Creant una planificació mínima viable

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Creant la meva Planificació Mínima Viable

Per evitar el descontrol i la insatisfacció comentada en el meu anterior post he pres decisions. La primera és aplicar “acountability” als meus projectes/objectius. Parlar-ne en el blog perquè sapigueu com em va i obligar-me a mantenir una disciplina en quan a la seva execució i la seva avaluació.

La segona és realitzar una planificació natural per aquells de major complexitat. L’usaré per obtenir una preparació mínima viable pel meu projecte formatiu. Més enllà de no caure en els mateixos paranys m’ajudarà a convertir les intencions en resultats ben definits i en activitat realitzable.

L’article és un exemple pràctic de com realitzar una planificació natural.

Perquè usar la planificació natural?

Per desgranar la complexitat dels projectes.

Un procés formatiu com el que proposo te implicacions més enllà de les evidents, començant pel seu propòsit. Descobrir tots els matisos de que persegueixo ja és un projecte en si mateix.

El propòsit és clau. És el punt de referència de l’activitat que definiré en els passos posteriors del procés.

M’ajudarà a definir els límits del projecte. “Reciclar-me com a professional” no és ni una fita ni un projecte. És un d’aquells indefinits i febles propòsits d’any nou que al febrer ja han caigut en l’oblit.

Definir que ha de succeir per qualificar el projecte com un èxit fixa uns indicadors per saber que hem acabat.

Em dona una idea més aproximada del que representa. Ficar tot el que em suggereix sobre la taula a través d’una pluja d’idees i/o mapa mental visualitza la magnitud real del que intento dur a terme.

Disposar d’un mapa complert de l’activitat m’ajudarà a traçar una línia entre el que faré i el que deixo fora. Restringir l’àmbit del projecte és una exigència.

Definir tota l’activitat en forma d’idees i fites a assolir facilitarà triar el primer pas a donar en forma de projecte o acció. M’ajudarà a posar-me en marxa.

Com realitzar una planificació personal.

Propòsit. De que va tot això?

“Reciclar-me com a professional” pot anar des de renovar els meus skills tècnics fins a millorar la intel·ligència emocional. És massa inconcret. Cal concretar i per fer-ho una bona manera és començar definint el que no va fi:

“Programar, desenvolupar software, és el meu vehicle per crear, per construir, per contribuir. Fa temps les meves prioritats van canviar i la meva atenció es va centrar més en cultivar habilitats relacionades amb la gestió de les emocions o amb l’eficàcia personal que en les pràctiques vinculades ser un “fine code artist”. El vincle amb aquesta àrea de responsabilitat es va anar diluint.”

En base a aquesta definició m’adono que el que vull és reforçar el vincle amb la creació de programari com àrea de responsabilitat. Recuperar l’interès i l’emoció que sentia al introduir-me en una nova àrea de coneixement o crear una peça de codi que solucionés un problema.

Per altra banda em preocupa estancar-me com a professional a causa de la desactualització dels meus coneixements tècnics. Vull dominar pràctiques i recursos que s’utilitzen en empreses del meu sector.

Al mateix temps vull ampliar coneixements sobre tecnologies que seran determinants i que es comencen a generalitzar (Blockchain, machine learning).

Li donaré una volta més per resumir-ho en un paràgraf:

“Reforçar el meu vincle amb la meva faceta de creador de programari a través de l’actualització de coneixements tècnics en la creació de software comercial i l’ampliació de la meva perspectiva introduint-me a noves tecnologies com el machine learning i blockchain”

Sona molt grandiloqüent però ja veureu com va perdent l’aura a mesura que avancem cap a la definició de l’activitat en forma d’accions.

Que ha de succeir per considerar-ho un èxit?

He d’haver creat i completat una llista de control de tècniques i recursos sobre els que aprendre o aprofundir. La llista de control enumerarà els recursos i que he de ser capaç de fer amb ells.

Per cadascun dels punts implementaré un o varis projectes d’exemple per dur a el coneixement a la practica.

He de dominar els conceptes clau bàsics d’una nova àrea sobre la qual hagi decidit aprendre per realitzar formacions en plataformes com Coursera amb disposant d’una base mínima.

Prenent decisions sobre la marxa

En aquest punt ja he pres una sèrie decisions determinants pel projecte:

La primera és el tema de la llista de control i un seguit de projectes breus per practicar. De moment descarto participar bootcamps i comunitats d’aprenentatge.

 En segon lloc es tractarà d’una llista de control breu. Un cop finalitzada tornaré a plantejar-me quins nous aspectes puc treballar en una nova llista iniciant una altra iteració.

Aprofundiré en la creació de software comercial amb tecnologia .NET de Microsoft.

La nova àrea de coneixement serà el machine learning.

A mesura que es va definit el projecte comencen a encaixar peces, sembla que hi hagi quelcom que es cuina en el subconscient que clarifica els camins he de prendre.

Un mapa de la meva activitat

Hora de ficar-ho tot sobre la taula.

Gràcies a la forma com s’ha definit propòsit i les línies fixades per definir-ne el resultat exitos, el projecte ha quedat molt ben acotat.

Sumat a que el que busco és passar a l’acció el més aviat possible i que ja he definit les àrees principals de la meva aventura, el mapa mental resultant és bastant limitat:

Clic per ampliar

Una banda del mapa es dedica a la part més pràctica del assumpte, experimentar amb coneixements d’ús habitual, l’altra la dedicada a noves àrees de coneixement.

No és un gràfic tancat. En propers cicles pot ser modificat, ampliat per ambdues bandes.

Convertir idees en projectes

He escollit començar a treballar en tres àmbits: Configurar el entorn de programació en el meu equip, confeccionar la meva primera llista de control i trobar fonts de coneixement sobre IA i machine learning. Poso en marxa els següents projectes:

  1. Configurar el meu equip de treball. Instal·lar i configurar Visual Studio al meu equip domèstic, enllaçar-lo al meu compte de github…
  2. Buscar un llibre introductori i generalista al món de la IA i machine Learning per obtenir una visió general i llegir-lo.
  3. Confeccionar una llista de control de tres punts, detallant característiques a dominar i projectes a realitzar.

Us he de confessar que fa mesos que estic llegint sobre IA i remenant llistes de llibres. Abans de escriure el post ja m’havia decidit per un llibre sobre el tema Machine Learning for absolute begginers.

Tanco el post amb una sensació positiva. Al esforçar-me per definir i delimitar el projecte obtinc claredat.

M’ha resultat molt senzill definir les primeres accions, han sorgit de forma natural. Per no parlar de com s’ha esvaït la meva por a fer-me expectatives  irreals, tot el que ha sorgit em sembla assolible i el fet de treballar amb una llista de control ampliable em permetrà escalar el projecte.

Cada mes espero fer un breu comentari al blog de com va l’assumpte, no deixaré de banda “l’acountability” :-)

Espero els vostres comentaris sobre el post, sobre com planifiqueu i d’assumptes relacionats amb l’aspecte tècnic, que us sembla el sistema del checklist i sobre quin creieu que ha de ser el següent pas un cop llegit el llibre sobre machine learning?

Photo by Sergey Zolkin on Unsplash