8 activitats per treure partit a l’estiu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Que puc fer durant aquestes vacances? Tots esperem amb candeletes i il·lusió els dies de descans però perquè no se’n vagin deixant un forat i una sensació de pèrdua procuro preparar “allò que faré” durant les vacances algunes setmanes abans.

Són 10 punts que combinen acció, reflexió i descans.  No es tracta d’una llista de accions i projectes, més aviat és una declaració d’intenció amb algunes activitats concretes que tinc ganes de fer o que m’ajuden a centrar-me.

El millor estiu surt de saber combinar el descans amb la dedicació a les teves inquietuds Click To Tweet

Posar al dia el meu magatzem d’idees

 Tots hauríem de tenir un espai on enviar les idees i projectes que ens agradaria fer però que malauradament no podem assumir de moment. La nostra creativitat i les ganes de viure no se les hauria d’endur el vent.

Pels que utilitzem el mètode Getting Things Done (GTD) disposem de la llista Algun dia/Potser per incubar aquest tipus de qüestions.

Al iniciar les vacances reviso tots els seus items, eliminant els que han perdut tot interès i recuperant els que puc realitzar durant les meves setmanes de descans.

També em serveix per refrescar la memòria. Quan prepari la meva agenda d’activitats pel curs vinent segur que activaré alguna idea més.

Algun dia/Potser, el teu magatzem d’idees en ordre

Llegir i rellegir

Ara és el moment per posar-me al dia amb les lectures que he deixat de banda durant l’any. Em dedico a la No-ficció però m’obligo a deixar-me emportar per alguna historia de ficció. M’ajuda a desconnectar.

Els llibres del estiu probablement seran el llibre de les il·lusions de Paul Auster i La señal y el ruido de Nate Silver

És el moment per rellegir algun llibre significatiu per aclarir conceptes o reviure  sensacions i emocions de lectures anteriors.  Em reservo un forat per  Zen dia a dia de Charlotte Joko Beck. En el seu dia va ser una empenta per connectar de veritat amb el zen i la meditació.

Fer un inventari de la meva activitat

L’estiu és el moment perfecte per fer un inventari de la meva activitat. Em refereixo a una gran recopilació com les que recomana David Allen (creador de GTD) per posar en marxa el teu sistema de productivitat personal.

En poques paraules es tracta de revisar tota la meva vida, els espais on em moc, l’activitat que realitzo per tal d’identificar allò que està fora de lloc i prendre una decisió sobre que fer amb cadascun d’aquests elements.

Em permet obtenir claredat creant un mapa fiable dels assumptes als que dedico la meva atenció.

GTD. Guía per a realitzar una recopilació completa

Escriure

Per mi escriure s’ha convertit en un vehicle per la reflexió. Un cop per setmana em dedico a valorar que tal han anat els últims dies i ordeno les idees a través de l’escriptura en el meu diari. M’agrada estar davant el paper en blanc amb la ploma a la ma.

M’ajuda a  valorar com ha anat aquest curs, a aclarir com em sento i que em preocupa. És una forma de muntar un puzle i disposar d’una imatge més amplia que la configurada per accions i projectes del inventari de la meva activitat.

Deixar de banda les pantalles

Em passo tot l’any davant d’una pantalla d’ordinador o enganxat al meu smartphone. Aquestes setmanes són ideals per desenganxar-me . Apagar el smartphone o substituir-lo per un telèfon convencional.

Cercar activitats que em permetin viure apartat de la llum blava de les pantalles. Tot i així soc realista, vull dedicar-me a un parell de projectes personals que m’obligaran a passar temps davant l’ordinador.

La qüestió es com imposar un límit més estricte que durant l’any. Deixar les tardes lliures d’ordinador i desconnectar definitivament  a partir de dijous fins al proper dilluns.

Que us sembla? En seré capaç?

Aprofundir i escriure sobre productivitat

Aquí dins hi ficaria tot el que implica publicar al blog. Recopilar els temes que m’interessen i que no he acabat de desenvolupar durant l’any, cercar material a la xarxa i crear notes per composar futurs post.

Vol dir escriure davant la pantalla de l’ordinador. En definitiva escriure però d’una forma diferent, composant peces per crear articles amb contingut ven teixit i que aporti valor a aquell qui el llegeix.

Puc escriure amb la profunditat que m’agrada, creant un fons d’articles i contingut pel proper any.

Compartir amb els altres

 Aquests dies són una oportunitat perfecta per canviar de prioritats i passar temps amb les persones més properes, aquelles a qui durant l’any no dediques tota l’atenció que es mereixen.

Es tracta de fer coses junt, de compartir moments i mantenir-hi una bona actitud. De dedicar temps a  visitar amics o familiars que no veig amb freqüència.

Ja se que sembla una obvietat però massa sovint ho deixem de banda aplaçant moments importants de veritat per tal de dedicar-nos a coses que només ho són en aparença.

No fer res

Estar estirat en una platja o al sofà de casa sense fer absolutament res. Deixar que passi el temps, avorrir-me i sentir-me còmode amb la situació.

Res d’activitat, ni de la més complexa ni de la més simple i ordinària. Ni escriure un post, ni llegir, ni jugar amb el mòbil.

M’he acostumat tant a omplir cada segment de la meva jornada amb algun tipus d’activitat que ja no se que és no fer res, em costa molt posar-me en punt mort.

Vull fugir de la saturació, desconnectar, fer alguna tasca de manteniment i ja està. Descansar i realitzar-me.

Estic segur que no acabaré fent tota l’activitat de la meva “llista B”, aquella llista on tinc ja accions i projectes concrets preparats per fer.  No vull saturar-me, només aprofitar aquest dies per viure d’una forma diferent.

Amb una mica de sort m’emportaré algun d’aquests punts a la nova temporada.

Photo by Sergi Kabrera on Unsplash