Això no va de trucs, va de trobar un sistema

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Tots ens interessem per com podem fer millor les coses, per agilitzar la feina, fer més i millor i en definitiva funcionar de forma més intel·ligent.

Quan comences a cercar “com fer-ho” et sumergeixes a la xarxa i comences a pescar entre post i vídeos que parlen sobre com millorar algun aspecte concret: Quins són els 10 hàbits que poden marcar la diferencia, algun review d’una eina meravellosa per millorar la teva organització personal… multitud de suggereixes per millorar la teva productivitat…

Peces inconnexes i pedaços amb els que no assoliràs cap millora significativa. Potser un canvi superficial, la sensació de que quelcom va millor simplement perquè funciona d’una forma diferent, però al final la sensació s’esvaeix i tornes al punt de partida.

Si vols una millora persistent i en profunditat necessites quelcom més: un sistema.

Saber que fer en cada moment

“Amb un sistema no em cal pensar en com fer les coses cada cop que es presenta un problema”

La carrega de treball continua existint però un sistema t’aporta claredat. Desapareix el soroll derivat del “com m’he d’organitzar”. Tenir una forma pautada d’actuar em permet respondre de forma automàtica davant les incidències i problemes que van sorgint durant el dia a dia.

Per exemple:

Una trucada d’un client. Parlo amb ell i anoto les peticions comentades. Els envio a la meva safata d’entrada.

Al final del matí o de la jornada processo les meves safates d’entrada. Transformo cada petició en accions que puc realitzar i si les realitzo ASAP o les demoro.

Durant la meva revisió diària i setmanal en faré el seguiment.

Hi ha un procés definit sobre com actuar i tractar els assumptes. Desapareix les preocupacions innecessàries derivades d’intentar decidir en calent i de forma diferent sobre cada assumpte que ens arriba.

Un sistema per centrar-te en l’important

“L’important no és la teva organització, l’important és tenir clar quines són les teves prioritats, saber transformar-les en activitat realitzable i dedicar-hi el teu temps i energia per fer-les realitat”

Qui s’interessa per l’organització personal, per la productivitat i l’efectivitat arriba un moment en que es perd. Centra el seu focus en organitzar-se millor enlloc de saber on vol arribar i caminar per assolir la meta.

Innovar en la teu sistema d’organització és una cortina de fum. És una forma sofisticada per mantenir-te ocupat mentre no aconsegueixes res tangible.

Disposar d’un sistema estable et permet oblidar tot aquest ventall de detalls i re-enfocar en el que és important de veritat: Els resultats.

Complementar el teu sistema

Getting Things Done (GTD) és un sistema que m’ha permès ordenar la meva vida. Estableix una sèrie de pautes sobre com gestionar la teva activitat a través de 5 passos i un sistema de llistes, tot i així no dona resposta a totes les meves necessitats.

Un dels meus grans problemes era donar continuïtat als meus objectius. Al cap d’un o dos mesos els grans projectes s’alentien i s’aturaven. Necessitava trobar una corretja de transmissió que em permetés seguir omplint les meves llistes d’activitat relacionada amb les meves fites.

La meva llista d’objectius

El post explica com a través d’una llista de control i unes pautes simples per revisar-la dono solució al problema. Sempre establint unes pautes estables, que no canvien cada cop que reviso la llista, i que em permeten centrar-me en fer no en pensar que he de fer.

Com comentava a l’inici del post ens atrauen els articles i els vídeos que ens prometen una millora a través d’una píndola (de coneixement).

En el millor dels casos ens donen una resposta parcial, un pegat a un problema concret. En el pitjor dels casos creen confusió i augmenten el soroll.

Si ets una persona que busca una millora en la seva productivitat personal deixa que et digui que no hi ha solucions màgiques, ni trucs ni eines que puguin representar un augment significatiu de la teva eficàcia.

Per assolir una millora consistent trobar i crear un sistema. Com sempre jo em  quedo amb Getting Things Done (GTD)

Si ja l’has trobat, treballar-hi de forma constant, i fes-te preguntes sobre la teva forma de treballar. Quines necessitats derivades de la gestió de la teva activitat et queden per atendre? Pots crear un procediment senzill i pautat per atendre-les?

Et veus capaç d’acoblar nous elements al teu sistema?

Photo by Nicolas Picard on Unsplash