Ser productiu quan no ets productiu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

La productivitat personal avarca mètodes i sistemes de treball per maximitzar els nostres recursos enfront de les nostres responsabilitats.  Més enllà de la definició clàssica entrem en el camí de millora de la productivitat personal com a via per a millorar la qualitat de vida, i és en aquest punt on entra en joc el que no és productivitat, o dit d’una altra manera aquell temps que dediquem a allò que no esta en les nostres llistes d’assumptes pendents i com el gestionem per a que repercuteixi en nosaltres i en la nostra forma de FER.

Imatge via iwona_kelly sota llicència Creative Commons

Aquelles coses que no estan  a les teves llistes

En un moment concret, dins del temps dedicat a produir,  pots decidir fer quelcom no registrat en les teves llistes d’assumptes per fer. Sempre parlem que per aprofitar el nostre temps i energia hem de saber en cada moment el que s’ha de fer,  i això s’aconsegueix registrant la nostra activitat i classificant-la amb un sistema de llistes, marcant els nivells d’energia, temps i el context on realitzar cada acció. El fet de registrar ens permet comptar amb una visió de tota la nostra activitat, sent conscients del que tenim pendent i el que hem de fer front de manera imminent.

Tot i ser p, també ens permet deixar-ho de banda per uns moments i prendre’ns un respir, dedicant-nos un moment en forma de sortida del lloc de treball per fer un cafè i llegir el diari, un tomb per aclarir les idees, anar a casa a dinar amb la nostra dona o si estem a casa deixa de banda les obligacions per un moment i trencar la rutina jugant amb els nostres fills.

El motiu més comú per no fer cap break d’aquest tipus és no saber on ubicar-lo, en quin moment del dia prendre’ns un respir. A més li sumes el sentiment de culpabilitat que t’arriba quan se’t passa pel cap i penses en tota la carrega de treball que tens, ho acabes desestimant.  Un petita parada ens permetrà reintroduir-nos en la feina amb major intensitat i millorarà la nostra capacitat de concentració.

Saber quan parar i l’equilibri

Hi ha d’haver un límit, saber quan desconnectar  per gaudir de temps de qualitat i recuperar-te de la teva jornada. La nostra jornada laboral (o productiva) ens desgasta, si no sabem quan i com introduir el factor oci o el factor família, no restaurarem tot el que hem perdut durant el dia. La falta de recuperació pot produir una degradació del nostre estat físic i emocional . Poc perceptible però si  es perllonga en excés pot tenir conseqüències  permanents. Passem de ser productius a estar  cremats. Ens hem de marcar uns límits de temps a dedicar a les nostres tasques(a la feina i a casa) i tenir clar el màxim que podem fer cada dia.

En un altre sentit, una persona que s’aboqui a la seva feina, o als seus projectes personals pot ser que es dediqui  en excés a una area de teva vida.  Pots veure la teva vida com una taula de 4 potes, la feina, la família, els amics i tot allò que fas fora la feina, a cadascuna d’elles se li ha de dedicar temps i energia per mantenir-la en forma. El dia que alguna de les 4 s’esfondri , per exemple si et quedes sense feina, les altres aguantaran evitant que t’enfonsis. En certa forma hem d’aprendre a bascular els nostres recursos (temps i energia) per mantenir-nos centrats en cadascuna d’elles.

Maximitza la qualitat del teu temps no productiu

He mencionat la necessitat d’un temps per no fer, per descansar i gaudir, per tal de poder continuar rendint a un nivell elevat. Per potenciar aquest mecanisme hem de proveir-nos d’experiències que ens permetin gaudir al màxim d’aquest temps. Hi ha d’haver temps per descansar però també per fer quelcom. Busquem activitats que contrastin amb la nostra rutina.

Si treballem en una oficina dins d’un cercle reduït de persones, encara més si ho fem enfront  d’un ordinador sense interactuar massa amb els nostres companys,és important enfocar les nostres activitats de lleure a quelcom que es pugui  fer a l’aire lliure i amb altra gent, és una qüestió d’higiene mental. De la mateixa manera, si la nostra rutina es moguda i ens obliga a viatjar potser ens sigui beneficiós dedicar els dies de descans a activitats més recollides, més casolanes.

Busquem crear aquella desconnexió que marqui una línea diferenciada entre oci i feina, o entre el temps de producció i el temps dedicat a un mateix. Oblidar-nos dels nostres assumptes és quelcom imprescindible per guanyar qualitat de vida, el que en el fons cerca la millora de la productivitat personal.

Deixa’m el teu comentari explicant quins costums et permeten desconnectar, o fer un break durant la teva jornada, per mantenir a ralla la teva rutina. Si vols podem continuar la conversa a través de @davidtorne