Noves habilitats (I): Aprenent a canviar hàbits

Aquesta entrada també està disponible en: Español

En els entorns estàtics on ens movíem ‘abans’ la feina estava ben definida i existia una línea dividint  de forma clara que era responsabilitat nostra i que no. A dia d’avui els rols es desdibuixen i la teva atenció es dispersa al mateix ritme que les innovacions tecnològiques multipliquen  els inputs rebuts i eliminen les barreres d’accés a la informació.

Encara que no te’n hagis adonat ets un individu amb necessitats més sofisticades  i canviants que satisfer. Començo una sèrie de posts sobre habilitats necessàries per millorar l’adaptabitat i la productivitat personal, començant per la implantació de nous hàbits.

Perquè focalitzar en quelcom tant estrany com canviar els meus d’hàbits? Has de canviar la mentalitat construïda a través d’un  sistema escolar que et preparava per incorporar-te en una economia industrial que ja no existeix, el que era estàtic i no requeria de noves formes d’actuació ara és dinàmic i requereix d’una adaptació en calent pràcticament persistent.

Com més grans més rígids i més ens costa canviar, però encara que siguis un jove – nadiu digital – que se sent fort davant les noves tecnologies i els reptes actuals, però la marea puja més ràpid que  abans i de ben segur que hauràs de fer front  a girs més bruscos que els dels teus predecessors. No abaixis la guàrdia i prepara’t, això també va per tu.

Les necessitats canvien i de la mateixa manera que intentem satisfer-les a través de noves eines o coneixements, sorgeix la necessitat d’adequar la forma d’actuar a un entorn diferent on la incertesa són els principals referents.  Certes pautes facilitaran la creació de nous hàbits, sent un primer esglaó per convertir-ho en un procés de millora continuada:

Ser conscient del risc de fracàs

Quan intentes canviar d’hàbits acabes deixant-ho estar i tornant als vells costums. No calibrem bé l’abast del que intentem canviar i la resistència generada per fer-ho de diferent manera s’acaba  transformant en una aplicació més relaxada, en prendre’s petites llicencies en el rigor desitjat i finalment en una restauració dels anteriors mals costums. Perquè succeeix? Falta de convicció, intentar implantar canvis massa amplis, girs massa radicals o per dur-ne varis a la practica…

Atomitza les modificacions a la teva rutina per fer-les assumibles

Els petits canvis són més senzills d’aplicar, fer-ho seqüencialment d’un en un durant un període en que el nou comportament tingui temps de passar de ser extraordinari a quelcom normal i no iniciar la implantació de cap altra modificació fins que això succeeixi.

De veritat vols llegir més? Dedicaràs una hora cada dia desprès de tornar de treballar a la lectura? No seria més senzill dedicar-hi 15-30 minuts i anar pujant un quart d’hora cada quinze dies?

Es diu que un nou hàbit és consolida desprès de 21 dies… La integració es produirà quan ja no i ho percebis  com quelcom aliè o extern.

Seqüenciació i repetició

 La creació de l’hàbit es basa en la repetició de les accions a realitzar fins a assimilar-les. Abans de llençar-nos a fer quelcom, sobretot si es tracta d’una tasca complexa creem una llista de control per utilitzar-la cada cop que duem a terme l’activitat. Puntejar la llista ens permetrà realitzar-la sempre de la mateixa manera, ajudant a convertir-ho en costum i facilitant-ne l’aprenentatge.

Per realitzar una revisió setmanal – siguis practicant de GTD o no – el millor és crear un checklist per no saltar-se cap dels seus punts. El fet de marcar cadascun dels punts es convertirà en part del procés i ens ajudarà a motivar-nos a arribar fins al final.

Repetir de forma mecànica cada acció facilita convertir aquest element extern, primer en un nou costum i desprès en part de la pròpia rutina.

Qui persisteix acaba triomfant

A vegades les coses se’n van a la merda i ja està, el ser humà és dèbil i els moments en que s’abaixa la guàrdia o es rebaixa la tensió  són normals. Si no estàs familiaritzat amb un procés com el d’implantació d’hàbits no estaràs habituat al rebuig que generà qualsevol canvi en les rutines assentades, sobretot en aquelles que suposen pertorbar la comoditat.

Si intentes aixecar-te més d’hora per anar al gimnàs, llegir o dedicar-te al teu side business és possible que gradualment endarrereixis l’hora de llevar-te fins a deixar-ho corre. Perquè ha succeït? Com ho pots evitar? No es tracta de plorar ni de sentir-se malament sinó de decidir com continues endavant.

Troba un vehicle per implantar hàbits de forma implícita

 Aplicant una metodologia de productivitat personal integraràs una gran quantitat d’hàbits a la teva rutina sense focalitzar de forma explicita en cadascun d’ells. Quan vaig començar a posar en practica GTD vaig començar a recopilar, processar, organitzar i revisar els meus assumptes de forma continuada. La idea és identificar el problema i trobar una solució global que ens serveixi de corretja de transmissió per canviar costums de grau menor.

Creem un procés per implantar hàbits de forma continuada, des de dedicar temps a la lectura o ajudar els nostres fills amb els deures, a realitzar la revisió setmanal, menjar fruita cada dia, recopilar i processar els nostres assumptes, prescindir del smartphone… hi ha una infinitat de noves activitats que et permeten millorar de mica en mica, però mes enllà d’aquesta evidencia l’experiència en si és converteix en una finalitat:

Acostumar-se a modificar els propis hàbits ajuda a reduir les resistències davant el canvi.

Quan va ser la ultima vegada que et vas plantejar fer-ho de forma diferent i ho vas dur a la pràctica?

Imatge via onesevenone sota llicència Creative Commons