Laproductivitat.com: Formant l’individu, millorant l’empresa

Aquesta entrada també està disponible en: Español

En el món de la productivitat personal comencen a sorgir propostes formatives, per a particulars però també per a empreses. Santiago Cabezas, arquitecte reconvertit a consultor ha llançat un projecte que vol donar resposta a les necessitats de les empreses per implantar una nova cultura del treball que permeti treure un major partit als seus recursos humans.

Santiago, ens fas un petit resum de qui ets tu? D’on vens?, Professionalment parlant, i què et porta a interessar-te per la productivitat personal?

Abans de res David, donar-te les gràcies per interessar-te per aquest nou projecte i saludar a tots els teus lectors, que no són pocs, i que estan interessats en aquest apassionant món, la Productivitat.

I a la pregunta que em fas, dir-te que sóc arquitecte de professió, encara que he treballat més com a economista i consultor en diferents projectes i empreses. Vaig començar treballant a Espanya, i posteriorment a l’Orient Mitjà, Brasil i Àfrica Central, i comences a valorar amb molt més detall l’extraordinària qualitat de vida que tenim a Europa i Espanya. No hi ha res com viure aquí. No obstant això, penso que la globalització està provocant un gran canvi que la societat europea encara no està sabent pair. Ho deia l’altre dia Felipe González, “per mantenir el nostre estat del benestar hem de millorar la nostra productivitat” i no li falta la raó.

Per tant, donar a conèixer a les persones i les empreses eines que millorin la seva productivitat personal no només ajudarà a millorar la nostra qualitat de vida personal, sinó a ajudarà a mantenir aquest estat del benestar que ara mateix està en perill, ja que la globalització homogeneïtza tot, salaris, hores de treball, etc, i no ens càpiga dubte, els europeus sortim perdent. Per això, i crec que estaràs amb mi David, l’única forma de competir no és incrementant les hores de treball (que ja són bastants) sinó millorant la nostra productivitat.

D’on sorgeix la idea del projecte i que pretén? Quin és el seu propòsit i que valors intenteu transmetre amb la vostra oferta formativa?

Sincerament David, no és fàcil poder transmetre a la gent el concepte de Productivitat des d’un punt de vista positiu. Aquests últims anys el concepte de productivitat s’ha associat a treballar més hores, i el que és pitjor, a una pressió per part de l’empresa cap al treballador per a ser més eficaç. No obstant això, penso que la satisfacció per la feina ben feta i alhora aconseguir ser més eficaç i eficient repercuteix no només en l’empresa si no en el propi treballador. Curiosament sempre s’ha separat la vida personal i professional sobre el paper, però el nostre cervell no ho sap fer, per això cada vegada són més necessàries eines que ajudin en aquest sentit.

La nostra oferta formativa s’adreça al públic en general, posant l’accent en workshops per a directius i comercials, generant un ROI quantificable que l’empresa sap valorar i els alumnes aprofitar. Empreses com Carrefour, Multiópticas, La Caixa són algunes de les empreses que ja formen amb nosaltres, i amb resultats excel·lents.

Explica’ns com funcionen els cursos de laproductividad.com. Com és el seu model formatiu, presencial, online? Per què es tria precisament aquesta forma de formar? Quins avantatges aporta a qui contracti algun dels vostres cursos?

Hem apostat per la formació presencial, sense deixar de banda la formació en línia. No obstant això, hem de ser molt clars en aquest sentit, la nostra experiència ens diu que molts dels nostres clients vénen bastant defraudats per la formació que han rebut amb anterioritat. Per això, des de la humilitat, però també des de la nostra experiència, intentem donar-los “excel·lència”, “el millor del millor”, adaptant-nos a les seves necessitats, sent extremadament amens i divertits els workshops i seminaris que els tenim preparats. El nostre major orgull, els clients sempre repeteixen amb nosaltres.

¿Fent un cop d’ull a la vostra oferta formativa ens adonem que no només us restringís a la productivitat personal. Més enllà d’aquesta disciplina que oferiu, per exemple al món de l’empresa?

Penso David que productivitat personal ve totalment lligada a la productivitat de l’empresa, per això, una millora o un assoliment individual també ho és col·lectiu. Aquesta disjuntiva és la que sempre ens agrada poder explicar a l’empresari o directiu quan busca millorar la productivitat de l’empresa. Intentem donar-li a entendre que la productivitat es regeix per dos paràmetres: un fàcilment quantificable (que es veu en el compte de resultats) i un altre psicològic que es veu més a mitjà termini. El nostre repte: quantificar el ROI (retorn de la inversió) després dels nostres cursos i seminaris, generant una millora de la productivitat, disminuint l’estrès i les hores extres, aconseguint una major estabilitat laboral, ja que la direcció de l’empresa troba una major eficiència laboral a la plantilla.

Quina està sent l’acollida de la gent a aquests cursos? No dubto de l’interès de les empreses per funcionar millor però creus que s’ha creat una cultura de la millora personal per donar aixopluc a una oferta formativa sobre productivitat personal?

Per descomptat, és inevitable. Coneixements de Coaching, PNL (Programació Neurolingüística), tècniques de programació mental, etc, estan totalment lligats a una millora en la productivitat. Un exemple, quan busquem una aplicació per a un telèfon mòbil (tipus Android o Iphone) i volem millorar la nostra forma de treballar, busquem la categoria “productivitat”. Això no és casualitat. Ens dirigim irremeiablement a una necessitat de millora en aquest sentit, i l’oferta formativa afortunadament és cada vegada més extensa també.

Fes-nos un perfil dels vostres clients tipus, quin tipus de persones s’interessen pels cursos de productivitat personal i quin tipus d’empreses?

Siguem clars, les empreses petites s’interessen més per cursos com Gestió eficaç del temps o, des d’un punt de vista comercial, com Productivitat Comercial. Les empreses amb una major grandària o Cambres de Comerç s’interessen més per cursos de Productivitat Personal o Gestió Estratègica del Rendiment (aquest últim per a directius i comandaments intermedis). Per què passa això? Pel que comentàvem anteriorment, el concepte de “productivitat” encara no està molt arrelat en la societat, però sí saber gestionar millor el temps.

Per acabar, si haguessis de convèncer els lectors perquè es formessin per millorar les seves habilitats productives, o els mètodes de treball de la seva empresa, que els diries?

Et puc comentar David com començo sempre un seminari o curs: “Senyores i senyors, no pretenem fer-los canviar radicalment la seva forma de treballar, vostès són bons en el seu treball, per això són aquí, però sí que poden millorar. L’empresa i vostès mateixos han donat un primer pas, reconeixent que podem organitzar-nos millor. Aprendre, per desaprendre i tornar a reaprendre, però sempre divertint-nos.¿Comencem? “

Gràcies a tu David pel teu temps i amabilitat. Ha estat un plaer haver pogut compartir amb tu aquests minuts. I crec que parlo en nom de moltes persones, quan et dic que el teu bloc és font d’inspiració per força gent i tot un referent de la productivitat personal a Espanya. Una cordial salutació per a tu i tots els teus lectors.

– Santiago Cabezas

Pots saber més sobre el projecte LaProductividad.com del seu blog o contactant amb en Santiago a través de Linkedin o Twitter