Canvi de polaritat. Treballant en positiu

Imatge via SashaW sota llicència Creative Commons

Mantenir una aptitud positiva en front la feina és vital per potenciar la nostra productivitat. Moltes vegades, quan entrem en un espiral de problemes que i conflictes de complexa resolució ho comencem a veure tot negre. Passem a pensar en negatiu. Els nostres primers pensaments passen d’estar relacionats amb la solució a anar de bracet amb les sensacions generades pel conflicte. Pessimisme i el bloqueig fan que el No se com resoldre-ho, Perquè hem passa a mi això substitueixin el com ho puc arreglar, reduint la nostra velocitat de resposta i accentuant la reacció adversa en cas de rebre més inputs negatius.

Parlem de situacions que no es poden reconduir bruscament. No podem resetejar-nos i tornar a començar, s’han de donar petits passos per posar en marxa un canvi gradual. Si ho aconseguim tornarem al camí de la productivitat i la creativitat, el que ens durà a gaudir amb el nostre treball un altre cop. Vegeu 5 pautes a tenir en compte per canviar la nostra polaritat (de negativa a positiva) de treball.

DESTERRAR EL NO ES POT. Sempre hi ha una solució. Pot no ser immediata, però hi és. En la meva feina com a programador hem trobo problemes tipus cus de sac, per motius de canvis en l’entorn, d’utilitzar una tecnologia obsoleta no tenen una sortida aparent. M’he adonat que molts cops se solucionen creant una alternativa enlloc d’aplicar una correcció. Creem una funcionalitat que reemplaci l’existent. Sempre hi ha una solució – un SI – tot i que per trobar-lo potser haguem de caminar en una altra direcció.

MANTENIR APTITUD POSITIVA. Quan trobem una sortida a un problema guanyem en autoconfiança i ens satisfà. Visualitzem les sensacions que ens aporta l’èxit al crear una solució. Responem perquè val la pena passar-ho malament, ens motivarem fixant-nos la meta on volem arribar.

RECUPEREM SITUACIONS PASSADES. Recuperem totes les situacions difícils que hem viscut i que hem acabat solucionant. Recordem les solucions per extraure informació de com es van afrontar errors passats i aprenem. No ensopeguem amb la mateixa pedra a l’hora de gestionar la situació.

NOSALTRES SOM PART DE LA SOLUCIÓ. Ja sigui cercant la solució, delegant el tema, buscant la resposta en terceres persones, negociant amb l’emissor del problema… la solució passa per nosaltres. El fet de ser decisiu ens ha de fer entendre que no ens podem inhibir, ni posposar-ho, ens ha motivar per posar-nos a treballar. Com més aviat comencem a buscar la solució més aviat la trobarem.

CERCAR SUPORT. Sovint les situacions complicades acaben en bloqueig. Per trencar l’estancament i continuar ens hem de recolzar amb suports propers i efectius. El primer de tots, els nostres companys. Amb la seva experiència i perspectiva sobre la feina segur que ens donaran un punt de vista diferent per seguir endavant.

Podem recorre a persones de confiança que tot i no tenir coneixement material de la situació ens poden orientar com portar el tema – com actual, com gestionar-la – o com a mínim escoltar-nos. A vegades és suficient parlar del problema, fent un punt i a part de la feina, per calmar-nos i millorar el nostre estat.

Cinc punts relacionats més amb el canvi d’aptitud i en restaurar un equilibri emocional per recuperar una dinàmica de treball optima. Uns factors que sovint no es tenen en compte en les organitzacions i els equips de treball a l’hora de potenciar–ne la productivitat.