Aquesta entrada també està disponible en: Español

En aquest estat d’excepció en el que de cop i volta hem entrat la meva empresa ha tingut a bé d’oferir-nos la possibilitat de treballar des de casa.

Durant la pròxima setmana participaré en una experiència pilot. Un petit grup de treballadors treballarem remotament intentant mantenir la nostra activitat presencial. La primera experiència en l’empresa i la primera experiència per mi.

En els últims dies s’han multiplicat els articles i post publicats sobre el tema del teletreball. Avui només vull oferir les meves impressions prèvies sobre el tema i el ventall de recursos a utilitzar per replicar en remot el que es fa en presencial.

Prioritats personals i corporatives

Es tracta d’una situació anòmala. No és tracta d’una mesura per afavorir la conciliació o per facilitar el treball dels treballadors. S’apropa més a una qüestió de supervivència, de mantenir l’activitat en una situació excepcional. 

La prioritat de l’empresa és mantenir l’activitat del departament i oferir unes condicions segures de treball.  

Les meves prioritats particulars seran mantenir el rendiment en un entorn diferent, a priori més relaxat però també desconnectat de les sinergies que augmenten el rendiment fruit de la col·laboració presencial.

No se’m escapa que s’obre la porta a avaluar la viabilitat d’aquest tipus de treball i que és responsabilitat de tots que això surti bé.  Potser en un futur obrirà les portes a noves possibilitats, i si no ho fa és una nova forma de demostrar implicació i professionalitat.

Com canvia la meva activitat

A nivell tècnic, d’eines, d’entorn de desenvolupament (continuo sent programador) no canvia res. La infraestructura muntada permet connectar-nos remotament als nostres equips professionals per continuar treballant el mateix entorn.

El fet d’aïllar-me del entorn de col·laboració implicarà un ús més intensiu de les eines de missatgeria per la comunicació interna i potser l’ús de la connexió també per a compartir problemes/solucions amb els companys de treball.

  • Skype per la comunicació interna del equip i reunions entre dues persones.
  • Google Hangout per les reunions amb múltiples persones.
  • TeamViewer per compartir l’escriptori  – connexió remota –  o realitzar demostracions entre membres del equip.

Durant la setmana aniran sorgint els problemes derivats de la comunicació asíncrona. Amb un correu comparteixes informació entre dues o tres persones. No està pensat per fer seguiments d’assumptes, on es creen fils de missatges per converses entre varies persones…

El correu innecessari genera un soroll excessiu

Si la situació es perllongues m’agradaria recorre a una suite de treball en equip com Teams on s’inclou la opció de canals de conversa per coordinar de forma asíncrona temes en equip. 

Totes les eines exposades tenen una versió gratuïta per ser utilitzades per tothom. A nivell corporatiu disposem d’eines com ISL que faciliten la connectivitat amb els clients.

Administrar-te de forma diferent

Mantenir la rutina. Mantenirels horaris i l’actitud davant de la feina. Des de no treballar amb pijama, o començar i deixar de treballar a la mateixa hora cada dia, fins a seguir els mateixos protocols interns de la empresa.

“La distancia no ha de dissuadir la comunicació entre els membres del equip”

Un cop assignats els projectes setmanals tenim un ampli grau de llibertat per fer la nostra feina i resoldre el que se’ns vagi presentant. No ens veiem ofegats per la supervisió. En certa forma alguns membres del equip ja treballem bastant desconnectats.

Proactiviat per solucionar problemes derivats de la situació i mantenir la comunicació amb els companys.

“A la oficina hi ha coses que simplement passen, treballant a la distancia tu t’has d’esforçar perquè succeeixin”

De mi depèn treballar sense interrupcions, o sense la por a ser interromput. Quin repte!

Per acabar tinc la possibilitat de configurar el meu entorn per treballar com em plagui. Sense musica o radio de fons i amb la temperatura més adequada. La llibertat i la responsabilitat de mantenir l’ordre i les condicions optimes.

Per acabar us confesso que estic emocionat i intrigat per aquesta nova experiència. Es tracta d’un experiment – forçat per les circumstancies – però el seu èxit depèn de cadascú de nosaltres.

Més enllà de quedar-nos a casa per frenar la propagació de la malaltia cal fer-ho el millor possible per obrir la porta a possibles noves formes de treball i possibilitats de conciliació familiar.

Si sou treballadors remots amb experiència i desitgeu compartir consells o recursos teniu a la vostra disposició l’espai de comentaris;-)

Als lectors us recordo que podeu seguir aquest bloc des Feedly o seguir aquesta discussió a través de @davidtorne