Lectura eficient de feeds, rss i altres subscripcions

Imatge via Kaeru sota llicència Creative Commons

Els lectors de feeds son eines molt útils a l’hora d’automatitzar la lectura de blogs i pàgines web. Una via per centralitzar-ho tot en un mateix lloc i no haver d’anar saltant d’una URL a una altra. Un software útil però del qual és fàcil fer-ne un mal ús. A continuació es descriuen els principals mals hàbits a l’hora de gestionar subscripcions i quina forma tenim d’evitar, o corregir, els problemes que ens generen.

En primer lloc, i abans de parlar de la gestió de subscripcions hem de fixar unes normes a l’hora de revisar i llegir els posts pendents. Fixar-nos un límit de temps en la lectura, per evitar convertir l’activitat en quelcom pesat, fent-li perdre el seu atractiu, o quedar enganxats llegint articles perdent la noció del temps, el que repercutiria en el nostre pla diari de treball. Establir una rutina en quan a freqüència i moment de lectura ens ajudarà fixar l’activitat en un moment concret del dia, evitant que ens connectem de forma repetida durant el dia buscant actualitzacions, o per treure’ns la temptació de llegir la totalitat dels articles publicats.

El segon pas és el de controlar l’impuls de subscriure’ns a totes aquelles pàgines o blogs la primera vegada que ens connectem. Podem llegir un article interessant o trobar una informació útil, però això no vol dir que sigui una pàgina a la que dedicar una lectura regular. Donem un cop d’ull a la temàtica de la pàgina, a altres escrits similars – buscant per categoria o amb el mateix tag – o als escrits recents. Pot ser que el que ens ha cridat l’atenció sigui una gota en mig del mar i un cop subscrit les lectures a la publicació siguin anecdòtiques.

En quant a organització, En la nostra aplicació de lectura de feeds creem una estructura de carpetes on distribuir les diferents fonts. El més recomanable és crear una doble estructura de classificació. Una estructurà temàtica, on s’assignaran els feeds en els directoris tenint en compte la seva tipologia. Per altra banda, en la segona classificació, una classificació per freqüència de lectura, dividirem les fonts de contingut per lectura diària, setmanal , quinzenal etc… o utilitzant una altra nomenclatura, diari, dos per setmana, setmanal, altres etc… L’objectiu és disposar dels articles pendents de lectura de forma immediata, amb un sol clic sobre el directori.

Periòdicament revisarem la nostra llista de subscripcions per posar-la al dia, eliminant totes aquelles pàgines de lectura esporàdica, ja sigui per la nostra falta de temps, per què ja no capta el nostre interès, o per la troballa d’una alternativa millor. Per saber quan realitzar la revisió podem establir una revisió periòdica, cada 2 o 3 mesos o menor si agreguem un gran nombre de feeds. L’alternativa és fixar-nos un límit de feeds a la nostra biblioteca de subscripcions, quan arribem al límit revisarem les nostres subscripcions eliminant les menys llegides, o considerarem si volem augmentar el límit de subscripcions…

Per acabar, dos detalls a tenir en compte a l’hora d’escollir un lector de feeds. Soc partidari dels lectors online enfront de les aplicacions d’escriptori. Les aplicacions online son portables i podrem conectar-nos des de qualsevol ubicació. La segona característica indispensable es que compti amb la funcionalitat per a crear carpetes, el que ens permetrà organitzar els nostres feeds. A partir d’aquí comparar totes les opcions, tenint en compte els extres, extensions i widgets.