Dilluns (no) productius

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via LeonRW sota llicència Creative Commons

Aquesta setmana he decidit fer una pausa en la sèrie Revisant GTD per parlar d’un dels meus abismes productius: Els dilluns. Una de les claus per millorar la nostra productivitat és detectar i corregir aquells punts negres que mermen la nostra capacitat de dur a terme la nostra feina, de materialitzar idees i de generar-ne de noves. És horrorosa la sensació d’arribar a l’oficina, després d’un cap de setmana d’activitat i planificació, i veure com es desfà tot per diferents motius. En el següent post faig un repàs de tots els entrebancs que ens podem trobar i que ens resten força per aplicar els nostres criteris productius.

La fallida en qüestió es produeix per una combinació de dos factors: la tornada a la rutina + el cansament acumulat. Al acabar un break de dos dies on passem de la nostra rutina diària a un desordre d’hàbits. Passem a fer el que estem obligats a fer, a fer el que volem, és comprensible que quan tornem  al nostre dia a dia ens trobem amb els costos de tornar-nos a emmotllar a les nostres obligacions, com un tipus de resaca.

El segon factor, com a mínim en el meu cas, és el cansament acumulat durant els dos dies de festa. Les ganes per fer coses, i les sortides nocturnes, fan que  perdi d’hores de son. Tot i no notar-ho – o no tenir-ho en compte – me’n en adono quan sona el despertador el primer dia de la setmana i m’he d’aixecar. Que difícil, per molt que m’ho proposi, em resulta difícil donar per finalitzat el cap de setmana i anar-me’n a dormir amb el suficient marge per  no patir aquesta penalització. No volem que les coses bones acabin.

Per intentar treure’m de sobre aquest llast ús enumero algunes de les mesures que he decidit aplicar per començar la setmana amb més bon peu:

Dormir les hores suficients. Fixar-me una hora límit per ficar-me al llit i dormir. Les 00:00. Fer-ho implica deixar de banda totes aquelles activitats a les que et pots agafa per perllongar el cap de setmana uns minuts més: Navegar per internet, la programació sugeneris de la televisió dels diumenges nit. 30 minuts de lectura són el millor per desconnectar i dormir sense problemes.

Començar a pensar en dilluns el diumenge al matí. Se que és un mal rollo però es tracta de dedicar 10-15 minuts a repassar els assumptes que vam deixar pendents el divendres i que ens trobarem al tornar, fer una mínima planificació sobre paper ens ajuda a aclimatar-nos i no entrar a la batalla diària d’una forma tant hostil.

Programar quelcom especial per dilluns. Buscar o reservar alguna activitat que ens faci especial il·lusió,  hem d’aconseguir voler que arribi dilluns. La idea me la va donar un post a Un Cafelito a las 11 on es parlava de com convertir dilluns en un dia especial.

Confeccionar una llista de diferents factors que creïn expectatives per afrontar la setmana.

  • Escollir les accions a realitzar a nivell setmanal que ens motivin, com a extensió del punt anterior.
  • Repassar l’estat dels nostres projectes i veure si en finalitzarem algun durant la propera setmana.  El que sempre aporta satisfacció.
  • Fixar-nos uns objectius amb una sèrie d’incentius pels dies més durs. Premiar-nos per la feina ben feta
  • Identificar els problemes de la setmana i interioritzar-los, no com quelcom negatiu, sinó com reptes a superar. El punt més complex d’implementar. Representa un canvi de mentalitat i d’aptitud.

L’únic que em falta és aplicar el sistema repetidament fins a crear l’hàbit. Que no és poc! Si teniu alguna recomanació, que  pugui afegir a la llista envieu-me-la en forma de comentari, per aquests temes tota l’ajuda és ben rebuda ; )