La força del primer pas

Aquesta entrada també està disponible en: Español

“M’he d’organitzar millor, podria treure més partit al meu temps i viure menys atabalat. M’he comprat el llibre d’en David Allen, allò del GTD, quan acabi de llegir-lo tindré una base per començar”

“M’agradaria canviar. No m’agrada com faig les coses, els meus hàbits i costums, però em costa molt. He sentit a parlar de gent com en Leo Babauta i en James Clear. Llegiré el que escriuen i crearé un pla de treball ben elaborat per donar un gir a la meva vida”

Som uns pobres diables. Ens embarquem en una fase “d’aprenentatge” per obtenir seguretat i demorem l’important.

No m’entengueu malament, tot el que ens transmetin els autors mencionats, així com qualsevol membre de la blocsfera sobre eficàcia personal, pot aportar però no facilita el salt. Donar la pas és cosa teva. És un petit acte de fe :-)

La preparació a priori és una bona idea si sabem regular la dosi. El problema es que no busquem preparació sinó certesa i control, el que ens porta a la paràlisis.

En els assumptes relacionats amb la millora personal soc partidari de crear una planificació mínima viable: definir una meta, un canvi a implementar, i passar a l’acció de forma immediata.

Quan més triguis a donar el pas més dubtes aniràs acumulant Click To Tweet

Superar la indecisió i la paràlisis

En poques paraules el que et proposo és que tiris pel dret.

No és que tinguis que construir un edifici o crear un sistema crític del que depengui la seguretat d’un gran nombre de persones. Es tracta de dur a terme un canvi personal. Tens un gran marge per equivocar-te i corregir.

Cada cop que escric un post com aquest caic en la trampa d’intentar definir un procés que orienti el lector. És la meva mentalitat d’enginyer. Crear una llista de passos per arribar sempre a un resultat prefixat. Això no funciona així, cada persona és – i funciona – diferent.

Passar a l’acció canvia l’actitud envers al repte. Un cop estàs en moviment tot comença a fluir. Ets més receptiu a obrir camins i trobar solucions.

Triar un detall petit, ínfim, de la teva rutina que vulguis canviar i defineix una primera acció a donar i “tira’t de la moto”.

Fes-ho. Si va bé i obtens un guany incrementa’l o passa al següent canvi a realitzar, sinó pregunta’t el perquè i com ho pots plantejar d’una altra manera. (Clic per ampliar).

Planificar la teva vida sobre paper

Vivim amb ansietat. Volem més, millorar, passar al següent nivell i fer-ho amb una progressió clara. Volem que els resultats obtinguts dibuixin una línea recta i ascendent.

Se’ns ha ficat al cap que podem dissenyar un pla a 5 anys vista. Crear un plànol sobre paper que dibuixi com seran els nostres propers 5 anys. No se’m acut res més absurd. Avui recordo els meus post sobre GTD, el seu sistema de perspectiva i com l’usava per crear un pla i em sembla ridícul.

Crear un pla detallat és com construir un castell amb una baralla de cartes, quan et tremola el pols s’enfonsa tot. Quan comencen a aparèixer imprevistos o contratemps emergeix el descontentament i la frustració,  s’enfonsa el pla i decideixes abandonar.

Vivim en un món dinàmic i hem d’actuar en sintonia. Ser àgils, començar a cercar el perquè, ordenar idees i passar a l’acció.

És en l'acció on hi ha el canvi i l'emoció Click To Tweet

Acciones y projectes

La necessitat de control i la por al error es tradueix en planificacions intensives i excessives.

Que passa si no escullo bé el pas a donar? Si no soc capaç de dur-lo a terme? Una cosa és una acció, un projecte que ve d’una planificació on queda ben delimitat que s’ha de fer i que queda fora.

El risc d’una desviació en cas d’una mala decisió o el cost de no finalitzar un projecte es limita. Si no surt bé es pot replantejar el projecte, si s’obté el resultat desitjat es torna a iterar i s’incrementa l’aposta definint el proper projecte.

Si no aconsegueixes fer avançar el projecte de forma reiterada hi ha quelcom que falla. Planteja’t si és cosa de la direcció o hi ha un aturador que va més enllà de l’activitat. Potser hi ha quelcom que no estàs disposat a fer.

No et quedis rumiant. Com diuen els savis no decidir en el fons també és una decisió.

Fer-ho fa saltar el tap que et bloqueja i encara que no surti com esperes et serà més fàcil corregir i continuar. Dóna el primer pas.

Photo by Lauren Abrahall on Unsplash