Canviant un hàbit

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via Joe Lanman sota llicència Creative Commons

Fa temps que estic immers en un procés de reeducació. Intento canviar certs aspectes de la meva vida que em resten punch.  Tots tenim petits vicis productius que ens resten temps de treball. Que me’n dieu d’aquells 5 minuts que ens demorem a l’hora de llevar-nos, o d’anar a dormir, o aquelles connexions furtives a l’oficina per fer una llegida al diari. Poc a poc van assentant-se en el nostre subconscient i es van fixant en el nostre comportament. Cada cop ens costa més corregir-los, i el que abans era una distracció ara és un vici.

Per tapar les nostres escletxes productives el millor és corregir-les gradualment.  Per fer-ho us proposo un procés de persistència que ens ajudarà a canviar el nostre comportament erràtic seguint uns senzills passos. L’exemple descrit a continuació versa sobre algú que es connecta repetidament a Internet a la feina:

  1. Ens preparem un calendari, de 1 a 3 mesos de durada,  on anirem tatxant cadascun dels dies en que complim els nostres objectius.
  2. La primera setmana ens proposarem deixar de visitar aquelles pàgines que ens fan perdre més temps: Xarxes socials o Fòrums d’opinió.
  3. La segona setmana concentrarem totes les nostres connexions  en un moment concret del dia, dedicant-li un màxim de 10 minuts.
  4. A partir de la tercera anirem restringint les connexions setmana rere setmana fins a eliminar-les completament.

Pot semblar molt senzill, però tots sabem que la temptació esta sempre present. Un bon mètode per no caure-hi és administrar el nostre temps mitjançant la tècnica pomodoro, dividir el nostre temps en blocs productius finalitzats amb petits descansos ens ajudarà a focalitzar i deixar de banda les distraccions.

Per acabar, insistir en la importància de fer la marca al calendari de seguiment. Fer-ho al final de la jornada ens farà tenir present el nostre esforç per millorar , el que reforçarà el nostre compromís.