Aquesta entrada també està disponible en: Español

Aquest post va ser publicat a la newsletter Acció: Productivitat personal, el 20 de novembre de 2023

El que us escriu ve del món del programari i sempre s’ha vist atret per les metodologies àgils. Sempre he pensat que podem portar certs conceptes del món àgil al de la productivitat personal. 

El d’avui és un post conceptual però més enllà d’allò teòric crec que et puc aportar quelcom pràctic i obrir-te la porta a una nova forma de plantejar-te com fer la teva feina.

Avui et vull parlar del treball en iteracions.

En les metodologies àgils, en la industria del software, una iteració és un cicle de desenvolupament que dura un període de temps determinat, normalment d’una a quatre setmanes. Durant una iteració, l’equip de desenvolupament treballa per completar un conjunt de funcions o característiques del producte.

Què és una iteració?

Les iteracions es basen en el concepte de desenvolupament iteratiu i incremental, que significa que el producte es desenvolupa de manera gradual, amb lliuraments freqüents de funcions,  permeten als equips rebre feedback dels usuaris finals de manera regular i fer canvis al producte si és necessari.

El procés d’una iteració àgil inclou un conjunt de fases en les quals es planifica que entregar, es desenvolupa, es prova i s’entrega el resultat a partir del qual els usuaris enviaran feedback.

Les iteracions es repeteixen fins que es completa el producte. Cada iteració aporta un valor al producte, i les iteracions successives el milloren fins a complir les necessitats dels usuaris.

Són una part essencial de les metodologies àgils. Permeten als equips desenvolupar productes de manera adaptable, ràpida i amb feedback dels usuaris finals.

Iterar: Desenvolupar(-te) de forma adaptable, entregant(-te) valor a cada cicle.

Perquè aplicar-ho a l’àmbit de la productivitat personal?

El sistema d’iteracions em sembla una via d’escapament del perfeccionisme i la procrastinitzacio

No tan sols ens obliga a planificar que volem fer, fixar-nos un objectiu immediat – per humil que sigui – i treballar per assolir-lo. Al fer-ho deixem de banda castells als núvols i pors per assolir quelcom concret.

Quants projectes professionals i sobretot personals has deixat  a la cuneta per ser incapaç de definir que vols, per desilusionar-te al veure que no arribes allà on t’havies fixat la meta, o per la incapacitat d’implementar quelcom massa gran.

Crec que podem aplicar el concepte d’iteració en els tres grans àmbits de l’efectivitat personal: Hàbits, projectes personals i implantació de una metodologia.

Hàbits

En el meu blog quan escrivia sobre el tema, o llegint els grans experts en la creació d’hàbits, sempre anem a parar al mateix modus operandi: Començar en petit i anar incrementant la seva implementació.

Es tracta de fixar-se un punt de partida assumible i el temps que ha de durar un cicle, una iteració. 

Per definir l’arrencada segueixo el que diu en James Clear, autor d’hàbits atòmics. Sobre l’hàbit que vulgui implantar escullo el més petit que pugui fer, allò que puc fer amb dos minuts. 

Em comprometo a dedicar-li aquests dos minuts cada dia, encara que sembli quelcom ridícul. Mínim dos minuts, potser ho allargo més enllà quan engego  però em comprometo a un mínim de dos minuts i si només hi dedico aquest temps no em sento culpable.

El següent es fixar la duració de la iteració. Entre tres i sis setmanes perquè s’asenti bé el nou  comportament. Repetint els dos minuts i no incrementant fins arribar al final del cicle per integrar la nova rutina.

Al final del cicle dóna una nova passa, si et sents segur potser una passa més gran, si no continua amb la mateixa política: Un altre petit canvi i dos minuts més.

  • Vull llegir més. Comença llegint dues pàgines. Del llibre que sigui és igual, si t’hi sents a gust continua llegint, però mínim 2 pàgines. Al cap de tres setmanes itera, incrementa.
  • Vols començar a entrenar força. Ves al gimnàs i fes una sola maquina amb poc pes, amb el mínim perquè sentis que no estàs fent el panoli. Cada dia com a mínim una màquina. A les 3 setmanes itera, augmenta pes o passa a fer un mínim de 2 màquines. 

