Aquesta entrada també està disponible en: Español

Has de ser àgil al plantejar la teva activitat adaptant-te als canvis i imprevistos sorgits per mantenir-te en acció. És el que et fa avançar i augmenta la teva capacitat resolució. Per aconseguir-ho utilitza uns principis bàsics però poderosos: Aprendre a definir un resultat i una següent acció amb la que començar a fer.  Parlem d’implantar una cultura àgil i adaptativa en lo personal com a primer pas per diluir el culte a la planificació formal en l’organització.

Planificació formal. Una cultura rígida i allunyada de la realitat

Volatilitat i incertesa. Oblidat de planificar-ho tot fins al mil·límetre, no perdis el temps ni el facis perdre als demès. Els grans dispendis d’energia creant diagrames de Gantt, distribuint accions a realitzar en calendaris i fixant dates d’entrega que són simples actes de fe… De veritat que creus que tot anirà com marca el diagrama?

No tens en compte imprevistos, interrupcions o altres problemes. La planificació formal s’ha convertit en una il·lusió que només busca obtenir sensació de control. Vivim en una cultura de planificació corporativa basada en PMP que sap que no complirà el que promet però que encarà continua considerant-se necessari.

Has de ser àgil, definir el necessari, marcar una primera fita i començar a caminar a través d’una primera acció.   Agafa les regnes de la situació i actua. El fet de convertir-ho en hàbit t’empodera passant d’una posició reactiva a una proactiva permetent-te accelera els cicles de resolució de problemes. Més resolutiu, més adaptatiu, més eficaç.

Definir el resultat i la primera acció

La teva capacitat de resolució es dispara. Ets capaç de desgranar la complexitat definint resultat i els cicles curts d’activitat per assolir-los. Al definir l’activitat a traves d’accions simples i concises en facilites la resolució reduint les possibilitats de demora a causa de la falta d’atractiu que suposa quelcom massa complex de realitzar, o amb el que costa identificar-se ( no en coneixem el propòsit).

Recorda: L'atractiu d'una acció és directament proporcional a la seva concreció i simplicitat Click To Tweet

Ets més adaptatiu perquè et mous entre petits blocs d’accions que no costa revisar ni readaptar. Al assolir la fita i tancar el cicle actiu de treball repeteix el procés definint el proper resultat i les primeres accions següents per posar-te en marxa de nou. En cas d’imprevistos no cal fer front a la tediosa labor d’actualitzar dates d’entrega o adonar-se que hi ha parts del projectes que necessiten tornar a ser planificades o simplement han quedat obsoletes i acabaran desestimades.

Només el que és necessari, també al planificar. El que compta és estar en moviment, fluir. Tenir la capacitat de vèncer la resistència per posar-te en marxa el més aviat possible, preparant l’indispensable i sense pensar-s’ho massa. Una cosa és aclarir el propòsit i el resultat a obtenir i una altra és caure en la trampa del raonament excessiu, pensant en la conveniència, en els pros i contres, generant soroll i obrint la porta a la procrastinització.

Fluir

Fluir és arrancar però també  saber afrontar contratemps i bloquejos que aturen els projectes actius.  Un projecte s’atura quan a la llista de pròximes accions hi queda una activitat poc atractiva per realitzar, no trobes el moment de fer-la o l’abordes i t’adones que esta mal plantejada… L’acabes demorant dient-te que ja l’acabaràs més endavant però després de dues setmanes segueix allí. Identifica el problema que frena l’avanç, defineix el resultat i una següent acció per continuar endavant. És la única forma de continuar d’entrar de nou en la zona.

És tracta d’un canvi de creences que hom no pot assumir només a través de l’intel·lecte. Es veritat que els conceptes són fàcils d’assimilar però a la veritable comprensió només s’hi arriba  experimentant en primera persona els principis mencionats i els beneficis que se’n deriven.

Estiguis alerta, no t’emportis el pitjor de la planificació formal quan usis recursos com la planificació natural, plantejant projectes i passant-te hores confeccionant mapes mentals, estructurant sub-projectes i definint accions. Fes imprescindible per posar-te en marxa, identifica els aspectes del gran projecte, defineix el resultat desitjat i l’activitat – a través d’una planificació natural – i quan els completis torna a repetir el mateix cicle per les pròximes etapes.

La planificació natural o el principi de definir un resultat i acció no són més que una metodologia àgil personal per tal d’abraçar l’incertesa i la volatilitat d’aquests temps. Aplicar-los és assimilar-los, aprendre a adaptar-nos per tal que el canvi continu no ens estanqui.