volgut per una breu aturada per parlar d’alguns dels factors que l’envolten. En podríem dir-ne l’ecosistema productiu, allò que ajuda a crear un background de benestar, d’estabilitat física i emocional que permet entrar en un estat propici per focalitzar en el  que realment importa, i implementar un sistema de gestió per FER.

Imatge via iacubs sota llicència Creative Commons

Respectar el nostre descans

8 hores de son són l’ideal, però d’alguna manera o altra tots ens deixem arrossegar per quelcom que volem fer, llegir, veure la tele, estar amb la nostra família, i això es retalla. No passa res sempre que no baixem de les 7 hores, crec que és molt més coherent perdre un hora de son per estar amb els teus fills que no pas descansar i que et quedi aquell malestar a dins per privar-te de fer quelcom que vols o necessites fer.

Un altre tema és el de la migdiada, power-nap pels modernets. 10 o 15 minuts de son al mig dia, dinamitzarà la teva activitat posterior. Vegem-ho   com una via per recuperar la frescor de primera hora del matí.

Cuidar la nostra dieta

En un post anterior vaig parlar de la nutrició com un factor productiu. A part del fet que una dieta equilibrada ajudarà a mantenir la nostra salut, evitant l’erosió del nostre benestar podem aconseguir conservar un nivell d’energia òptim i perllongat que sostingui el nostre esforç.  Si em permeteu us donaré un parell de consells que m’han servit per  millorar substancialment el meu benestar, eliminar les begudes amb gas, reduir els fregits i introduir els cereals   en la meva dieta. Simples detalls que podem aplicar poc a poc per aconseguir canvis substancials. Amb aquets senzills passos he aconseguit minimitzar aquells moments del dia que entrem a  ralentí,  baixant el nombre de revolucions.

Controlar la cafeïna i altres estimulants

Entenent altres estimulants com el té o fins l’alcohol que es pugui prendre durant els àpats.  Administrada correctament pot representar una empenta, però si caiem en l’abús ho convertirem en un factor que trenca l’equilibri. Caure en el parany de fer un cafè a cada pausa que fem, o prendre’n més d’un després de dinar, es convertirà en un problema a l’hora de fer front a una situació estressant, conflicte amb un client o gestió d’un imprevist. El millor és marcar-nos un límit i no passar d’aquí.

Aprendre a desconnectar

Quan els meus amics m’escolten parlant de productivitat personal (i em miren raro, preocupant-se per la meva salut mental) els hi repeteixo un dels meus lemes favorits: Productivitat no és més treball, és més qualitat de vida, i una de les bases per arribar a aquest ideal és saber quan has de FER i quan has de NO FER, quan desconnectar dels assumptes i gaudir del teu temps de qualitat amb els qui t’importen, o amb el que et realitza. Si ho aconseguim allunyem l’estrès i ens assegurem no acabar cremats, sense il·lusió ni força per centrar-nos en res que valgui la pena.

Potencia al màxim la teva faceta social

Un individu aïllat és un individu mort. Més enllà de la nostra promoció personal i del fet de fer nous contactes o noves amistats, el fet de dialogar cara a cara amb altres persones obre la teva perspectiva, t’apropa a altres idees  i millora les teves habitats d’exposició oral i per a relacionar-te.  Augmentarà la seguretat  en tu mateix, repercutint en la imatge que transmet al exterior – més solida i que generarà més confiança – sent un punt a favor a l’hora d’afrontar situacions tenses amb companys, clients o qualsevol altre actor amb que interactuïs.

Afronta petits reptes, surt de la teva zona de confort

La estabilitat mata la curiositat i la comoditat les ganes d’arriscar. Per no acabar estancat, o per preparar-nos  per afrontar nous reptes que ens treguin del nostre marc habitual, adoptar un nou rol a l’empresa, un canvi de feina, reprendre uns estudis etc… ens serà útil trencar la nostra rutina duent a terme accions que ens posin en guàrdia, fer quelcom que t’incomoda i que evites. Enllaçant-ho amb el punt anterior si ets tímid assistir  a actes on conèixer gent nova, o per als que els incomoda conduir anar a diferents llocs de la teva ciutat o voltants permetrà convertir quelcom extraordinari en quelcom convencional.

D’una llarga llista, tots ells són els que més rellevants escollits des de la meva perspectiva personal. De ben segur que per una qüestió de prioritats o per altres circumstancies en destacaríeu alguns altres. Que me’n dieu? Que és el que ha ajudat a millorar la vostra vida? a estabilitzar el vostre entorn creant la tranquil·litat necessària pel treball de qualitat? Deixa-ho en un comentari o envia’m-ho  via tweet a @davidtorne