Buidar la ment. No n’hi ha prou amb recopilar!

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Una idea, un assumpte pendent, una sol·licitud a respondre que torna una i una altra vegada a la teva ment. Cal aconseguir definir-lo i treure’l fora de la teva ment guardant-lo en una memòria externa. Del contrari et sobrevindrà una i una altra vegada manllevant la teva atenció sense que hi puguis fer res al respecte.

Un pensament encallat dins la teva ment s’acaba convertint en una preocupació Click To Tweet

Potser no t’amoïna però et pren temps i energia, per no parlar de com et priva d’enfocar-te plenament. Multiplica aquesta situació per 20 pensaments al dia… sobrecarrega i estrès.

Recopilar i enviar-ho tot a la teva safata d’entrada (Inbox) t’ajudarà però cal una perspectiva més completa de la mecànica que actua per aconseguir un estat de ment com l’aigua.

Confiança

Al seu llibre ‘Aprende a liberarte del estrés con GTD’ José Miguel Bolívar es refereix a la recopilació amb els verbs moure i copiar. Quan aconsegueixo moure una idea de la ment a la meva memòria externa aquest no em torna, en canvi quan el copio el tinc en la meva memòria exterior i hi continuo pensant de forma reiterada. Perquè?

La confiança en el teu sistema juga un paper determinant. Aquest intangible és el valor clau per aconseguir moure totes les ‘coses’ que arrelen a la teva ment.

Cal temps i tenacitat per assolir un nivell de confiança suficient perquè el soroll es converteixi en claredat. Temps i esforç dedicats a implantar els hàbits de recopilar i processar cada dia les Inbox del teu sistema, treballant la capacitat de definir els límits de cada assumpte obert per tal de tenir la certesa que saps el que has de fer.

No recopilar, processar o revisar com marca GTD obre forats en la teva perspectiva, t’estàs sabotejant donant la oportunitat a que assumptes sense definir o les llistes sense mantenir del teu sistema generin problemes evitables.

Mètode

A diferencia del que molta gent pensa no tant sols s’ha  d’anotar-ho i recuperar-ho a posteriori.  És tracta de capturar per no oblidar-ho i de definir els límits del que implica.  La  mencionada confiança en el sistema on ho deposi-t’ho fa la resta. Només introduint l’assumpte a les teves llistes ja saps que es troba en procés de resolució.

Generar la confiança necessària és laboriós. Cal persistència per aplicar hàbits i mètode però el procés en si és senzill:

  1. Anoto un assumpte. Ho faig ràpid, apuntant 3 o 4 paraules clau sense verb. M’asseguro recordar de que va el tema però no decideixo l’acció a realitzar.
  2. Quan processo la meva safata d’entrada (Inbox) penso en quin resultat vull obtenir. Si va més enllà de l’acció física és tracta d’un projecte. Hauré de desplegar tota l’activitat que necessiti.
  3. Torno a l’acció original i començo per decidir l’acció (verb) plasmant-ho amb un redactat ben complet on quedi clar el QUE, el COM, per o amb QUI i per QUAN.
  4. Em pregunto si em suggereix alguna acció més. Una acció prèvia que s’ocupi de temes d’intendència, com aconseguir un material per realitzar l’acció etc… (Veure més a com processar)

He definit una acció, però durant el procés pot produir-se un link en forma de una nova acció necessària per obtenir el resultat desitjat o relativa a altres assumptes. Pensament encadenat.

Memòria estesa

No es tracta de cap gadget en especial. És un sistema, un conjunt d’eines per recollir i organitzar tot allò que treus de la teva ment. Jo et recomanaria el següent:

  • Llibreta i bolígraf. Un petit bloc amb espiral de filferro que puguis dur (dins de la butxaca) junt amb el boli per anotar. Facilites el treure i anotar.
  • Un software que permeti digitalitzar i emmagatzemar totes les teves notes. Utilitzo Evernote per ser multiplataforma, per guardar una copia del meu material al núvol i per estar dissenyat explícitament per això.

Mantenir la llibreta sempre al teu costat evitant la fricció que causa buscar-la a la bossa i treure-la. Detalls que marquen la diferencia. Click To Tweet

Realitza una primera recopilació per inventaria tots els teus assumptes i continua recopilant regularment per obtenir una claredat que potser no havies tingut mai, però per conservar-la i convertir-la en la teva nova normalitat necessitaràs treballar com defineixes els teus assumptes i afermar la confiança en el teu sistema seguint les pautes marcades.