És moment per Dropbox o per Evernote?

Aquesta entrada també està disponible en: Español

El núvol cada dia més present en la nostra forma de treballar. Tot és més fàcil si podem  accedir a la nostra informació des de qualsevol lloc a qualsevol moment. Si hi ha dues aplicacions que han d’estar en el nostre kit de productivitat aquestes són Evernote i Dropbox. La primera per capturar tot allò que siguem capaços d’imaginar, i Dropbox per publicar al núvol, la nostra pròpia llibreria de documents i arxius d’ús habitual. Alguns lectors del blog m’han preguntat quina d’aquestes dues aplicacions s’adapta més a les seves necessitats. Espero que el post d’avui serveixi com a guia per decantar-se per un o per l’altra, segons la necessitat del moment.

Imatge via Johan Larsson sota llicència Creative Commons

Has de tenir sempre a ma els arxius d’utilització corrent per als teus projectes. Em refereixo només arxius, sense cap tipus d’informació addicional. Un cop instal·lada l’aplicació en qualsevol equip o dispositiu – i sincronitzant – podràs accedir al teu arxiu documental sense contrasenyes i validacions, només obrint una carpeta.

Evernote proporciona un marc que permet emmagatzemar informació i arxius adjunts a aquesta informació. Si només vols accedir als teus arxius Dropbox és una aplicació més apropiada, de fet s’ha pensat per això. La sincronització en Evernote- si es compta amb una gran quantitat d’arxius adjunts – es farà carregós i dificultarà la feina.

Vols compartir arxius? Dropbox, gracies a la seva carpeta publica i a l’assignació d’una URL a cadascun dels arxius només haurem de distribuir el link per que obtinguin una copia del arxiu. Evita disgustos deixant d’adjuntar l’arxiu a enviar al mail.

Imagina que ets usuari d’Evernote amb un compte gratuït. No et surtiria més a compte emmagatzemar els teus arxius a Dropbox com arxius públics i vincular el link a la nota. Si no has d’utilitzar l’arxiu no cal que te’l descarreguis, no creus?

Si només vols compartir arxius, les opcions amb les que compta Evernote poden anar una mica més enllà però no són gran cosa. Les llibretes compartides t’ajudaran a crear col·leccions de que introdueixin el contingut, o que serveixin d’index, però  resulten més difícils de composar.

Vols realitzar una copia de seguretat al núvol de la part més vital del teu arxiu documental. Dropbox realitza la sincronització dels nous arxius i els canvis de forma automàtica. Un avantatge pels usuaris domèstics que no s’hauran de complicar la vida instal·lant i utilitzant aplicacions especifiques.

Em nego a fer cap comentari sobre Evernote com a gestor de copies de seguretat. Els invents a casa vostra i amb gasosa.

Publicar contingut. Una pàgina web senzilla en format .html amb indicacions o informació per compartir amb companys de feina. Un altre exemple seria un índex de fotografies d’una celebració familiar a distribuir entre els assistents. Muntem una pàgina índex amb un enllaç per cada zip a descarregar, o si vols quelcom més complex muntar un àlbum amb l’aplicació Views.fm. Busquem crear una guia sense massa esforç pels nostres col·legues.

En aquest cas Evernote ens pot ajudar a crear una galeria mitjançant una carpeta compartida, però per descarregar continuaria cridant un arxiu a Dropbox mitjançant un link.

És una visió simplista de Dropbox, però les 4 pautes donades encabeixen al 90% de la seva funcionalitat. És més que una aplicació, és una plataforma sobre la qual un gran nombre de desenvolupadors creen les seves aplicacions donant un plus d’utilitat al sistema, la ja mencionada Views.fm, Airdroper per enviar enllaços per convidar a pujar contingut, o Jshot per fer captures de pantalla, editar-les i compartir-les.

Com sempre la clau és utilitzar l’aplicació correcta en el moment idoni, sense carregar-se de feina aplicant configuracions, o omplint el nostre disc dur de petites aplicacions i plugins que a la llarga deixaràs d’utilitzar. Et convido a deixar el teu comentari amb els usos que li dones a DropBox