Arriba el final d’any i amb ell el moment per fer la revisió anual.  T’has plantejat fer-la? Potser pensis que no hi ha cap necessitat però la veritat és que sempre va bé analitzar com a anat l’any per tenir una certa perspectiva i preparar els següents passos a donar.

GTD no dona cap orientació sobre com fer aquestes revisions de caire generalista, la revisió anual o semestral del compliment dels nostres objectius i visió.

En el post d’avui parlaré de perquè fer la revisió anual i com fer-la.

Exemple revisió anual 2017 (James Clear)

Perquè fer la revisió

  1. Per fer una valoració objectiva del any. Sovint ens marca massa els esdeveniments més recents i deixem de banda  assumptes anteriors que han sigut més transcendents o han tingut major pes durant l’any.
  2. Conèixer el progrés real dels nostres objectius i el compliment de la nostra visió. Ens obliguem a pensar i valorar com estan anant els assumptes importants en els que estem treballant (no només objectius). Per altra banda  és una oportunitat per plantejar-te coses que normalment queden fora del dia a dia com el teu futur a 5 anys vista (visió).
  3. Esbossar en que treballaràs durant el pròxim any. Pren-te un moment per pensar en el proper any. En que vols treballar? Concreta-ho. No escriguis una carta als reis parlant dels assumptes que voldries sinó sobre el que faràs.

La revisió anual. Com fer-la

Com t’he comentat David Allen al seu llibre “Organizate con eficacia” on exposa el sistema GTD no defineix com fer la revisió anual. El que he  fet és agafar idees d’un altre expert en productivitat personal, en James Clear el qual cada any publica la seva revisió al seu web (clic aquí).

En James es fa tres preguntes:

  • Què ha anat bé aquest any?
  • Què no ha anat bé?
  • En que estic treballant i en que treballaré el proper?

 Seguint les dues primeres preguntes  pots enumerar tot el que t’ha succeït durant l’any que acaba, etiquetant-ho com quelcom bo o dolent.

Pots fer una versió simplificada on et limitis a enumerar els projectes i els assumptes que han ocupat el teu temps, o pots desenvolupar-ho redactant tres o quatre línies per explicar-te com es va desenvolupar l’assumpte en qüestió.

La part final et dona l’oportunitat de pensar sobre que tens en marxa i els projectes a dur a terme durant el proper any.  L’any vinent podràs recuperar la revisió i veure si s’ha complert la teva previsió o has donat un cop de volant.

El factor GTD

La estructura de les tres preguntes em resulta totalment valida per realitzar una revisió dels nivells de perspectiva més alts del sistema Getting Things Done (GTD). En concret de la visió i dels objectius.

Us he de confessar que a dia d’avui els meus objectius no són objectius tal i com els defineix GTD, projectes amb una duració més enllà d’un any. Són molt més humils. Projectes que s’estenen dos o tres mesos amb un resultat ben definit.

Si estàs treballant en assolir objectius ambiciosos, o amplis, pots revisar-los classificant-los dins les categories “Què ha anat bé” i “Què no ha anat bé” definint els següents passos del teu pla en la últim dels punt “En que treballaré”.

Per mi aquest és el moment ideal per revisar com va la implementació de la meva visió de futur, si funciona o no.

Això ho faig afegint un apèndix a les tres preguntes de la revisió d’en James Clear. Hi parlo de com he intentat assolir o atansar-me als punts definits en la meva visió i si ha funcionat.

Que tenir en compte al fer la revisió

Pensar abans d’escriure. Es una bona practica realitzar la revisió en varis dies, recuperar el registre de tot el que has fet  i enumerar-ho en l’esquema de tres preguntes. Si no guardes un registre intenta recordar el més important.

Basat en mètriques no en sensacions. Tots tenim biaixos, tenim tendència a ser massa dura o potser massa indulgents amb nosaltres mateixos i això pot afectar la valoració dels assumptes en que em treballat. 

Quan pensem en un projecte, pensem també en el resultat que volíem aconseguir i si l’hem obtingut. I si no s’ha obtingut valorem si ha valgut la pena el resultat final.

No planificar de forma intensiva el proper any. Limita’t a enumerar en que treballes ara i els següents projectes en els que treballaràs.  Una planificació exhaustiva sempre s’acaba desmuntant per imprevistos i oportunitats que van sorgint.

L’any passat vaig publicar la meva revisió setmanal, la tens disponible aquí. Per altra banda si vols més exemples i tens fluïdesa amb l’anglès aquí tens la pàgina que en James Clear dedica a la seva revisió setmanal. Espero haver-te animat a realitzar la teva revisió ;-)