Projectes personals

Imagina’t implicat en un projecte consistent, d’un abast considerable, aquells projectes que costa mesos acabar. Esperar a acabar-ne la totalitat per entregar-lo és una aposta perdedora. Un cop el client, l’usuari, tingui el resultat entre les mans trobarà mil i un inconvenients. T’ho dic jo com a programador que ha viscut situacions com la mencionada. La situació serà traumàtica. 

Et cal organitzar-te de forma diferent, et cal iterar i entregar funcionalitats o resultats en paquets més petits per tal que el client pugui gaudir-ne de forma gradual i aportar el seu feedback a mesura que vas desplegant la solució.

Com diuen els emprenedors et cal un PMV (Producte Mínim Viable) i anar-lo ampliant.

Això en els teus projectes professionals, però que passa amb els teus projectes personals? No et parlo d’un side business  sino d’aquells que fas per gaudi, pel teu plaer o pel de la teva familia.  

Aquí potser no estàs sote el jou de l’opinió d’un client però si que necessites mantenir la motivació i obtenir satisfacció. Necessites obtenir resultats a mesura que vas treballant, anar obtenint quelcom tangible que vegis que va evolucionant, creixent i millorant. 

Portar la mateixa filosofia establint iteracions al treballar amb projectes de bricolatge, el teu blog o si, d’acord, el teu side business, que et permet mantenir el focus i obtenir retorn de forma regular tenint sensació de progrés, per no parlar de no perdre la motivació.

Implantar un mètode de productivitat personal

Tornant al core de l’efectivitat, el sistema d’iteracions és especialment aconsellable quan intentem aplicar un mètode de productivitat personal com pot ser GTD o Optima3, metodologies complexes que impliquen la  implantació d’hàbits, el canvi de rutines de treball i en definitiva donar un gir que pot resultar radical. 

És fàcil que hom es saturi i acabi desistint.

Les iteracions permeten una implantació gradual, per fases, escalar les rutines i els hàbits encara que això impliqui un ús parcial o ineficient del sistema. Sacrifiquem la seva integritat per obtenir una implantació i una integració més sòlida. 

Fa temps vaig escriure una serie on explicava com podem aplicar GTD de forma iterativa. Desglossava el sistema en diferents etapes per ajudar a l’usuari a enfocar-se en un sol punt clau en cadascuna d’elles.

Una possible implantació de GTD per Iteracions seria la següent:

  • Començar per implantar l’hàbit de capturar i decidir que fer sobre cada qüestió.
  • Aprendre a transformar cada element capturat en una accions físiques i projectes.
  • Organitzar les accions en llistes segons l’estat en què es troben
  • Implantar la revisió setmanal.
  • Escollir quina és la següent acció a realitzar des de la lògica GTD. Escollir segons context, nivell d’energia i temps.

Cada punt és una iteració, que en aquest cas duraria 6 setmanes per assentar els canvis profunds a nivell funcional que comporta.

Pots trobar la referència a la serie de posts en l’apartat de recursos.

Sembla de sentit comú. Treballar per iteracions per obtenir un progrés gradual i evitar jugar a un joc de tot o res. 

Un concepte del món àgil que portat a la productivitat personal et pot proporcionar la capacitat d’enfocar en un punt clau de la teva millora personal en cada iteració. Estar cent per cent centrat en una sola cosa  durant tres o sis setmanes per implantar-la.

Si no ho has provat planifica un dels teus projectes d’aquesta manera. Si ja ho has fet, prova-ho de portar a la teva millora personal, intenta implementar un nou hàbit amb aquesta técnica. Que hi pots perdre? 

Potser el que necessites perquè les coses et vagin una mica millor és Iterar, no ho has pensat?

Foto de Yash Raut en Unsplash

Recursos